Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

La música de pandero i la subhasta de coques, les novetats de la 7a edició de la Festa de la Jota de la Ribera d’Ebre

12 setembre 2016 · Noticies

cartell-JOTA-2016

Clica sobre la imatge per veure el programa de la VII Festa de la Jota de la Ribera.

Arriba la 7a Festa de la Jota de la Ribera d’Ebre, organitzada pel Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i l’associació riberenca Lo Fardell Patxetí amb el suport de tots els ajuntaments i entitats lligades a la Cultura de la comarca. La cita és aquest pròxim dissabte, 17 de setembre, a partir de les 5 de la tarda, a la Pista de Garcia, i estarà amanida d’importants novetats que s’incorporaran a partir d’ara a aquesta festa anual.

Així, d’una banda, es podrà escoltar la música de pandero i, de l’altra, s’introduirà la subhasta de coques, una tradició molt lligada al ball de la jota i que dóna nom a moltes de les ballades de festa major als pobles, en el tradicional ball de coques. A més, mantindrà com és tradició ja d’aquesta festa la ballada de totes les jotes de la Ribera, fins a 16, intereptades per la Banda de Música de Benissanet.

Aquesta nova edició de la festa s’ha presentat aquest matí a la seu del Consell Comarcal, on la Consellera de Cultura, Margarita Daura, ha volgut reconèixer el paper que han jugat els ajuntaments i lo Fardell Patxetí en la recuperació de la jota a la comarca els darrers anys, remarcant que aquest ball “és un dels símbols d’identitat i peculiaritats de la nostra terra”. Daura ha esperonat als pobles i agents culturals a continuar ballant la jota, com a garantia que es mantingui viu aquest patrimoni de la Ribera.

Recuperació de la música de pandero

La primera de les novetats és la música de pandero, cançons tradicionals que es tocaven amb un petit instrument de percussió fins a principis del segle XX arreu del país i que tenen en comú amb la jota la improvisació de la seva lletra per part dels cantadors, generalment dones. Segons ha explicat la coordinadora de la Festa, Mireia Grangé, “hem fet un esforç important perquè puguem escoltar la música de pandero, que és una música que abans sonava molt per aquestes terres i ara és difícil de trobar. Les seues tonades segueixen la filosofia de les jotes i poden ser de denúncia, d’amor… amb un toc satíric, així que s’hi adiu molt amb la nostra festa”. L’encarregada de fer sonar el pandero serà Laia Pedrol, una cantant de música tradicional i coral vinculada a les entitats culturals de la comarca que ha recollit cançons de pandero de diferents poblacions, també de les Terres de l’Ebre, com ara de la Palma d’Ebre.

L’actuació de música de pandero tindrà lloc després de la ballada de jotes i abans de la sortida dels diables, i de fet servirà per anunciar l’actuació dels petits Tabalers de Garcia que tancaran la festa comarcal.

Subhasta de coques i altres actuacions

Pel que fa a la subhasta de coques dolces, s’ha introduït perquè al poble de Garcia encara perdura aquesta subhasta en la ballada de jotes que es fa a l’ermita de la població per santa Magdalena. Hi haurà dues subhastes al llarg de la tarda. Així el ballador guanyador de la subhasta obsequiarà a la seva parella amb la coca, que a més li donarà dret a obrir el ball.

A més d’aquestes dues novetats més destacades, hi haurà d’altres com ara l’actuació dels Petits Tabalers de Garcia, que és una branca pertanyent a la Colla de Tabalers del Drac Jordiet. Precisament la Colla de Diables El Jordiet, amb més de 30 anys d’experiència en el seu camp, seran els encarregats de posar el punt final a la festa amb un concert perquè tothom hi pugui ballar.

La presidenta de Lo Fardell Patxetí, amb la consellera de Cultura i l'alcaldessa de Garcia, aquesta matí en la presentació de la festa.

La presidenta de Lo Fardell Patxetí, amb la consellera de Cultura i l’alcaldessa de Garcia, aquesta matí en la presentació de la festa.

Quant a la persona escollida per a fer la inauguració, es tracta de l’etnòleg Salvador Palomar, gran coneixedor del patrimoni cultural de la Ribera de l’Ebre, entre altres de la jota, i de les comarques veïnes. Palomar va ser el fundador, l’any 1980, de l’entitat Carrutxa, la qual ha rebut el Premi Nacional de Cultura 2016, per la seva tasca en l’àmbit de recerca i divulgació de la cultura popular. Les cançons de pandero són un dels àmbits on actualment aquesta entitat té oberta una línia de treball per recuperar el seu llegat.

Es ballaran les 16 jotes de tots els pobles de la comarca

En aquesta trobada anual, es tornaran a ballar les jotes de tots els pobles de la comarca, un total de 16 entre municipis i EMD. No hi faltaran tampoc els actes més tradicionals, com el taller de jotes adreçat a tots els públics, on s’ensenyarà a puntejar la jota de Garcia; la mostra de productes locals d’artesania i gastronomia i un berenar popular.

El poble amfitrió ha mantingut al llarg dels anys la ballada de la seva jota en el romiatge a l’ermita de Santa Magdalena. Va ser l’any 2011, però, quan des de l’associació Lo Fardell Patxetí, en col·laboració amb la gent gran del poble, van acordar la coreografia de la jota garciana que és la que es balla actualment i que és la que es podrà aprendre i ballar aquest dissabte. “Estem molt contents que Garcia sigui el poble amfitrió aquest any de la festa de la Jota comarcal”, ha destacat l’alcaldessa de Garcia, Blanca López, que explica com en aquest poble mai l’ha deixat de ballar.

La Festa de la Jota començarà a les 17.30 hores, a la Pista de Garcia, i és d’entrada lliure.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: