Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Finalitzen quatre dels sis cursos formatius programats aquest any pel Dispositiu Sociolaboral amb un índex d’inserció del 37% dels usuaris

4 agost 2016 · Noticies

  • Els cursos ofereixen formació dels perfils professionals més demandats pels empresaris de la comarca
  • Oberta la inscripció als cursos de cuidadors de persones dependents i auxiliar de vivers i jardins que s’organitzen per aquesta tardor

 

La Carme Rodríguez, participant del curs d'auxiliar de cuina, seguint atentament els trucs que li ensenya Eugeni Piñol, el cuiner de l'Hotal la Creu, on ha fet les seves pràctiques.

La Carme Rodríguez, participant del curs d’auxiliar de cuina, seguint atentament les indicacions que li ensenya Eugeni Piñol, el cuiner de l’Hotal la Creu, on ella ha fet les pràctiques.

“El curs d’auxiliar de cuina m’ha permès formar-me per entrar en el món laboral i aprendre d’un món que sempre m’ha agradat. He tingut l’oportunitat d’ampliar els meus coneixements al costat de professionals del sector i per primer cop he pogut entrar a la cuina d’un restaurant i fer pràctiques al costat d’un cuiner que m’ha ensenyat molts trucs per desenvolupar-me millor en un lloc de treball com aquest”. Parla Carme Rodríguez, una de les participants del Curs d’auxiliar de bar i de cuina, una de les sis mesures formatives posades en marxa aquest any 2016 dins el programa Ribera d’Ebre Viva, subvencionat pel Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) en el marc dels programes de suport al desenvolupament local.

Amb 200 hores de formació teòric-pràctica, els participants del Curs d’auxiliar de bar i cuina han pogut treballar tècniques per millorar com buscar feina i han treballat competències transversals que els seran de gran utilitat a l’hora d’enfrontar-se al mercat laboral. A més, un cop acabada la formació, també han realitzat 40 hores de pràctiques en empreses de la comarca, on s’han pogut formar desenvolupant tasques pròpies dels perfils professionals d’ajudant de cuina i cambrer/a, que és un dels perfils més demandats a la Ribera d’Ebre.

 

Sis cursos formatius recollint la demanda dels empresaris

curs formació Ribera d'Ebre Viva

Sessió formativa a la seu del Consell Comarcal.

A més d’aquest curs, aquest any 2016 també s’han programat cinc mesures formatives més: de depenent/a de comerç, de mosso de magatzem i de reposador de gran superfície, tots ells finalitzats aquest estiu; i dos més que es duran a terme aquesta tardor: de cuidadors de persones amb dependència i d’auxiliar de vivers i jardins. La inscripció a aquests dos cursos està encara oberta, i hi ha 15 places per a cada un. Els interessats han de dirigir-se al Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre.

“L’objectiu és preparar als participants per entrar en el mercat laboral i millorar el seu procés d’aprenentatge”, assenyala la directora del Ribera d’Ebre Viva, Pili Carballo, que afegeix que les temàtiques dels cursos “són els perfils professionals més demandants a la comarca, ja que han estat programats i organitzats recollint les demandes que fan els mateixos empresaris de les necessitats que tenen a l’hora de contractar treballadors”. Aquesta demanda es vehicula a través de la tècnica comarcal que s’encarrega de la prospecció empresarial a la Ribera d’Ebre.

 

Necessitat de professionals polivalents ben formats a la comarca

Les tècniques comarcals i empresaris experimentats de la comarca, com la Noèlia Guirao, s'encarreguen d'impartir la formació.

Les tècniques comarcals i empresaris experimentats de la comarca, com la Noèlia Guirao, s’encarreguen d’impartir la formació.

És el cas de la Noèlia Guirao, de l’Hostal la Creu de Móra d’Ebre, on dos dels participants del curs d’auxiliar de bar i cuina han estat fent les seves pràctiques aquest estiu: “A la Ribera d’Ebre hi ha empreses petites que tenim feina tot l’any i necessitem professionals polivalents ben formats per poder donar un bon servei al nostre client”, explica aquesta empresària, que diu que “la feina en restauració no només és parar taula o atendre els clients. Darrere hi ha la neteja, l’ordre, saber aprovisionar, conèixer el moviment del magatzem, saber què surt i què entra, quin plat ha sortit més o quin no surt, conèixer les fitxes dels plats… Hi ha un treball intern que no es veu i que és molt important”, i que és tot allò que han pogut aprendre els participants al curs d’auxiliar de bar i cuina durant la seva formació dins el programa comarcal.

Aquesta empresària de la restauració a la Ribera també destaca la bona experiència que ha suposat pel seu negoci acollir persones en pràctiques com la Carme: “Ha posat moltes ganes per aprendre i ha après ràpidament, fer pràctiques l’ha motivat molt”. En el cas de la Carme, l’empresària diu convençuda que “la recomanaria per un lloc de treball” tot i no poder-la agafar ella mateixa, ja que acaba de contractar a una altra persona que també va participar del curs i que va fer primer les pràctiques al seu establiment.

 

Usuaris del Dispositiu d’Inserció Sociolaboral

Tots els participants dels cursos formatius són persones en recerca activa de feina i han d’estar inscrits prèviament al Dispositiu d’Inserció Sociolaboral. Aquest és un requisit indispensable per participar en un dels cursos programats al llarg de l’any, ja que per seleccionar els perfils que hi prendran part els tècnics comarcals realitzen un diagnòstic d’ocupabilitat a partir del qual estableixen un itinerari d’inserció laboral individualitzat per cada usuari del servei. No sempre són persones aturades, en algunes ocasions els usuaris del Dispositiu ja estan treballant però acudeixen a aquest servei comarcal per millorar les seves expectatives laborals o per canviar de rumb a la seva feina.

Fins i tot, com és el cas del Dani Al·luch, alguns usuaris combinen aquesta formació encarada al món laboral amb altres estudis superiors, en el seu cas estudis universitaris en Administració i Finances. Aquest veí de Móra d’Ebre coneix l’hostaleria perquè ha treballat molts anys de cambrer: “Considero que tot el que és aprendre és positiu i, en aquest sentit, després de fer el curs em sento més segur a l’hora de buscar feina”. Precisament la millora de les expectatives laborals per a les persones residents a la comarca és una de les prioritats del programa Ribera d’Ebre Viva, i del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre.

 

Un 37% dels usuaris del Dispositiu troben feina

Aquest any, els tècnics del Dispositiu d’Inserció Sociolaboral de la Ribera han detectat un increment en el seu nombre d’usuaris, en part per la feina feta des de la seva posada en marxa el 2012. Així, en el primer semestre han atès més veïns de la comarca que en tot l’any 2015, fins a 147 persones a data 30 de juny. A més, aquest 2016 s’està assolint un major índex d’inserció laboral entre els seus usuaris: un 37% aconsegueixen feina en empreses de la comarca, quatre punts per sobre que anys anteriors i amb una expectativa de continuar creixent per millorar l’ocupabilitat i diversificar l’economia de la comarca, pilars fonamentals del programa Ribera d’Ebre Viva.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: