Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Debat i reflexió per promoure la salut i el benestar dels professionals que atenen i treballen amb els joves

11 novembre 2016 · Noticies

jornada resilienciaUna seixantena de professionals del sector educatiu, sanitari, dels Serveis Socials i vinculats al món dels joves han participat a la Jornada de Salut que cada any, des de en fa 15, organitza el Servei Comarcal de Joventut del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre. La jornada, que cada any s’organitzava a l’hospital de Móra, s’ha traslladat en aquesta ocasió a la sala de plens del Consell Comarcal de la Ribera, per raons d’aforament. Un fet que posa de manifest la bona acollida que té l’activitat per part dels professionals que hi prenen part, majoritàriament procedents de les comarques ebrenques i Priorat, tal com han destacat en la inauguració el director de l’hospital Comarcal de Móra d’Ebre, Joan Galbany, la Coordinadora de Joventut a Terres de l’Ebre, Norma Pujol, i la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim.

El tema abordat en aquesta ocasió ha estat La resiliència i el benestar professional, posant l’accent en la necessitat que els professionals tinguin una bona salut i benestar per assegurar una millor qualitat de les feines que desenvolupen amb els joves. La formació ha anat a càrrec de la psicòloga Assumpció Salat, directora del centre de formació i psicologia Àgape de Barcelona i autora de dos llibres sobre el tema, a més de col·laboradora del programa “L’ofici de viure” de Catalunya Ràdio.

 

Donar eines per gestionar situacions del dia a dia amb els joves

Els professionals assistents treballen dia a dia en contacte amb els joves, la qual cosa a vegades provoca situacions de desgast, ja sigui per manca de recursos per ajudar, perquè no es compleixen les expectatives que dipositen en la persona o per un entorn desfavorable per al jove en qüestió. L’objectiu de la sessió era aconseguir que aquests professionals siguin resilients i puguin sobreposar-se a qualsevol situació que es presenti.

Així, la ponent ha posat sobre la taula que davant del patiment els professionals, i les persones en general, poden optar per dos opcions: tirar la tovallola o prendre’n consciència i pensar que es necessita un canvi a la vida. “No anem bé amb la primera, i la bona aposta és decantar-se per la segona actitud”, els ha aconsellat Assumpció Salat, per a qui “la clau de la resiliència serà desenvolupar la consciència, les emocions i l’espiritualitat, al qual cosa ens portarà a menys patiment i a resultats més satisfactoris. Ens portarà a la saviesa”.

 

Preparar-se per a tres aspectes bàsics

jornada-resiliencia-copiaLa psicòloga que ha conduït la jornada ha assenyalat que “la societat, societat per mitjà de les seves institucions, s’ha ocupat molt del nivell físic i intel·lectual de les persones però ha descuidat la part de les emocions, la consciència i l’espiritualitat”. Per ella, “actualment vivim en una societat que ha arribat a una saturació i un desgast que ha ocasionat que ens comencem a interessar per aquest camp que teníem en oblit”, una realitat que ella l’ha anomenat “el despertar del segle XXI”.

Davant d’això, Salat a recomanat als professionals a preparar-se en tres aspectes bàsics: l’autoconeixement d’un mateix per facilitar les relacions amb els altres; tenir coneixements sobre l’ordre i les lleis de la vida, cosa que ens permetrà comprendre i adaptar-nos als canvis; i conèixer la mort”.

Tot plegat, la psicòloga els ha parlat d’”experimentar un creixement personal” que els permetrà encarar millor el seu treball dia a dia amb els joves que atenen des dels serveis públics de l’administració. “En aquest creixement personal ja no parlarem de persones tòxiques ni de situacions adverses, si no que parlarem d’entrenadors i entrenaments que ens plantejaran dificultats i reptes a la vida per tal que puguem aprendre i créixer com a persones”, afirma la psicòloga, que afegeix: “A mesura que ens entrenem ens anirem allunyant de la reactivitat (es l’ignorant que s’enfada, critica, lluita..) i ens anirem apropant a la proactivitat (aquell que té autoconeixement i que compren les lleis de la vida”. Aquesta actitud proactiva és la que la ha recomanat que adoptin els participants de la jornada en els seus llocs de treball, i a la vida en general, actuant com “el savi que es preocupa pels altres i actua per ajudar-los, des del no patiment o dessensibilització”.

Com a conclusió, Assumpció Salat ha remarcat la importància de ser molt respectuosos amb els altres i també amb un mateix i ha instat als assistents a que integrin aquest pensament: “Sóc un ésser humà meravellós i ple de potencialitats que a vegades m’equivoco degut a la meva ignorància, però tot i els meus errors m’estimo i em respecto”, clau per a l’èxit professional en el seu dia a dia amb el col·lectiu jove però també per al seu àmbit personal.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: