Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

L’historiador Josep Sancho guanya la Beca d’Estudi i serà l’encarregat d’escriure la biografia d’Artur Bladé

28 abril 2016 · Noticies

L'historiador, Josep Sancho, amb el director de l'Arxiu Comarcal, Gerard Mercader, en el transcurs d’una conferència sobre Marcel·lí Domingo al mateix arxiu.

L’historiador, Josep Sancho, amb el director de l’Arxiu Comarcal, Gerard Mercadé, en el transcurs d’una conferència sobre Marcel·lí Domingo al mateix arxiu.

L’historiador canareu Josep Sancho Sancho és el guanyador la VI Beca d’Estudi de la Figura i Obra d’Artur Bladé i Desumvila, dotada amb 2.000 euros. Així ho ha resolt el jurat d’aquesta beca d’estudis impulsada per l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre des de l’any 2009, coincidint amb l’ingrés del fons personal d’Artur Bladé a les seves instal·lacions, i com a reclam per a investigacions de referència d’aquest fons. La iniciativa compta amb el suport del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, l’Ajuntament de Benissanet i el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE), amb l’objectiu de promoure el desenvolupament, la divulgació i el foment dels valors literaris i culturals de la comarca. Hi col·laboren també l’Associació Cultural Artur Bladé i Desumvila i la Universitat Rovira i Virgili (URV).

A la convocatòria de la beca d’estudis d’aquest any hi optaven quatre projectes de treball, dels quals n’ha resultat guanyador el de Josep Sancho, un historiador originari d’Alcanar i resident a Barcelona que destaca com a activista de la difusió del passat ebrenc mitjançant fórmules dinàmiques i atractives pel gran públic, com el seu bloc Ahirs de l’Ebre. Sancho serà doncs l’encarregat d’elaborar una biografia sobre l’escriptor de Benissanet que dóna nom a la beca, i que el CERE s’encarregarà de publicar. La iniciativa s’emmarca en els actes de commemoració del 20è aniversari de la mort de l’autor, juntament amb altres activitats com la posada en marxa d’una ruta literària comarcal.

Com es va forjar la personalitat d’Artur Bladé i Desumvila

L'escriptor Artur Bladé, en una imatge al seu poble natal, Benissanet, feta per un altre personatge destacat del segle XX a la Ribera d'Ebre: Carmel Biarnés.

L’escriptor Artur Bladé, en una imatge al seu poble natal, Benissanet, feta per un altre personatge destacat del segle XX a la Ribera d’Ebre: Carmel Biarnés.

El projecte de Sancho, a diferència d’anteriors edicions de la beca, serà complet i posarà molta atenció en com es va forjar la personalitat d’Artur Bladé i Desumvila a l’empara dels grans personatges que va conèixer, tractar i, fins i tot, biografiar, com ara Antoni Rovira i Virgili, Francesc Pujols o Pompeu Fabra. El projecte es basarà també en un ampli ús de fonts arxivístiques i bibliogràfiques, entre les quals el fons personal de l’escriptor benissanetà gestionat per l’ACRE.

Fins ara, els treballs resultants d’aquesta beca havien estat parcials: Artur Bladé, correspondència d’exili (1942-1961), del periodista Xavier Garcia; Mots i maons: la reconstrucció d’una vida. Estudi del periodisme d’Artur Bladé i Desumvila a la premsa de l’exili, 1939-1981, del traductor Sam Abrams; Una escriptura contra l’oblit. «Morts a l’Exili» i altres articles periodístics de retorn, d’Abraham Mohino; La concepció de l’exili en l’obra d’Artur Bladé i Desumvila, de Jordi Julià; Vida, llibres i literatura. Pensament i l’ideari d’Artur Bladé i Desumvila a partir de les seves lectures, de Xavier Serrahima. L’any 2013 es va publicar un extracte dels quatre primers treballs en format ebook, sota el nom d’Exilis. Estudis literaris sobre Artur Bladé i Desumvila. El darrer treball se n’ha publicat un article a la darrera Miscel·lània del CERE, que us podeu descarregar en aquest enllaç.

El jurat que ha triat el treball guanyador el formen Montserrat Corretger, professora de la URV i coordinadora del jurat; Josep Bargalló, professor de la URV; Francesc Foguet, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB); Josep Sànchez, professor de la URV i degà de la Facultat de Lletres; i Gerard Mercadé, director de l’ACRE i secretari del jurat.

Fons personal de Bladé consultable a l’Arxiu

El fons personal d’Artur Bladé i Desumvila va ingressar a l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre l’any 2009, i des de llavors l’han consultat 250 usuaris, els quals en aquests sis anys han accedit a gairebé 11.000 documents de Bladé dipositats a l’ACRE. Aquest arxiu personal té un volum de 5 metres lineals de documentació, amb 4.137 unitats documentals -entre les quals la seva correspondència personal amb 266 emissaris com Francesc Pujols o Antoni Rovira i Virgili, manuscrits d’algunes de les seves obres, articles o notes personals-. La documentació comprèn una cronologia entre 1940 i 1995, any en què va morir l’autor, tot i que predomina la posterior al 1961, quan Bladé retorna definitivament de l’exili.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: