Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

El Contracte Programa 2016-2019 de Treball, Afers Socials i Famílies reforça els programes de benestar social i l’atenció a la infància a la Ribera d’Ebre

26 juliol 2016 · Noticies

Presentació i signatura del Contracte Programa 2016-2019, a la delegació del Govern de les Terres de l'Ebre.

Presentació i signatura del Contracte Programa 2016-2019, a la delegació del Govern de les Terres de l’Ebre.

La presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, ha signat el Contracte Programa 2016-2019 relatiu als programes i polítiques de benestar social i atenció a la infància de la comarca. A l’acte han assistit també la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, acompanyada del delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, i la directora dels Serveis Territorials del Departament a les Terres de l’Ebre, Rosanna Fatsini. Tots ells han participat de la signatura del Contracte Programa 2016-2019 a les Terres de l’Ebre, entre Generalitat i els consells comarcals del Baix Ebre, Montsià, Ribera d’Ebre i Terra Alta, i els ajuntaments d’Amposta i Tortosa.

Així, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies dotarà enguany les comarques de l’Ebre amb 5,7 milions d’euros (mig milió d’euros més respecte el 2015) per tal de finançar serveis socials bàsics i especialitzats, lluitar contra la pobresa i impulsar programes de reforç de la cohesió social i de promoció de la igualtat. D’aquests, una mica més d’un milió correspon a la Ribera d’Ebre.

En el cas de la Ribera, aquestes polítiques les desplega l’Àrea de Serveis a les Persones, que l’any passat va atendre un total de 2.142 veïns de la comarca, als quals s’han d’afegir els joves que són usuaris del Servei Comarcal de Joventut. De l’atenció social a la comarca se n’encarreguen 62 treballadors comarcals, dels quals 31 són auxiliars a la llar del Servei d’Ajuda al Domicili, a més de tres xofers i dos acompanyants del servei de Transport Adaptat i sis monitors de gimnàstica per a la gent gran. També hi ha 4 educadores socials i 5 treballadores socials de l’Àrea Bàsica; una mediadora familiar i una treballadora social, un psicòleg, una pedagoga i una educadora social que s’encarreguen del Servei d’Atenció a la Infància i Adolescència. Així mateix, el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) disposa de una tècnica d’intervenció familiar, una tècnica de polítiques migratòries i una altra educadora social, a més d’una psicòloga i una advocada per als casos atesos. En el cas del Servei de Joventut actualment hi ha dues tècniques.

Aquest compromís quadriennal del Departament amb l’Administració local permet planificar coordinadament la prestació dels serveis socials i altres programes de benestar social i polítiques d’igualtat, famílies amb infants, gent gran, acció comunitària, persones amb discapacitat, infants i adolescents, joventut, persones amb problemes de drogodependències, persones afectades pel VIH/Sida i persones immigrades, entre d’altres. Així doncs, i en paraules de la presidenta de la Ribera d’Ebre, “en temps difícils com els actuals el Servei a les Persones continuen sent una prioritat a la comarca i es reforça el servei amb l’obertura de l’oficina de Joventut i més recursos al centre obert”, diu Carim.

 

Reforçar els serveis socials

Així, en el Contracte Programa per als propers anys a les Terres de l’Ebre s’han incorporat quatre noves línies de col·laboració amb el món local. D’una banda, s’han afegit plans i mesures d’igualtat en el treball i plans i mesures d’igualtat per a les persones LGBTI i de lluita contra la LGBTIfòbia. D’altra banda, també s’han sumat al Contracte Programa línies de col·laboració per a l’impuls d’actuacions en matèria d’accessibilitat i d’associacionisme i voluntariat.

Pel que fa a infants i joves que es troben en situació de vulnerabilitat, el Conveni Programa preveu l’enfortiment dels Equips d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (EAIA) amb l’increment del nombre de professionals d’atenció directa d’aquests serveis (un màxim de 40 infants per professional, tal com fixa la llei). Un fet que suposarà que al 2019 s’hauran incorporat 3 nous professionals als EAIA de les comarques de l’Ebre. En la mateixa línia, la demarcació disposarà al 2019 de 2 professionals més al Servei d’Intervenció Familiar en Família Extensa. A més, en el cas concret de la Ribera d’Ebre es crearà una nova Oficina Jove a la comarca.

També es reforçaran els Equips Bàsics d’Atenció Social (EBAS), degut a l’augment de la demanda de serveis socials i polítiques de benestar que hi ha hagut en ells darrers temps. Així, s’ha augmentat el pressupost per als EBAS i al 2019 les comarques de l’Ebre comptaran amb 6 professionals més en aquest àmbit.

 

Més informació: Àrea de Serveis a les Persones.

Contracte Programa 2016-2019 a les Terres de l’Ebre.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: