Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

El Consell Comarcal remarca que el transport ferroviari a la Ribera viu una “situació insostenible”

19 juliol 2016 · Noticies

El Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre continua fent seu el malestar de tot un territori respecte el transport ferroviari a les Terres de l’Ebre. La seva presidenta, Gemma Carim, ha posat de manifest, un cop més, que la situació és “insostenible”, i ha reconegut que des de les institucions “no sabem què més fer” davant dels problemes que se succeeixen cada cop més sovint.

Carim ha assegurat que “no baixem la guàrdia i no deixem de treballar”, i és que tot just la setmana passada els quatre consells comarcals de les Terres de l’Ebre i el del Priorat (els que es veuen afectats per les línies R15 i R16 de Renfe), a més dels alcaldes implicats, es van reunir amb la Plataforma Trens Dignes. En aquesta recent trobada es van acordar redactar un document conjunt per reclamar a la Generalitat la posada en marxa l’Autoritat Territorial de la Mobilitat (ATM) de les Terres de l’Ebre, “on hi tindran veu alcaldes i consells comarcals de cara a la planificació i organització d’aquesta mobilitat”, així com l’aprovació definitiva del Pla Director de Mobilitat, “que tot i estar redactat no s’ha tirat endavant”, ha puntualitzat la presidenta. A més, van deixar la porta oberta a emprendre accions legals contra Renfe.

De fet, el transport ferroviari, i la mobilitat en general, és un dels cavalls de batalla de les institucions del territori, i el passat mes de març es van reunir amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, per fer-li arribar les seves inquietuds.

68 persones evacuades a Flix
imageL’última incidència va tenir lloc aquest dilluns a la tarda, quan una avaria en el sistema d’electrificació va deixar un tren aturat, amb 68 passatgers, a tres quilòmetres de l’estació de Flix. El comboi, que havia sortit de l’estació de França de Barcelona a les 15.47 hores, havia d’arribar a Flix a les 18.42 hores i tenia com a destinació la ciutat de Saragossa. Cap a les set de la tarda, però, el ferrocarril va quedar immobilitzat a prop del camí de Darenys, abans d’arribar al municipi, i Mossos d’Esquadra, Bombers de la Generalitat i personal de l’Ajuntament van haver d’evacuar els usuaris fins a l’estació. Tot i que el lloc era de difícil accés, l’autobús municipal hi va poder arribar gràcies a les seves dimensions i va facilitar el trasllat de les persones afectades. Pel que fa a la circulació de trens, va quedar interrompuda i Renfe va iniciar un servei alternatiu per carretera entre les estacions de Móra la Nova i Flix.

ADIF respon al Consell que ha aplicat les mesures necessàries
La presidenta s’ha referit també a la carta amb què ADIF ha respost l’ens comarcal, després del descarrilament d’un tren de mercaderies a Ascó el passat mes de gener. Una missiva que ha arribat mesos després dels fets i en la qual la companyia encarregada de les infraestructures ferroviàries assegura que ha adoptat “les mesures correctores necessàries per assegurar la circulació dels trens” i que “hi ha hagut una millora” des de llavors. Així, en el text ADIF detalla que s’estan duent a terme les tasques pertinents en termes de manteniment, inspecció, vigilància i inspeccions. Segons Carim, però, l’episodi d’ahir a Flix posa de manifest que “això no es trasllada a la realitat”.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: