Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

La 14a Festa de la Clotxa de la Ribera d’Ebre, diumenge a Benissanet, dóna el tret de sortida a les Jornades Gastronòmiques dels restaurants de la comarca

8 març 2017 · Noticies

Cartell Festa Clotxa 2017

Clica al cartell per veure en detall el programa de la festa.

Benissanet serà l’escenari, aquest diumenge 12 de març, de la Festa comarcal de la Clotxa, una cita organitzada pel Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre que cada any té lloc en un poble diferent. Així, s’aconsegueix donar a conèixer la comarca i els seus atractius turístics, vinculats a la gastronomia i al plat tradicional riberenc per excel·lència, la clotxa, que diu molt dels seus orígens de pagès. Aquest any la Festa comarcal arriba a la 14a edició i donarà el tret de sortida a les Jornades Gastronòmiques de la Clotxa en quinze restaurants de la Ribera d’Ebre, que s’allargaran fins al pròxim 17 d’abril.

La presentació de la festa comarcal i les jornades ha reunit aquest matí una àmplia representació del sector turístic i de la restauració del territori a l’Església Vella de Ginestar. De fet, l’acte ha servit per reconèixer la tasca d’aquests professionals, ja que “gràcies a la seva implicació es poden tirar endavant iniciatives com aquestes”, ha apuntat la presidenta del Consell Comarcal, Gemma Carim. A més, ha destacat el treball conjunt d’administracions i sector “per tal de promocionar la comarca com a destinació turística de primer ordre”, i alhora ha manifestat que la festa de la clotxa “és com la Festa Major de la Ribera, i més coincidint amb l’època de floració”. Per tot plegat, ha animat els riberencs i visitants d’arreu a participar en la clotxa popular i les jornades gastronòmiques.

Benissanet es bolca en la festa

Presentació clotxa 2017

A la presentació de la 14a Festa de la Clotxa i les Jornades Gastronòmiques 2017 hi han assistit representants institucionals i del sector del turisme i la restauració del territori.

Diumenge doncs, la Ribera d’Ebre es trobarà a Benissanet en una jornada festiva que no només girarà al voltant de la clotxa, i és que al llarg del dia hi haurà diferents propostes per als assistents. “Serà un molt bon dia per conèixer Benissanet, sobretot pels que no hi hagin estat mai”, ha assegurat l’alcalde del municipi, Xavier Arbó.

Des de primera hora del matí, més de vuitanta voluntaris de la festa, juntament amb representants dels empresaris d’hostaleria, prepararan la tradicional clotxa, que es podrà degustar a partir de dos quarts de 12 del matí, adquirint prèviament un tiquet de 4 euros. La Banda Municipal de Música de Benissanet serà l’encarregada d’anunciar la festa amb una cercavila que començarà una hora abans, a partir de dos quarts d’11. I per tancar la celebració, a partir de la 1 del migdia, la Bandarra Street Orkestra protagonitzarà un concert de fi de festa.

Però a més de la popular elaboració i degustació de la clotxa, de la qual s’espera servir més d’un miler de racions, hi ha organitzades nombroses activitats paral·leles. Coincidint amb aquesta cita comarcal, a la plaça de la Font Gran, i durant tota la jornada, es podrà visitar el refugi antiaeri, a més, gaudir de dues exposicions: la primera de tractors d’època, a càrrec de tallers Gon-gar, i una altra del forjador artístic Jose Miguel Flores, anomenada “Principium” i en què la majoria de peces estan elaborades amb restes de material de la Guerra Civil. També hi haurà parades de diversos artesans del territori que s’instal·laran a la plaça de la Verdura.

Presentació clotxa 2017

Fotografia de família del sector turístic i de la restauració de la Ribera d’Ebre, durant la presentació de la festa i les jornades gastronòmiques de la Clotxa 2017.

Marc Balaguer pregoner festa clotxa 2017

Marc Balaguer és el pregoner de la 14a Festa de la Clotxa de la Ribera d’Ebre.

Marc Balaguer, el pregoner

El pregoner de la 14a Festa de la Clotxa de la Ribera d’Ebre és Marc Balaguer, un pastisser d’Ulldecona que actualment és director de l’Escribà Academy i també responsable d’R+D de la Pastisseria Escribà. Balaguer es va formar a l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Cambrils i va seguir aprenent amb nombrosos cursos, entre els quals destaca el que va realitzar a la prestigiosa International Pastry School de París. L’any 2015 va ser premiat amb el títol de Millor Pastisser Jove d’Espanya, i el 2016 va assolir la novena posició al campionat del món de pastisseria “Le Mondial Des Arts Sucrés” a París.

Si voleu conèixer més sobre Marc Balaguer, podeu visitar el seu perfil de Facebook.

La floració dels presseguers, de la mà de la clotxa

Una de les activitats que s’espera que tinguin més èxit és un tren turístic que, des de les 11 del matí i fins a les 3 de la tarda, realitzarà un itinerari que sortirà des de la plaça del Portal i portarà els visitants a veure els camps de presseguers en floració. “Volem que aquells que s’apropin a la festa puguin gaudir d’aquest moment paisatgístic esplendorós de la comarca, el punt àlgid de la temporada de floració”, ha afegit Arbó.

L’alcaldessa de Ginestar, Maria Concepció Pujol; l’adjunt a la direcció del Patronat de Turisme de les Terres de l’Ebre, Albert Folch; i el president de l’Associació d’Empresaris i Hostaleria de la Ribera d’Ebre, Joan Ramon Casanova, també presents a la presentació de la festa i les Jornades Gastronòmiques d’aquest dimecres, han remarcat especialment la floració com a tret distintiu i diferencial de la Ribera d’Ebre, que suma un atractiu més a la clotxa de diumenge.

En aquest sentit, els Instagramers Ebre han organitzat una trobada, coincidint amb la 14 Festa de la Clotxa, per reunir fotògrafs i aficionats que vulguin capturar aquest espectacle natural efímer de la Ribera d’Ebre. Una instameet que permetrà els inscrits, 30 en total, conèixer la tradicional clotxa i també la floració. Una trobada, per cert, per a la qual ja no queden places, ja que es van exhaurir en dues hores.

Jornades Gastronòmiques de la Clotxa als restaurants de la Ribera

Jornades Gastronòmiques clotxa 2017

Clica a la imatge i descarrega’t el desplegable de les Jornades Gastronòmiques de la Clotxa 2017.

La festa popular de diumenge serà el tret de sortida de les Jornades Gastronòmiques als restaurants de la comarca, una iniciativa per promocionar la Ribera d’Ebre i donar a conèixer la seva cuina com un atractiu turístic més dels nostres pobles. Rep el suport de l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria i l’Associació d’empreses de Turisme Rural de la Ribera d’Ebre, a més del Consell Comarcal. En aquesta edició hi participen 15 restaurants: el Casal de Benissanet; Casa Castro i Fornieles de Flix; Pas de l’Ase de Garcia; Molí de Xim de Miravet; pizzeria Carusso’s, la Creu, i Turú de Móra d’Ebre; Can Secundino, Ferran, Heavens’s Door i Mas dels Subirats de Móra la Nova; lo Fornet de les Sorts de Rasquera; i el Càmping i el Poliesportiu de Riba-roja d’Ebre.

Tots ells oferiran a les seves cartes, fins al pròxim dilluns 17 d’abril, un menú amb la clotxa com a protagonista. Aquesta oferta gastronòmica inclou la clotxa tradicional, cuinada a base de tomàquets, ceba i alls escalivats, combinats amb arengada i banyats amb un bon rajolí d’oli; però també altres propostes amb ingredients com la llonganissa o la botifarra negra, al gust del comensal.

Promoció de la comarca

El Consell Comarcal ha editat material promocional de la festa i de les Jornades Gastronòmiques i durant aquests dies s’encarregarà de la promoció de la clotxa com a atractiu de la comarca, a través de la pàgina web de Turisme de la Ribera d’Ebre i la seva presència a les xarxes socials, a través de la pàgina de Facebook i els seus perfils a Twitter i Instagram.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: