Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

El Consell Comarcal aprova un pressupost de més de 5,5 MEUR per al 2017

21 desembre 2016 · Noticies

5.502.605,01 euros. Aquest és el pressupost amb què comptarà el pròxim any 2017 el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre. Una xifra que suposa un increment de gairebé 3 punts respecte l’any passat. Tot i així, segons explica el conseller d’Hisenda, Sixte Melchor, es tracta d’un “pressupost continuista. L’augment és per un major import en la facturació del servei de recollida de la brossa, més despesa que ja està comptabilitzada també en els ingressos i que va a càrrec dels municipis. Per tant, no afecta els recursos disponibles per part del Consell, que són els mateixos que l’any passat”.

En el ple celebrat aquest dimarts al vespre, els comptes comarcals van rebre el suport de l’equip de Govern (PdCAT i FIC), i l’abstenció del PSC i ERC. Una postura, la dels republicans, basada en “un sí crític per alguns serrells” que la presidenta del Consell Comarcal, Gemma Carim, ha rebut amb sorpresa pel fet que es tracta dels mateixos números aprovats l’any passat, quan sí van obtenir el suport dels seus socis de govern a la Generalitat. “La major part dels diners que arriben al Consell són finalistes, ja vénen compromesos des de Barcelona o altres administracions”, diu la presidenta, una postura que va reconèixer també el PSC en el seu vot. Carim es va mostrar satisfeta amb el pressupost aprovat pel fet que “gairebé dues terceres part dels recursos es destinen a donar atenció a les persones i a les empreses de la comarca, que són qui realment ho necessiten”.

Amb tot, la presidenta ha volgut fer una crida a la unitat d’acció política de la comarca: “anar a una i treballar plegats per aconseguir els recursos que necessita la Ribera” i “no distanciar-nos ni barallar-nos per les molles del pastís”. “No ens podem permetre perdre el temps en petites baralles, ens juguem el futur dels nostres pobles i la nostra gent”, per la presidenta.

Els ingressos, faves comptades

Pressupost 2017 ingressos (desembre 2016)

Clica sobre la gràfica per veure la procedència dels recursos comarcals.

La principal font d’ingressos del Consell són les transferències d’altres administracions: un 78% del total, o sigui 4.297.035 euros. Una partida finalista que arriba al Consell ja destinada a serveis i prestacions concretes. I és que la principal funció del Consell és, precisament, apropar la gestió dels serveis públics al territori i als seus ciutadans, una tasca especialment important quant a mancomunar recursos per una comarca amb pobles petits com la Ribera.

Dels diners procedents d’altres administracions, el 61% són de la Generalitat (3.359.463,42 euros), per desplegar les polítiques del Govern català; i el 12% provenen d’altres administracions locals: Diputació o Ajuntaments, entre altres organismes autònoms o consorcis, com l’Administració Oberta de Catalunya (AOC). A més, un 20% dels ingressos restants (1.078.691,13 euros) arriben en concepte de taxes i preus públics, majoritàriament per la gestió dels residus municipals de la comarca (943.671,13 euros). La resta d’ingressos són partides molt menors, diners de lloguers d’espais, interessos patrimonials o convenis amb empreses com ANAV o la gestora de l’abocador de Tivissa.

La meitat dels recursos, per a les persones que viuen a la comarca

Pressupost 2017 despeses (desembre 2016)

Clica sobre la gràfica per veure com es distribuiran els recursos comarcals el pròxim any.

Quant a les despeses que preveu el Consell per al pròxim any, gairebé la meitat del pressupost (un 46,6%) es destina a l’àrea de Serveis a les Persones, per donar cobertura a les necessitats socials dels riberencs, especialment els més vulnerables. Això són 2.564.093,34 euros, dels quals 1.354072,58 són per a polítiques i Serveis Socials, Joventut i Gent Gran. Això inclou el servei d’atenció a la dona (SIAD), l’EAIA per a infants i adolescents, ajuts urgents per aliments i transports, convenis amb entitats sense ànim lucre com Creu Roja, transport adaptat, monitors per la gimnàstica de la gent gran, activitats de Parcs de Nadal o colònies d’estiu… Així com el suport als joves, que són el futur de la comarca i tenen una partida compromesa per al desplegament del Pla Comarcal de Joventut, a més de programes destinats a aquest col·lectiu com el Garantia Juvenil, per fomentar l’ocupació juvenil, i els premis Ribera d’Art, Ribera Músic i Llibresebrencs per a donar suport als artistes joves riberencs.

Encara en l’apartat de Serveis a les Persones, 1.108.551,64 euros van destinats a Educació, especialment al transport escolar; i 93.818,25 euros a Cultura, bàsicament per a l’Arxiu Comarcal, premis literaris i de pintura, fons documentals o de suport al Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre. També es contemplen 7.650,87 euros per a les curses de muntanya i l’esport escolar.

Suport a la diversificació econòmica, per a empreses i aturats

A les despeses compromeses per Serveis a les Persones s’hi han de sumar els diners destinats a les polítiques de suport a les empreses i la diversificació econòmica de la comarca, en total 803.049,02 euros (el 14,6% del total). La principal partida aquí és per al comerç, el turisme i les petites i mitjanes empreses (452.838,42 euros) i per al Ribera d’Ebre Viva (348.778,86 euros), el programa que promou les polítiques d’ocupació a la comarca, a través del Dispositiu d’Inserció Laboral i el desenvolupament econòmic i empresarial, donant suport a la professionalització de les empreses de sectors estratègics com l’oli, el vi, el turisme o el comerç… S’ha previst partida per a la promoció turística de la comarca en fires, l’edició de material promocional, així com el suport a les oficines d’atenció turística i punts informatius de la Ribera, el conveni amb la Fira de Móra la Nova i la Fundació del Ferrocarril, entre altres.

A més, l’apartat de diversificació econòmica inclou conveni amb el Centre d’Empreses la Ribera, a Flix, i 121.954 euros per a infraestructures. Això són 81.954 euros per a l’arranjament de camins i 40.000 euros per a subvencions als municipis que estan fora de l’àrea nuclear i del PENTA. Igualment, es reserven 197.556,60 euros per a una altra àrea estratègica: el desplegament de la Societat de la Informació a la comarca i els serveis d’informàtica i TIC a tots els ajuntaments i entitats del mateix Consell.

81 empleats públics comarcals i suport als municipis

Una quarta part dels recursos són per donar suport tècnic als Ajuntaments de la comarca, una funció vital tenint en compte que ens trobem en una zona rural de pobles petits: recollida de la brossa i neteja viària, serveis tècnics… En total 1.074.455,19 euros (un 19,53% del total) que, entre altres, inclou els 822.290,19 euros de la gestió de residus i neteja viària; 204.615 en Habitatge i Urbanisme i 47.550 euros per a Medi Ambient.

A tot plegat, cal sumar-hi 950.180 euros en despeses de personal i administració general del mateix Ens comarcal, amb una plantilla per a l’any que ve aprovada ahir mateix. En total, 81 empleats públics comarcals per atendre els gairebé 23.000 habitants i les 17 poblacions riberenques. Despeses necessàries per fer funcionar tot l’engranatge comarcal, amb educadores i treballadores socials, tècnics de turisme, de desenvolupament econòmic, de joventut…, compartits per la majoria dels pobles.

A més, es preveuen 21.277,76 euros per al Consorci per a la Normalització Lingüística (16.677,76 euros), el Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques Ribera d’Ebre – Terra Alta (2.000 euros) i el Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (2.600 euros). I, per últim, 110.827,26 euros destinats a eixugar el deute del crèdit que es va signar el 2009 per fer l’ampliació de la seu del Consell.

Ple pressupost 2017 (desembre 2016)

El ple d’aquest mes de desembre ha aprovat el pressupost de l’exercici 2017.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: