Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Mig centenar de joves es formen com a monitors de lleure a la comarca aquest estiu

13 juliol 2017 · Noticies

Joves del curs, durant una de les activitats que han fet durant la seva formació a la Sala Democràcia.

Joves del curs, durant una de les activitats que han fet durant la seva formació.

Després de dues setmanes intensives, aquest dissabte finalitza el curs de monitor de lleure que organitzen els serveis de Joventut del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, amb els seus homòlegs de la Terra Alta. La convocatòria ha tingut molt bona acollida, tal que per donar resposta a la demanda dels joves riberencs interessats en obtenir el títol de monitor el Consell de la Ribera organitza una segona edició del curs, a partir d’aquest pròxim dilluns, a Flix, amb 22 joves més. Al final d’aquesta segona tanda, doncs, un total de mig centenar de joves dels nostres pobles s’hauran format com a monitors de lleure, la qual cosa els obre les portes al mercat laboral de sectors i activitats amb menors.

La majoria del joves que fan els cursos són de la Ribera, mentre que una quarta part procedeixen de pobles de la Terra Alta.

La majoria del joves que fan els cursos són de la Ribera, mentre que una quarta part procedeixen de pobles de la Terra Alta.

L’únic requisit que es demana és que els alumnes tinguin 18 anys fets en el moment de començar la formació. Durant el curs, els assistents adquireixen els coneixements necessaris, tant teòrics com pràctics, per poder treballar en un centre de lleure com a monitor/a d’infants i/o joves. La formadora, Esther Fenoll, destaca que en aquests cursos els joves “aprenen cançons, danses, expressió corporal, valors i creativitat, tots ells recursos fonamentals per treballar amb nens i nenes. I treballem molt també les dinàmiques de grups, com tècniques d’animació i comunicació o gestió de conflictes”.

Un títol “imprescindible”

Entre els alumnes que fan aquest dies el curs a la Sala Democràcia de Móra d’Ebre, alguns expliquen que ja coneixien el món del lleure infantil i juvenil, com l’Iris Pasanau, de 19 anys, una estudiant de Cicle Formatiu de Grau Superior en Educació Infantil a l’Institut Julio Antonio, que ja té experiència en casals i colònies o fent pràctiques a l’escola de Riba-roja aquest darrer curs, com a pràctiques dels estudis. A aquesta jove de Móra d’Ebre el curs li obre noves possibilitats “per treballar en colònies o casals com a monitora, i no com a ajudant com fins ara. Per mi és imprescindible aquest títol, i a més em serveix per complementar la meva formació”. També a la Clara Cuello, de Móra d’Ebre, que l’any vinent començarà Educació Infantil a la Universitat, el curs li és “molt útil” ja que li encantaria dedicar-se a treballar amb nens quan sigui més gran. De moment, el curs li servirà per fer de monitora als estius en casals o colònies, en lloc d’haver d’ajudar en el negoci familiar.

Activitats dels alumnes a la sala Democràcia de Móra d'Ebre.

Activitats dels alumnes a la sala Democràcia de Móra d’Ebre.

La majoria d’alumnes del curs de monitors són noies joves, estudiants en la majoria dels casos, tot i que hi ha alguna excepció. Per exemple, el Blai Martí, de 27 anys, que no té cap experiència en aquest camp, ja que ell és pastor des de fa cinc anys. En el seu cas, l’expectativa a l’hora de fer el curs és poder donar un impuls al seu negoci: vol diversificar la seva activitat i muntar una aula de natura a la seva explotació agrària, per això necessita el títol de monitor. En canvi, la Vilma Llaberia, de Marçà, la més veterana dels alumnes, fa el curs per obrir-se portes en el món laboral, ja que fins ara té experiència com a cuinera en cases de colònies, però ara, a més, podrà fer també de monitora. Això sí, tots comparteixen que els agrada treballar amb nens.

Pràctiques per completar la formació

La durada del curs és de dues setmanes intensives de formació teòrica, de dilluns a dissabte, i 160 hores de pràctiques, que alguns dels alumnes faran aquest estiu en casals i activitats de la comarca, i d’altres, com la Jeanina Ecomard, de Corbera d’Ebre, les preveuen fer durant l’hivern. Així, la Jeanina començarà Educació Social a la Universitat aquest setembre i té previst compaginar els estudis amb les pràctiques en algun menjador escolar de la ciutat de Tarragona, així es podrà treure el títol aquest hivern i a l’estiu vinent podrà fer de monitora al seu poble.

El curs, organitzat per Joventut del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, compta amb el suport de la Direcció General de Joventut i la col·laboració dels ajuntaments de Móra d’Ebre i Flix.

Trobareu més informació de la formació d’educadors en el lleure en aquest enllaç, o a l’oficina Jove del Consell Comarcal, a Móra d’Ebre.

Durant el curs aprenen recursos i estratègies per organitzar activitats per a nens i nenes.

Durant el curs aprenen recursos i estratègies per organitzar activitats per a nens i nenes.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: