Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

El Consell Comarcal aprova gairebé per unanimitat un pressupost de 5,34 milions d’euros per al 2016

23 desembre 2015 · Noticies

El Ple del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre ha aprovat un pressupost de 5.345.956,05 euros de cara al proper exercici 2016, amb el suport de Convergència, la FIC i ERC, i l’abstenció del PSC. Així doncs, els números aprovats per al pròxim any 2016 mostren una línia de treball “clarament continuista, que manté els serveis d’atenció social i les polítiques de promoció econòmica a la comarca”, destaca el conseller d’Hisenda, Sixte Melchor.

La principal font d’ingressos del Consell Comarcal són les transferències, convenis i subvencions d’altres administracions per apropar la gestió al territori, principal funció de l’organisme supramunicipal. Això són 4.337.372,92 euros, és a dir, un 81 per cent dels ingressos comarcals, i inclou 3,367 milions per desplegat les polítiques del govern català, 718.471 euros de la Diputació i dels Ajuntaments que tenen transferits serveis a l’ens comarcal (bàsicament assistència primària a la gent gran), 150.000 euros del conveni amb ANAV i 101.710 del conveni amb l’empresa gestora de l’abocador de Tivissa, entre altres.

Gairebé la meitat de la despesa en polítiques socials

Pel que fa a la despesa aprovada en el pressupost, fins a 2.501.673,60 euros es destinaran a polítiques socials, això és gairebé el 47 per cent del total. D’aquests, 1.238.598,08 euros són per actuacions de protecció i promoció social, amb tot el desplegament dels serveis socials a la comarca: ajuts als més desafavorits, Servei Integral d’Atenció a la Dona (SIAD), educadores i treballadores socials, transport adaptat, polítiques de joventut i una dotació per al programa per fomentar l’ocupació entre els joves de la comarca. També inclou 1.166.551 euros per al transport escolar i ajudes als alumnes de la Ribera d’Ebre, també pel que fa a llibres i menjador escolar; 50.746,05 euros per a l’activitat i els serveis de l’Arxiu Comarcal i 38.700 per a la promoció de la Cultura riberenca, tant pel que fa a actuacions a la biblioteca comarcal com al suport als premis literaris i les entitats culturals de la comarca. A més, 7.078,47 euros són per fomentar l’esport.

Igualment, el Consell continua apostant per impulsar polítiques de diversificació econòmica de la comarca i suport als sectors estratègics, com la fruita dolça, l’oli, el turisme, el comerç i vi, per crear ocupació i riquesa més enllà de la dependència del sector energètic i de la nuclear. Així, bona part dels diners destinats a actuacions de caràcter econòmic, es destinaran al programa Ribera d’Ebre Viva (411.390,58 euros), dedicat expressament a la diversificació econòmica i a mesures destinades a empreses, emprenedors i aturats. A aquests s’han de sumar els 92.072,54 euros previstos per a la promoció turística de la comarca de cara a la temporada 2016. En aquest capítol també es preveuen 235.483,03 euros per als sistemes informàtics i el desplegament de la Societat de la Informació a la comarca, donant suport també als ajuntaments i municipis; i 121.954 per a l’arranjament de camins i infraestructures del PENTA. En total 915.758 euros en polítiques econòmiques, és a dir, un 17,12 per cent del pressupost.

El conseller d’Hisenda destaca que no hi ha pràcticament canvis respecte a l’any anterior, i al que es va fent els darrers exercicis pressupostaris. Així, respecte a la liquidació del 2014, això són ingressos i despeses reals un cop tancat i aprovat l’exercici, el pressupost per al pròxim any preveu un augment d’uns 87.000 euros. La mateixa previsió hi ha per aquest 2015, encara pendent de liquidar. Respecte al present any, el pressupost de 2016 preveu una baixada de 745.000 a 616.000 euros en la partida destinada a tractament i eliminació dels residus, ajustant-la així a la realitat dels darrers anys.

Voluntat i treball conjunt per la comarca

La presidenta del Consell Comarcal, Gemma Carim, es mostra satisfeta per l’ampli suport que ha rebut el pressupost comarcal del pròxim any, i que és fruit del “treball conjunt que es fa en el dia a dia en la gestió del Consell”, després de la posada en marxa dels grups de treball sectorials en els que participen tant els consellers del govern de Convergència i la FIC, com els d’ERC. Per a Carim, aquesta “voluntat de treballar tots junts en favor de la Ribera d’Ebre” és un dels motius pels quals va acceptar la Presidència, càrrec que ocupa des del passat mes de juliol.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: