Èxit consolidat de la Festa de la Clotxa de la Ribera d’Ebre, amb 1.500 clotxes servides a Benissanet
12 març 2017 · NoticiesLa clotxa, el plat més típic de la gastronomia de la Ribera d’Ebre, ha estat el protagonista, un any més, de la 14a Festa comarcal de la Clotxa, celebrada aquest diumenge a Benissanet. Un esdeveniment fins al qual s’han apropat veïns de tot el territori, fins i tot del Camp de Tarragona o Barcelona. A mig matí, abans de començar a servir les clotxes, els 1.500 tiquets que s’havien posat a la venda ja estaven esgotats, la qual cosa posa de manifest l’èxit d’aquesta cita que, com assegura la presidenta del Consell Comarcal, Gemma Carim, és gairebé com “la Festa Major de la Ribera”. Val a dir que enguany, per primera vegada, els tiquets s’han pogut comprar també online durant els dies previs a la festa, a través d’una plataforma de venda d’entrades.
Carim també ha destacat el “marc immillorable” en què s’ha dut a terme la festa, “amb la floració de fons, que torna la Ribera en un món de color rosa, l’olor de fum i la companyia de familiars i amics”. Per la seva banda, l’alcalde de Benissanet, Xavier Arbó, ha lloat la tasca de tot el poble, i especialment de la vuitantena de voluntaris, a l’hora d’organitzar-la, “una demostració que tots junts, podem”. Per acabar, presidenta i alcalde han lliurat el premi a les quatre guanyadores del concurs de dibuix que s’organitza cada any, alumnes del col·legi Santa Teresa.
“La clotxa: més que un plat”
“Les Terres de l’Ebre tenen una gran diversitat geogràfica, amb muntanya, riu, mar…, la qual cosa es tradueix en una gran diversitat gastronòmica”, ha iniciat el seu discurs el pregoner d’enguany, el pastisser Marc Balaguer, director de l’Escribà Academy i també responsable d’R+D de la Pastisseria Escribà. Coneixedor del territori, ja que és nascut a Ulldecona, Balaguer ha manifestat que tots els ebrencs “tenim el deure de preservar i divulgar les elaboracions de la nostra terra, com és el cas de la clotxa”. “Un plat, si porta pocs (però bons) ingredients, esdevindrà un gran plat”, ha continuat, i “la clotxa és més que un plat, ja que representa història de territori, patrimoni i també cultura”. Finalment, ha assegurat que “festes com aquesta ens fan grans com a territori, i el que fa gran les Terres de l’Ebre és la seva gent”. Un pregó que ha tingut un final molt dolç, i és que Balaguer ha sorprès tothom amb un pastís de 200 brotxetes de la Pastisseria Escribà.
Farcit programa d’actes
La festa s’ha iniciat amb una cercavila de la Banda Municipal de Música de Benissanet, i durant tota la jornada s’ha pogut visitar el refugi antiaeri de la plaça de la Font Gran i dues exposicions: la primera de tractors d’època, a càrrec de tallers Gon-gar, i una altra del forjador artístic Jose Miguel Flores, anomenada “Principium” i en què la majoria de peces estan elaborades amb restes de material de la Guerra Civil. A més, diversos artesans del territori han instal·lat les seves parades a la plaça de la Verdura, i la Bandarra Street Orkestra ha protagonitzat el concert de fi de festa. Així mateix, un tren turístic ha passejat els visitants pels camps florits del municipi, un dels seus principals atractius.
La Festa de la Clotxa, com és habitual, dóna el tret de sortida a les Jornades Gastronòmiques de la Clotxa en quinze restaurants de la comarca, que s’allargaran fins al pròxim 17 d’abril. Una festa que ja ha passat per tots els municipis de la Ribera d’Ebre, però no per tots els seus nuclis, per això l’any vinent es traslladarà a l’EMD de la Serra d’Almos.