Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

“No m’haguera pogut imaginar mai que pogués veure la meva néta que viu a Mèxic des de la residència de Móra”

29 abril 2016 · Noticies

Els avis i el personal de la residència s'han aplegat a la sala d'actes per seguir les videconferències en directe, en una jornada molt emotiva i especial.

Els avis i el personal de la residència s’han aplegat a la sala d’actes per seguir les videconferències en directe, en una jornada molt emotiva i especial.

La residència d’avis Natzaret de Móra d’Ebre ha tancat aquest divendres els actes de la seva XXIV Setmana Cultural, aquest any dedicada a la família, amb un acte molt especial: Videoconferències amb els meus, un nou servei que es posa en marxa coincidint amb La Primavera Cultural 2016 de Móra d’Ebre gràcies al suport tècnic del Telecentre de la Ribera d’Ebre, i amb la col·laboració del Consell Comarcal de la Ribera. Entre els assistents, la consellera de Serveis Socials, Margarita Daura, que ha volgut destacar “la gran contribució” que fa la residència morenca a la comarca, ja que “l’acompanyament i l’atenció que es presta a les persones grans són un pilar bàsic d’una societat avançada com la nostra”.

Així doncs, les noves tecnologies facilitaran a partir d’ara que els avis residents puguin contactar des de la sala d’estar d’aquesta residència pública de Móra d’Ebre amb els seus familiars llunyans, a través de videoconferència, la qual cosa els permetrà a més de fer petar la conversa una estona poder veure en la distància els seus éssers estimats. “Aquí teníem ja connexió a internet i ordinador portàtil, però hem necessitat l’ajuda del Telecentre per crear el compte skype de la residència i el seu suport tècnic perquè tot funcioni”, explica el director de la residència Natzaret, Blai Rossell. A més, “fa dies que estem quadrant agendes amb els familiars d’alguns els avis perquè estiguin a punt aquest matí per veure els seus avis estimats”, afegeix.

Gràcies a les TIC i el suport del Telecentre de la Ribera d’Ebre

Maria Mota i Enric Descarrega, dos avis de la residència s'han desplaçat al Telecentre amb la fisioterapeuta Toñi Margalef, per estrenar aquest servei.

Maria Mota i Enric Descarrega, dos avis de la residència s’han desplaçat al Telecentre amb la fisioterapeuta Toñi Margalef, per estrenar aquest servei.

El coordinador del departament d’Informàtica del Consell Comarcal, Josep Miquel Vila, ha començat l’acte fent una breu explicació del funcionament de les videoconferències, seguit d’una connexió amb el propi Telecentre de Móra on s’hi havien desplaçat dos avis i la fisioterapeuta del centre simulant estar en un viatge a Mallorca, una anècdota que ha arrancat la jornada amb un toc simpàtic i que ha ajudat als avis a entendre la facilitat amb la que les TIC poden escurçar distàncies. Els avis han quedat sorpresos de fins a quin punt ha avançat la tecnologia: “No m’haguera pogut imaginar mai de la vida que es poguessin fer aquestes coses”, diu Remei Artal, una àvia de 87 anys de la Torre de l’Espanyol que fa un any i mig que està en aquest centre, i que avui estava molt emocionada de veure la seva néta Estel que viu a Mèxic, i amb qui fa dos anys que no es veuen presencialment. “Una alegria molt gran, no es pot explicar amb paraules”, reconeixia visiblement contenta.

La Remei ha pogut parlar amb el fill i la néta que viuen a Barcelona i Mèxic a través d'skype.

La Remei ha pogut parlar amb el fill i la néta que viuen a Barcelona i Mèxic a través d’skype.

Un moment de la connexió de la Remei amb el seu fill Samuel que viu a Barcelona.

Un moment de la connexió de la Remei amb el seu fill Samuel que viu a Barcelona.

A més de Mèxic, avui també s’ha connectat amb familiars de residents que viuen a França, Alemanya i a diversos punts de l’Estat, i s’ha fet una connexió molt més propera però no menys esperada amb els alumnes de 4t d’ESO de l’escola Santa Teresa de Móra, amb qui els avis es coneixen bé perquè ja els acompanyen i participen amb ells a altres activitats que també organitza la residència, com l’assistència a la fira o a la plaça en dates i festes assenyalades, com Sant Jordi.

La Concepció Faneca ha pogut "veure" al seu nét Antonio que viu a Alemanya.

La Concepció Faneca ha pogut “veure” al seu nét Antonio que viu a Alemanya.

Les TIC també han permès a l'àvia centnària Cinta Llaó veure a la seva filla que viu a Barcelona.

Les TIC també han permès a l’àvia centnària Cinta Llaó veure a la seva filla que viu a Barcelona.

 

78 residents i 10 usuaris de centre de dia

La consellera de Serveis Socials i el director de la residència han acompanyat avui els avis en aquesta emocionant experiència.

La consellera de Serveis Socials i el director de la residència han acompanyat avui els avis en aquesta emocionant experiència.

Les videoconferències són a partir d’avui un nou servei del qual podran fer ús els avis amb l’ajut i el suport del personal que hi treballa. Avui són obertes a tothom, per donar a conèixer l’activitat, però properes ocasions es faran de manera privada, i com a alternativa a les trucades de telèfon que ja són habituals entre residents i familiars.

La residència Natzaret, on hi treballen una vuitantena de professionals, va ser construïda per la Diputació de Tarragona l’any 1975 i de la seva gestió se n’encarrega avui el departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat. Totes les seves places són públiques: 78 avis residents i 10 usuaris del Centre de Dia.

A més de la visita virtual amb familiars propers, aquesta Setmana Cultural ha omplert la residència de moltes altres activitats, entre elles una exposició, audicions i activitats en les quals han participat entitats del poble i l’edició d’una revista anual. Tot plegat, explica la dinamitzadora del centre, Elisenda Jardí, per fer “que els avis se sentin lo millor possible i ben acompanyats” en la seva vida en aquest centre per a la tercera edat. “No parem, mai”, afirma. L’entusiasme se sent quan un visita la residència.

 

Assistència tècnica del Telecentre

Els avis han traslladat a la consellera de Serveis Socials, Margarita Daura, el seu agraïment per la tasca i suport del Telecentre de la Ribera.

Els avis han traslladat a la consellera de Serveis Socials, Margarita Daura, el seu agraïment per la tasca i suport del Telecentre de la Ribera.

El paper del Consell Comarcal ha estat clau per oferir tot el suport tècnic necessari al centre perquè l’activitat es pugui celebrar a partir d’ara de manera regular, com un servei més als avis. Aquesta àrea és pioners quant al desplegament de les TIC al territori, i referent al país en aquest àmbit des de fa anys. Al departament d’Informàtica del Consell hi treballen actualment 5 persones, les quals a més de servei intern al mateix Consell també donen assistència tècnica a tots els ajuntaments de la comarca, inclosa la EMD La Serra d’Almos i altres organismes com els consorcis del CIS, de la Serra de Llaberia, de Residus i del Motlló. Només l’any passat es van atendre 1.174 peticions per part d’aquests agents locals.

Igualment, aquesta àrea comarcal gestiona a través del Telecentre de la Ribera d’Ebre l’oficina de l’administració electrònica del Consorci d’Administració Oberta (AOC), i assessora a ciutadans i empreses del territori en qüestions relacionades amb TIC, certificació digital i factura electrònica. Aquest paper de suport TIC a la comarca es va traduir l’any passat en 768 demandes ateses des del Telecentre.

En aquest espai també es realitzen activitats formatives i tallers, tant per a públic infantil com per a treballadors públics o ciutadans i empreses en general. Els darrers tallers realitzats han estat sobre l’ús de tauletes, màrqueting 2.0, ús de correu electrònic i app’s per potenciar negocis. I és un centre oficial per treure’s l’acreditació ACTIC que reconeix les competències en tecnologies de la informació i la comunicació, necessària per accedir a alguns llocs de treball.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: