Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Joan Launes, Josep Sánchez Cervelló i el Premi de Narrativa Ribera d’Ebre, premi Sirga d’Or 2016

17 febrer 2017 · Noticies

El Teatre la Llanterna ha estat l'escenari de l'acte de lliurament del Premi Sirga d'Or.

El Teatre la Llanterna ha estat l’escenari de l’acte de lliurament del Premi Sirga d’Or.

Joan Launes i Josep Sánchez Cervelló han estat guardonats ex aequo, aquest divendres al vespre, amb el premi Sirga d’Or 2016 en la categoria de persones. Pel que fa a les entitats, s’ha emportat el reconeixement el Premi de Narrativa Ribera d’Ebre. Tots ells han rebut el guardó comarcal, on hi ha la silueta de la Ribera d’Ebre amb un nus mariner, símbol de la corda que estiraven els sirgadors riu amunt, en reconeixement a la seva labor en favor de la comarca. En la categoria persona el reconeixement és un pin; mentre que en la d’entitat és una estatueta sobre una àgata blava que evoca el riu Ebre.

D’aquesta manera, els riberencs han reconegut la trajectòria de Launes, periodista i activista, actualment al capdavant de l’Associació Cultural La Riuada de Móra d’Ebre; a la vegada que han lloat també la figura de Sánchez, historiador de prestigi del nostre territori. Finalment, els socis del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE) han posat de relleu el Premi de Narrativa Ribera d’Ebre, tot un referent literari nascut de la iniciativa d’un poble petit com Vinebre que aquest any celebra la seva 35a edició.

Foto de família tots els finalistes al Sirga d'Or 2016. A l'esquerra, els tres premiats: Josep Sánchez Cervelló, Joan Launes i l'alcaldessa de Vinebre pel Premi Narrativa.

Foto de família tots els finalistes al Sirga d’Or 2016. A l’esquerra, els tres premiats: Josep Sánchez Cervelló, Joan Launes i l’alcaldessa de Vinebre pel Premi Narrativa.

“Felicitats per fer de la Ribera una comarca viva i activa”

L’acte de lliurament del premi, presidit pel conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila, i la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, s’ha fet al Teatre Municipal La Llanterna de Móra d’Ebre. Acompanyant al conseller i a la presidenta, l’alcalde de Móra d’Ebre, Joan Piñol; el delegat del Govern de les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès; el president del CERE, Joan Josep Duran; el director dels Serveis Territorial de Cultura, Ferran Bladé, consellers, alcaldes, regidors i representants de tots els pobles de la comarca. Entre ells els també finalistes d’aquesta edició del Sirga d’Or: Josep Casadó i Sònia Franquet, en l’apartat de persones; i les associacions culturals de La Cana de Flix, La Riuada de Móra d’Ebre i Vídeo Ascó Televisió en apartat entitats.

El Conseller de Cultura, Santi Vila, ha visitat la Ribera d'Ebre per participar en l'acte de lliurament del Sirga d'Or 2016.

El Conseller de Cultura, Santi Vila, ha visitat la Ribera d’Ebre per participar en l’acte de lliurament del Sirga d’Or 2016.

El Conseller, que va tenir l’oportunitat aquest passat estiu de presidir i conèixer de prop el reconegut Premi Narrativa Ribera d’Ebre, ha encoratjat als presents a continuar fent Cultura i ha arrancat els aplaudiments dels riberencs presents al teatre quan ha confessat que sempre busca “una excusa a finals de febrer per ser dels primers visitants a veure els ametllers florits de la Ribera”. “Cal posar en valor allò que és nostre”, ha dit l’alcalde de Móra, mentre que el president del CERE s’ha mostrat satisfet perquè amb actes i premis com el Sirga d’Or “fem comarca, reforcem la nostra identitat i enfortim lligams que ens uneixen” als riberencs.

Per la seva banda, la presidenta del Consell ha felicitat els premiats i finalistes “per la vostra contribució a fer d’aquesta comarca lo que avui som i volem ser: una comarca viva i activa”, i ha lloat molts dels valors que han portat als premiats i als finalistes a rebre aquest reconeixement, com l’esforç, la creativitat, el treball individual i en equip, la defensa del patrimoni, la inquietud per fer recerca i recuperar actius… i també el fet de “saber sumar a la seva iniciativa voluntats comarcals i convertir-se en un referent”.

 

Els guanyadors

Joan Launes, recollint el premi de mans de la presidenta comarcal.

  • Joan Launes, periodista i activista: nascut a Móra d’Ebre, va iniciar la seva tasca als anys 70, Ràdio Móra d’Ebre. Amb la incorporació de l’emissora Cadena SER, l’any 1983 va ser cap dels serveis informatius, i l’any 1987 va ser nomenat delegat de Ràdio Móra d’Ebre – SER. Molt vinculat als mitjans de comunicació del territori, també va ser dinamitzador econòmic del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre del 1992 al 2010. Actualment és president de l’Associació Cultural La Riuada de Móra d’Ebre.

 

Sánchez Cervelló dirigint-se al públic després de recollir el premi.

  • Josep Sánchez Cervelló, doctor en Història i catedràtic de la URV: nascut a Flix l’any 1958, és un apassionat de la història i, a més de doctor i catedràtic de la URV, és autor de nombrosos articles i publicacions periòdiques de la Ribera d’Ebre, així com de llibres de referència per entendre la història de la comarca i les Terres de l’Ebre.

 

  • premi narrativa copia

    El conseller ha lliurat Sirga d’Or a l’alcaldessa de Vinebre pel otorgat al Premi Narrativa Ribera d’Ebre.

    Premi de Narrativa Ribera d’Ebre: aquest any 2017 el premi celebra la seva 35a edició. A més, és el certamen més antic de les Terres de l’Ebre, un referent cultural arreu dels Països Catalans, i compta amb una suma de voluntats comarcals: el Consell Comarcal, el CERE i el municipi de Vinebre.

 

Una mica d’història

El premi Sirga d’Or, nascut l’any 1992 i de caràcter biennal, s’atorga a persones i entitats amb l’objectiu de reconèixer la seva tasca envers la comarca de la Ribera d’Ebre. El procés per escollir les persones i entitats mereixedores del premi s’organitza conjuntament entre el Consell Comarcal i el CERE, i un cop triats els finalistes són els socis del CERE, representants de tots els pobles riberencs, els que elegeixen els guanyadors mitjançant una votació. Des del 2010 es lliuren en les dues categories: persona i entitat.

El premi a entitats ha comptat amb la presència de tots els alcaldes i regidors de Cultura Vinebre dels 35 anys de trajectòria del Premi Narrativa Ribera d'Ebre.

Tots els alcaldes i regidors de Cultura de Vinebre dels 35 anys de trajectòria del Premi Narrativa Ribera d’Ebre han pujat a l’escenari per celebrar el premi Sirga d’Or a entitats.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: