Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Com fer front a l’estigma, a debat en la 13a jornada de Salut de la Ribera d’Ebre

18 novembre 2015 · Noticies

Mig centenar de professionals de l’àmbit de la Salut, l’Educació, Joventut i els Serveis Socials de les Terres de l’Ebre han participat a la jornada de formació Salut mental positiva, organitzada pel Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre a l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre. Aquesta trobada anual, que arriba a la seva 13a edició, compta amb el suport de la Direcció General de Joventut. L’objectiu, aquest any, és sensibilitzar i donar eines als professionals del territori per fer front a l’estigma i evitar, així, els prejudicis i les etiquetes negatives i despectives que pateixen les persones, especialment aquelles que tenen algun tipus de trastorn mental, ja que està demostrat que afecten molt negativament en les seves relacions socials. Aquesta és una de les prioritats actuals del sistema sanitari públic català, a proposta del mateix Parlament de Catalunya.

Jornada Salut Mental Ribera d'Ebre

El Director General de Joventut, Toni Reig, i la presidenta comarcal, Gemma Carim, han inaugurat la jornada aquest matí a l’hospital.

La jornada ha estat inaugurada pel Director General de Joventut, Toni Reig, i la presidenta del Consell Comarcal, Gemma Carim, acompanyats de la coordinadora territorial de Joventut a les Terres de l’Ebre, Tere Marcelino. Carim ha mostrat el compromís del Consell amb la formació dels professionals que treballen a la comarca i ha agraït la implicació de les entitats i els agents socials del territori en els programes de Joventut i de Salut a la Ribera d’Ebre, destacant d’iniciatives com la mateixa jornada d’avui a l’hospital o els tallers s’impulsen per als alumnes d’ESO als instituts.

El 26% dels joves catalans reconeixen problemes de salut

La jornada ha servit per posar sobre la taula realitats com les detectades en la darrera Enquesta a la Joventut de Catalunya, com que el 26 per cent dels joves consultats d’entre 15 i 34 anys reconeixen problemes de salut física i mental relacionats amb temes de treball, especialment per la dificultat de trobar feina. També es detecten conductes de risc associades al consum d’alcohol i altres drogues, que en molts casos deriven en problemes de salut mental. És per això que el Director General de Joventut ha subratllat la importància de jornades com aquesta, que organitza el Consell Comarcal, per combatre els problemes de salut mental de la població, i també pel paper que juguen per implicar i sensibilitzar els col·lectius professionals que treballen amb els joves.

La jornada ha consistit en una xerrada per part de la psiquiatra Cristina Vila, directora de la Fundació Pere Mata a les Terres de l’Ebre, i de la docent Marga Merlos, de l’Hospital de Dia d’Adolescents de la mateixa fundació. Els participants han realitzat també un taller pràctic dirigit per infermeres Bàrbara Adell i Lídia Sarrió, del programa d’Atenció Específica Psicosi Incipient i del Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil.

La cita, que des del 2002 organitza el Servei Comarcal de Joventut, ha tractat anteriorment aspectes i qüestions també importants per la salut de la població com són la importància d’un bon diagnòstic de TDAH, l’impacte del divorci en els fills, la violència masclista, l’assetjament escolar, els trastorns alimentaris o l’addicció al joc, a les drogues o a les noves tecnologies en els joves.

Inauguració Jornada Salut Mental copia

Professionals de la Salut, l’Educació, els Serveis Socials i Joventut de les Terres d’Ebre han omplert la sala d’actes de l’hospital comarcal.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: