Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

La premianenca Mireia Vancells guanya el XXXIVè Premi de Narrativa Ribera d’Ebre 2016 amb l’obra “L’encàrrec”

25 agost 2016 · Noticies

L’obra L’encàrrec (que finalment es titularà L’home de Déu), de l’autora de Premià de Mar Mireia Vancells, és la guanyadora de la XXXIVa edició del Premi de Narrativa Ribera d’Ebre 2016, dotat amb 3.000 euros i l’edició del llibre. Un reconeixement que es va lliurar aquest dimecres a la nit en el marc del tradicional sopar literari que dóna el tret de sortida a la Festa Major de Vinebre. L’acte va ser presidit pel conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila, i l’alcaldessa de Vinebre i presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim.

 

La novel·la i l’autora

34è Premi de narrativa Ribera d'Ebre 2016La novel·la L’home de Déu (que Vancells va presentar al certamen sota el títol provisional L’encàrrec) se situa a l’any 1957, en plena postguerra, quan l’arquebisbe de Barcelona envia el jove seminarista Marcial Ustrell a comarques a fer inventari dels objectes d’art sacre d’un seguit de parròquies que, per decisió del Vaticà, aviat canviaran de diòcesi. Ningú no sospita que allà, en terres de pagès, d’analfabetisme i de supersticions, el Mal espera l’innocent clergue amb els braços oberts. Una obra que parla de la nostra història recent, de la lluita entre el Bé i el Mal i de la cobdícia, sobretot la de l’Església a l’hora de gestionar el seu patrimoni.

Pel que fa a l’autora, Mireia Vancells, és nascuda a Terrassa el 1964 però resident a Premià de Mar. Llicenciada en Filologia anglo-germànica per la Universitat Autònoma de Barcelona, actualment combina la seva activitat professional a l’empresa privada amb l’escriptura de novel·les. Els seus llibres, alguns autopublicats, expliquen històries potents i es difonen pel boca-orella i per les xarxes socials. Fins ara ha publicat El secret de la germandat (Bubok, 2009), Negra memòria (Cossetània, 2013. Obra guanyadora del IV Premi de Narrativa Marítima Vila de Cambrils Josep Lluís Savall) i La carpeta de Vílnius (Bubok, 2015). De fet, els dos primers formen part de les rutes literàries de Tiana i el Masnou.

En el moment de rebre el premi, Vancells es va mostrar molt contenta i va manifestar que “els escriptors sabem escriure, no parlar”. Davant dels mitjans de comunicació es va estendre una mica més i va explicar que es va presentar al premi perquè el mateix dia en què va conèixer qui havia guanyat en l’edició del 2015 li va arribar la convocatòria del 2016 i, a més, la novel·la que ja tenia escrita complia amb el requisit d’ocupar 200 pàgines que marca el certamen. Finalment, va assegurar sentir una “il·lusió grandíssima” a la vegada que “molt d’orgull per haver guanyat un premi amb molta solera”.

 

Presentació d’El nostre pitjor enemic, guanyadora del 2015

34è Premi de narrativa Ribera d'Ebre 2016Abans de l’inici del sopar es va presentar l’obra guanyadora de la passada edició, El nostre pitjor enemic, de Jesús Maria Tibau. Un moment precedit per la interpretació de la peça Aura a càrrec dels ballarins Aina Lanas i Julien Rossin. La novel·la explica la història d’un general, exdictador d’un país inconcret, que és traslladat d’incògnit a una illa perduda en l’oceà. La seva vigilància s’encomana a un comandant de poca rellevància, un personatge perdedor, secundari, ple de sentiments de culpabilitat per un trauma familiar. La vida l’ha tractat malament, sempre havia tendit a abaixar els braços davant els revessos, i veu en aquesta missió la possibilitat de redimir-se. Però l’illa i el llast del passat esdevenen implacables. Tot plegat, un retrat de les dificultats de comunicació, dels malentesos intergeneracionals, de la manca de tendresa i amor i de la baixa autoestima.

Tibau va recordar amb nostàlgia l’instant en què, l’any passat, es va anunciar la seva obra com a guanyadora del premi, fet que li ha permès publicar la seva primera novel·la després d’haver escrit diversos contes i reculls. Per tot plegat, va agrair el guardó a Vinebre i a la Ribera. Així mateix, l’escriptor, que es va autodefinir com un “malalt de paraules”, va fer un joc amb els mots vi, Ebre i Vinebre, arribant a la conclusió que el municipi esdevé “un bon lloc per fondre’s”.

 

Acte de lliurament

34è Premi de narrativa Ribera d'Ebre 2016El lliurament del premi es va fer en el transcurs d’un sopar literari servit pel restaurant riberenc Pas de l’Ase i acompanyat del vi la Pocavergonya, elaborat conjuntament per diversos cellers productors de la comarca. L’acte va ser presentat per la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Vinebre, Rosa M. Pros, que va reivindicar “un accés socialment just i equitatiu a la cultura” i va recordar que el premi literari és un dels quatre candidats, en la categoria entitats d’aquest 2016, al premi Sirga d’Or que lliura el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE). Un reconeixement que distingeix persones i entitats que desenvolupen activitats que afavoreixen la comarca.

L’alcaldessa de Vinebre, Gemma Carim, va aprofitar el seu parlament per felicitar la guanyadora i per agrair la presència al municipi del conseller Vila, que va poder visitar el patrimoni local abans de l’acte. Així mateix, la també presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, va posar en valor “l’aposta que fa Vinebre per la cultura des de fa molts anys”, va qualificar el territori com “un raconet de la Catalunya del LO” i va fer referència als mots propis del poble i de les Terres de l’Ebre que van servir per anomenar les taules del sopar. “Sisquera vingue alego perquè vull aplucar els ulls i fer mesdiada. Después vull pujar a l’esgorfa que la porica ha vist una sargantilla i ha marxat corrents com si li hagués picat una vespa. He tornat de l’hort i done gust veure com creix el coralet, les safranories i auberginyes. La xiqueta ha xalat collint maçanes i menjant aubergins al defora i, de tant sol, esta més negra que l’estalzí”.

34è Premi de narrativa Ribera d'Ebre 2016El titular de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila, va parlar d’un amic vinebrà que sempre li diu que “Vinebre és el millor poble del món” i es va mostrar molt content d’haver-lo pogut visitar “per fi”, la qual cosa va arrencar els aplaudiments del públic. En un paper ja més institucional, el conseller va traslladar el reconeixement del Govern respecte l’organització del premi literari, i va remarcar “la importància de la cultura pel país”. En aquest sentit, va reflexionar sobre Víctor Català (pseudònim de Caterina Albert), de la qual aquest 2016 es commemora el 50è aniversari de la seva mort i que va escriure, gairebé sense sortir del seu poble, “la novel·la més important del segle XX, Solitud“. Un fet que demostra que “no cal viure a la gran ciutat per fer creacions universals, i premis com aquest són un estímul per fer que els escriptors continuïn amb la seva feina, despertant complicitats amb la gent que els llegeix”.

El punt i final a l’acte el va posar l’actuació de la jove violinista Jennifer Panebianco.

 

Deu obres presentades

Aquest 2016 un total de deu autors de diferents indrets de parla catalana optaven al guardó, en un certamen convocat per l’Ajuntament de Vinebre, amb el suport del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, que té per objectiu promoure els escriptors novells que escriuen en llengua catalana. A més, es tracta del premi literari en llengua catalana més veterà de les Terres de l’Ebre i ja s’ha convertit en tot un referent arreu del país. Cal recordar que la dotació del premi, 3.000 euros, l’aporta el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, mentre que l’Ajuntament de Vinebre aporta els diners de l’edició del llibre, 1.800 euros, de la qual s’encarrega Cossetània Edicions.

En aquest enllaç trobareu més informació del premi i la llista d’obres guanyadors de les darreres edicions.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: