Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

L’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre ja gestiona les 60.500 fotografies del fons Carmel Biarnés i Biarnés d’Ascó

18 desembre 2015 · Noticies

Imatge_2_Festa del riu de Móra d'Ebre

Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre. Fons Carmel Biarnés i Biarnés. Autor de la fotografia: Carmel Biarnés i Biarnés. Data: ca. 1969. Títol: Reportatge fotogràfic sobre la festa major de Móra d’Ebre. Unitat sense catalogar.

L’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre (ACRE) ja ha començat a treballar amb el fons fotogràfic de Carmel Biarnés i Biarnés, que inclou 60.500 fotografies de la Ribera d’Ebre fetes per aquest asconenc i que tenen un especial interès social, ja que són testimoni excepcional de les transformacions que va viure la comarca entre els anys 60 i 80 del segle passat. La gestió per part de l’Arxiu Comarcal d’aquest fons ha estat possible gràcies a un acord entre la família Biarnés i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, formalitzat com un contracte de cessió en comodat.

D’aquesta manera, la documentació personal de l’insigne activista social de la Ribera d’Ebre —de moment la fotogràfica, formada la gran majoria per negatius de 35 mm— s’incorpora a l’Arxiu Comarcal per poder-la fer accessible a la ciutadania que vulgui aprofundir en la història de la segona meitat del segle XX de la Ribera d’Ebre. El director de l’Arxiu, Gerard Mercadé, es mostra satisfet amb l’acord i destaca que “ara la labor de l’arxiu serà gestionar bé aquest material perquè pugui ser utilitzat i gaudit per la ciutadania”.

En una segona fase, ja el pròxim any 2016, l’Arxiu Comarcal incorporarà al seu fons els documents textuals de Biarnés, la qual cosa permetrà documentar, entre altres qüestions, la seva tasca com a periodista, escriptor i activista social, entre finals dels anys 50 del segle XX i l’any 1992, quan Biarnés va morir. Coincidint amb el 25è aniversari de la seva mort, Mercadé espera poder obrir el fons al públic de l’Arxiu Comarcal, que anualment té uns 400 usuaris, a més de 9.000 visites al seu web.

Activista social i testimoni excepcional de la història de la Ribera d’Ebre

Imatge_1_Sant Antoni

Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre. Fons Carmel Biarnés i Biarnés. Autor de la fotografia: Carmel Biarnés i Biarnés. Data: ca. 1968. Títol: Reportatge fotogràfic de la Festa de Sant Antoni d’Ascó. Unitat sense catalogar.

Carmel Biarnés i Biarnés va néixer el 7 d’octubre de 1928 a la vila d’Ascó, on va viure la Guerra Civil en primera persona. Un cop finalitzada, va entrar al seminari de Tortosa, del qual sortí l’any 1945. En aquest moment concret s’inicià la seva curiositat per múltiples camps i disciplines; la pintura, la poesia, l’etnologia o, entre d’altres, la història. Un cop conclòs el servei militar l’any 1951, i després d’una breu estada a la ciutat de Barcelona, s’instal·là novament a la vila d’Ascó, on inicialment féu de pagès. A mitjans dels 60 creix la seva implicació en els afers culturals i socials riberencs, i inicià les seves col·laboracions a la premsa comarcal, especialment a Antorcha i la Voz de Flix, que després féu extensives a publicacions de més abast, com ara el Diario Español de Tarragona, l’Avui, la Vanguardia, El Correo Catalán, a més de ser un col·laborador habitual dels mitjans radiofònics comarcals, com Ràdio Móra d’Ebre i Ràdio Flix.

Tanmateix, la figura de Carmel Biarnés, va més enllà de la seva faceta periodística i s’interessà —tot i ser totalment autodidacta— per la història de la Ribera d’Ebre, i especialment per les seves arrels musulmanes. Va publicar més d’una desena de llibres d’història i va participar en nombrosos congressos internacionals.

A finals dels anys 60 obrí un estudi fotogràfic a la rebotiga de la farmàcia familiar, a Ascó, i exercí intensament la fotografia. A través del seu objectiu, Biarnés pretén plasmar una societat que està vivint profunds canvis —a causa de la implantació de potents indústries al nord de la comarca— i que ell vol immortalitzar abans que no es transformi d’una forma inexorable.

Fruït d’aquesta tasca persistent de cronista d’un període clau per la comarca, va realitzar les 60.500 fotografies que han passat ara a formar part de l’Arxiu Comarcal.

Imatge_3_plaça de dalt

Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre. Fons Carmel Biarnés i Biarnés. Autor de la fotografia: Carmel Biarnés i Biarnés. Data: ca. 1968. Títol: Reportatge fotogràfic sobre la festa major de Móra d’Ebre. Unitat sense catalogar.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: