Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

El cicle de conferències “Castells i fortificacions de la Ribera d’Ebre” posa en valor aquestes construccions

7 novembre 2016 · Noticies

Cicle Castells i fortificacions

Un instant de la conferència inaugural, a càrrec de Josep Serrano Daura.

Reivindicar els castells i fortificacions de la Ribera d’Ebre i posar en valor aquests elements de vigilància i control del territori és el principal objectiu del cicle de conferències que han organitzat l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre (ACRE), el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE), l’Ajuntament de Móra d’Ebre i el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre.

La seu de l’ACRE ha estat la seu de la conferència inaugural del professor Josep Serrano Daura, en la qual es va destacar la vinculació dels castells a un domini i una jurisdicció senyorial, a més d’aprofundir en les particularitats d’aquesta dependència a la Catalunya Nova.

Valorar, explicar i acostar el patrimoni a la ciutadania

Abans d’aquesta sessió, celebrada el passat divendres 4 de novembre, es va fer la inauguració del cicle, conduïda per Gerard Mercadé, director de l’ACRE, i en la qual Joan Josep Duran, president del CERE, va destacar que cicles com aquest, que es publicarà com a dossier temàtic a la Miscel·lània del CERE –la revista científica de l’entitat– poden servir de base per a l’elaboració de programes de dinamització turística comarcals.

També va intervenir Margarita Daura, consellera comarcal de Cultura del Consell, que va fer esment a la necessitat de deixar de veure els castells com a elements que ens observen des de la llunyania, per tal d’apropar-nos-hi, explicar-los, i posar-los en valor. Finalment, Ferran Bladé, director dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a les Terres de l’Ebre, va concloure l’acte lloant el paper i la vitalitat d’institucions com l’ACRE i el CERE, que contribueixen a la dinamització de la comarca.

Programa del cicle

Cicle Castells i fortificacionsEl cicle “Castells i fortificacions de la Ribera d’Ebre” sorgeix amb la voluntat d’apropar la ciutadania, d’una forma global, al naixement i l’evolució dels castells de l’actual comarca de la Ribera d’Ebre, però també als estudis i treballs arqueològics que s’hi han desenvolupat darrerament.

A més de la conferència inaugural, hi haurà una altra xerrada d’abast comarcal a càrrec de Ventura Castellvell, dijous 17 de novembre a Móra d’Ebre, en què s’aprofundirà en l’existència d’un sistema de fortificacions menors (castellets i torres) lligat a les grans construccions.

Així mateix, es dedicaran quatre sessions monogràfiques als castells de les poblacions de Móra d’Ebre, Flix, Ascó i Miravet. Dimecres 9 de novembre l’historiador Joan Ramon Vinaixa parlarà de protagonisme i decadència del castell de Móra d’Ebre al s.XIX; dijous 10 de novembre el també historiador Pere Muñoz s’aproximarà als castells de Flix entre el segle XV i les guerres carlines; l’11 de novembre Josep Maria Vila, responsable de les darrers intervencions arqueològiques al castell d’Ascó, posarà en context la història del castell templer a partir dels darrers treballs arqueològics que s’hi han desenvolupat.

Finalment, divendres 18 de novembre Joan Fuguet, un dels especialistes més importants en l’arquitectura de l’ordre del temple a casa nostra, actualitzarà el coneixement que tenim sobre el castell de Miravet –uns dels castells més coneguts i visitats de Catalunya–, posant especial atenció a les darreres intervencions arqueològiques que s’hi han dut a terme.

Podeu consultar tots els detalls del cicle en aquest enllaç.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: