Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

La cirera, un sector econòmic estratègic a la Ribera d’Ebre

28 juny 2016 · Noticies

cirera Ribera d'EbreLa Presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, ha visitat aquest matí les instal·lacions de l’empresa Cerima Cherries per conèixer de prop la campanya de la cirera d’aquest any i valorar amb els seus responsables els resultats del viatge de prospecció empresarial realitzat el passat mes d’abril, dins el projecte Ribera d’Ebre Viva. Cerima fa anys que participa en aquest projecte de diversificació econòmica, que compta amb el suport del Consell Comarcal i del SOC, juntament amb altres agents d’aquest sector estratègic per a la Ribera. L’objectiu és millorar la competitivitat de les empreses de la comarca, així com la creació de llocs de treball i la millora de l’ocupació.

Aquest any, les empreses riberenques es van desplaçar al nord d’Itàlia i Àustria amb l’objectiu d’obrir nous mercats per a la fruita dolça que es produeix a la comarca. A més de Cerima Cherries, hi van anar també representants del Grup La Coma – La Capelleta i del Grup Fruiter de Benissanet, acompanyats per tècnics del projecte i la mateixa presidenta. Tots ells representen el 80 per cent de la producció de fruita dolça de la Ribera (només ells 19 milions de quilos). La major part s’exporta a altres mercats, segons s’ha pogut constatar durant la visita a les instal·lacions.

cirera Ribera d'EbreA pocs dies perquè s’acabi la recol·lecció, els responsables de Cerima fan una bona valoració dels resultats: “Aquesta ha estat una campanya difícil per a la cirera, sobretot a les zones més properes al riu, per les pluges inicials”, explica David Manero, un dels socis, que amb tot es mostra satisfet, ja que “a mesura que ha anat avançant hem anat remuntant i esperem tancar aquest 2016 amb una bona producció”, similar a la d’altres anys.

El viatge de prospecció, a més, ha contribuït a arribar als mercats del nord d’Itàlia, després de la mala temporada de la cirera autòctona, la qual cosa els ha facilitat el camí per entrar en aquest país, també gràcies a la col·laboració públic-privada del Ribera d’Ebre Viva: “Una empresa sola és molt difícil que pugui penetrar en un mercat, diferent que si va acompanyada d’altres empreses i del lideratge institucional”. Una vegada es coneixen els criteris de compra que demanda el mercat explorat i fets els primers contactes, les relacions comercials passen a ser estrictament particulars, però “ja tens la porta oberta perquè coneguin i provin el teu fruit”, reconeix Manero, valedor del treball que s’està fent els darrers cinc anys amb el programa del Consell Comarcal.

cirera Ribera d'EbreAixí, la cirera de la Ribera d’Ebre arribarà aquest any als mercats del Regne Unit, Alemanya, França, Aràbia Saudí, Dubai i a alguns punts de la Xina, a més d’Itàlia. Només arriba cirera al mercat nacional a principis de temporada, quan altres productors espanyols encara no han iniciat la campanya. En el cas de Cerima, les exportacions al Regne Unit representen un 65 per cent del seu mercat exportador, la qual cosa els obre un futur incert amb les relacions comercials després del Brèxit, una incertesa que “de moment no saben com ens afectarà”, assenyala Roderic Cedó, afegint que en qualsevol cas ens anima a continuar col·laborant per obrir nous mercats.

 

El procés de la cirera riberenca, del camp als mercats

cirera Ribera d'EbreDurant la visita a l’empresa, la presidenta del Consell Comarcal ha pogut veure el procés integral que segueix la cirera que es produeix a la comarca, molt cotitzada perquè és primerenca al mercat, quan altres zones productores encara no han iniciat la recol·lecció. En un màxim de tres hores, la fruita arriba a la nau de Cerima a Tivissa en camions des dels diferents camps riberencs, on es recol·lecta a mà, i passa per un estricte control de qualitat abans d’arribar als mercats.

És per això que, en els deu anys de trajectòria, aquesta empresa ha anat ampliant les seves instal·lacions, incorporant tecnologia que selecciona, neteja i manté la temperatura fresca de la fruita en tot moment, i també que mesura el seu calibre, color i possibles defectes, i finalment l’envasa segons el destí final. El procés de triatge i selecció està tot mecanitzat, i el fruit passa per diferents estadis que controlen la seva qualitat, fins al punt que s’escaneja per detectar possibles deficiències que n’impedirien la seva arribada al mercat. La producció que no arriba al calibre desitjat es destina a altres finalitats (iogurts, sucs, etc.).

cirera Ribera d'EbreUna de les claus de Cerima és que controlen tot el procés, des que el fruit està a l’arbre fins que se serveix als supermercats, envasats, en les condicions que demanda cada client: “Tot és tan acurat que si un client d’Anglaterra o d’on sigui ens fa alguna observació del nostre producte, podem arribar a saber fins i tot de l’arbre del qual s’ha collit”, explica Josep Enric Cedó, soci també de Cerima.

En el cas d’aquesta empresa, dedicada exclusivament al mercat de la cirera, la temporada es va iniciar a finals d’abril i es clourà a principis de juliol, amb una producció d’1,5 tones procedents dels seus camps a nou pobles de la Ribera d’Ebre: la Torre de l’Espanyol, Vinebre, Tivissa, Móra d’Ebre, Flix, Miravet, Benissanet, La Serra d’Almos, així com Maials (Segrià), Benifallet (Baix Ebre) i La Fatarella (Terra Alta). En total 350 hectàrees, de les quals 200 estan actualment en producció, tot i que preveuen ampliar el seu rendiment fins a les 4 tones de cara a l’any 2020.

El procés de creixement i consolidació de l’empresa, en paral·lel a l’execució del projecte Ribera d’Ebre Viva a partir del 2012, continua el seu camí. L’any que ve també es produirà cirera a Ascó. Tot plegat, en temporada, aquesta empresa és una de les empreses capdavanteres de la Ribera, que dóna feina a un miler de treballadors de la comarca.

cirera Ribera d'Ebrecirera Ribera d'Ebrecirera Ribera d'Ebrecirera Ribera d'Ebrecirera Ribera d'Ebre cirera Ribera d'Ebre
cirera Ribera d'Ebrecirera Ribera d'Ebre

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: