Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Un treball sobre la toponímia d’Ascó en l’obra de Carmel Biarnès i Andreu Carranza guanya el VII Premi de Treballs de Recerca sobre la Ribera d’Ebre

24 maig 2016 · Noticies

Els joves guanyadors del Premi de Treballs de Recerca, després de recollir el premi.

Els joves guanyadors del VII Premi de Treballs de Recerca de la Ribera, després de recollir el premi.

El treball La toponímia asconenca en l’obra de Carmel Biarnès i Andreu Carranza. Proposta de rutes literàries, de Montserrat Ferrús Salvadó, ha estat el guanyador de la VII edició del Premi de Treballs de Recerca sobre la Ribera d’Ebre. Un certamen que promou el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE), amb el suport del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i els ajuntaments i instituts de Flix i Móra d’Ebre. Els altres dos reconeixements han estat per Andreu Mur Suñé, amb el treball Eco-economia, invertir per conservar, i Ivan Navarro González, amb el treball Anàlisis, efecte i proposta d’alternatives al monocultiu industrial de Flix.

Els tres joves van rebre el premi aquest passat divendres, en un acte celebrat al Casal Municipal de l’Escola de Música de Flix durant el qual van haver de presentar el seu treball amb una exposició oral. Aquesta presentació va ser la que va fer acabar de decidir el jurat, format per membres de la junta directiva del CERE.

Així, en el cas de Montserrat Ferrús, el jurat va valorar la recerca de la toponímia d’Ascó dins de dues obres de Biarnès (El meu riu, l’Ebre i La creu de la mitja lluna) i una de Carranza (Anjub) amb l’objectiu de descobrir els llocs que s’hi amaguen i, a partir d’aquí, la creació d’una ruta literària de cadascun dels autors pel poble i pel terme municipal. Pel que fa a Andreu Mur, el tribunal va destacar el fet que observa la natura des d’un punt de vista econòmic, a més d’analitzar la importància de la Reserva Natural de Sebes i l’economia que genera a Flix i a la comarca. Finalment, del treball d’Ivan Navarro, van remarcar que l’autor ha sabut fer una visió general de la història del què ha representat la fàbrica de Flix pel municipi des que es va instaurar fins al dia d’avui, alhora que ha plantejat possibles sortides davant la complicada situació actual.

Els guanyadors del premi, amb la presidenta comarcal, membres del jurat

Els alumnes guanyadors d’aquesta edició, amb la presidenta comarcal, representants del CERE i membres del jurat, així com representants d’altres patrocinadors del Premi.

Onze treballs seleccionats, tots ells amb temes de la Ribera

Tots tres van ser escollits finalistes d’entre els onze millors treballs, prèviament seleccionats des dels centres de Secundària de la comarca. A més dels premiats, els treballs més destacats abordaven temàtiques com la xenofòbia a Móra la Nova; l’accessibilitat i les barreres arquitectòniques; el franquisme a Darmós; la fibra alimentària; l’església parroquial de Tivissa; la política de la transició a Móra d’Ebre; les eleccions del 2015 a Flix, Barcelona i Madrid; i l’aïllament i condicionament acústic d’una aula de l’Escola Municipal de Música de Flix. Tots ells, treballs que recullen anàlisis, propostes i iniciatives prou importants i madures que podrien ajudar al desenvolupament de la comarca, l’esperit a partir del qual es va crear el premi.

El treball guanyador ha obtingut una beca del CERE en una categoria especial juvenil per valor de 250 euros i la subscripció com a sòcia del CERE durant dos anys, de manera que l’autora rebrà gratuïtament a casa les publicacions que l’entitat editi durant aquest temps. Els dos treballs amb premi de reconeixement han rebut una beca de 50 euros, així com la subscripció com a socis del CERE igual que en el cas de la guanyadora.

 

 

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: