Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Quatre cellers de la comarca s’uneixen per produir i comercialitzar un vi blanc jove de la Ribera d’Ebre

4 novembre 2015 · Noticies

joves productors de vi de la Ribera d'Ebre

Joves productors de la Ribera d’Ebre estan treballant i s’han implicat en el projecte del nou vi, que es comercialitzarà a principis de 2016.

Elaborar un vi de la Ribera d’Ebre, amb marca pròpia. Aquest és l’objectiu que es van marcar fa un any quatre cellers de la comarca: celler Pedrola de Miravet, celler Suñer de Ginestar, Molí de Rué de Vinebre i la Cooperativa Agrícola de Benissanet, amb el suport de l’Àrea de Promoció Econòmica del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre. Tots quatre representen 98 de les 800 hectàrees de vinya de la Ribera, i 118 llocs de treball, i tenen en comú “un factor clau per a les polítiques de Desenvolupament Econòmic que es promouen des del Consell Comarcal: estan encapçalats per joves de la comarca”, destaca la presidenta del Consell, Gemma Carim.

Així, després de mesos treballant, aquests dies s’està decidint el cupatge final del vi, o sigui quina serà la mescla de vins elaborats pels quatre cellers que donarà cos a la nova marca de vi de la Ribera d’Ebre. El cupatge es fa a partir de diferents varietats (macabeus, moscats i garnatxes) per combinar així les millors virtuts de cadascuna, això sí: amb el macabeu com a base principal, ja que és la varietat més arrelada, i amb més tradició i producció a la comarca. El de la Ribera d’Ebre serà, doncs, un vi blanc jove.

De 10.000 a 50.000 ampolles en cinc anys

El nou vi de la Ribera d'Ebre serà un vi blanc jove, amb una base de macabeu, la varietat més arrelada a la comarca.

El nou vi de la Ribera d’Ebre serà un vi blanc jove, amb una base de macabeu, la varietat més arrelada a la comarca.

Fins a arribar al cupatge, però, ha calgut tota una feina prèvia en la qual ha destacat un altre factor: el treball en equip: “Que quatre empreses, aparentment competència entre elles, es reuneixin i posin en comú una filosofia de treball i un criteri conjunt, i que a més ho facin amb criteris professionals fan que tinguin opcions reals de comercialitzar el seu producte”, afirma la sommelier Sònia Farran, Nas d’Or de Catalunya l’any 2008 i experta que ha assessorat els cellers riberencs en tot aquest procés. Al final, hi ha una conclusió clara del darrer cupatge: “S’ha fet una molt bona feina. Ha estat necessari introduir millores en la producció i canvis en la gestió de les vinyes, però amb la matèria primera que hem obtingut ja en aquesta primera collita podem dir que es pot fer un bon vi”, afegeix Farran.

Per la seva banda, els cellers que han participat en el projecte també es mostren satisfets per la que és “una molt bona experiència”, diu Roser Amorós de la Cooperativa Sant Jaume de Benissanet. Si bé és cert que “encara queda recorregut, hem posat la llavor i cal esperar els bons fruïts, però ara sabem que els vins dels nostres cellers es podran vendre i tirar endavant”, afegeix Josep Maria Pedrola.

El procés ha servit també perquè els joves productors hagin contactat amb distribuïdors i botigues de l’àrea de Barcelona, el mercat on es dirigiran prioritàriament. L’objectiu és fer una primera producció de 10.000 ampolles, que arribaran al mercat a principis de 2016, i amb la vista posada d’arribar a les 50.000 en quatre anys.

El 19% de la inversió del Ribera d’Ebre Viva d’aquest any

La presidenta del Consell Comarcal va tenir l'oportunitat de conèixer els productors durant el tast celebrat per determinar el cupatge del nou vi.

La presidenta del Consell Comarcal va tenir l’oportunitat de conèixer els productors durant el tast celebrat a Móra per determinar el cupatge del nou vi.

La producció d’aquest nou vi és una de les dues estratègies marcades pel mateix sector vitivinícola de la comarca en el projecte Ribera d’Ebre Viva, subvencionat pel Servei d’Ocupació de Catalunya, en el marc dels programes de suport al desenvolupament local, i cofinançat pel Fons Social Europeu i el Servicio Público de Empleo del Ministerio de Empleo y Seguridad Social.

Aquest any, la inversió pública a la Ribera d’Ebre és de 381.273,14 euros, dels quals el SOC en finança 343.145,83. La resta els aporta el Consell Comarcal. La partida que es destina a la creació d’aquest nou vi és de 72.600 euros, és a dir, el 19% del pressupost total d’aquest programa. Per la seva banda, els productors n’aporten 10.000 més d’inversió privada i destaquen que “el Ribera d’Ebre Viva ens ha permès arribar molt més lluny del que haguéssim estat capaços de fer tots sols”, explica Noemí Poquet del Molí de Rué, mentre David Barriche del celler Suñer reconeix que el suport de l’àrea de Promoció Econòmica de la comarca els ha “facilitat molt el camí. Hem plantat una bona base i tenim bones expectatives de futur”.

Un sector arrelat amb recorregut per endavant

Per arribar a la producció d’aquest nou vi jove de la Ribera ha estat necessària una anàlisi del sector del vi de la comarca, situada entre quatre zones productores de vi molt importants del país: la DO Terra Alta, la DOQ Priorat, la DO Montsant i la DO Tarragona. La diagnosi detallava que a la Ribera d’Ebre hi ha una producció de 5,5 milions de quilos de raïm i que el 58% d’aquesta es vinifica, la resta en canvi es ven com a fruita o com a most per altres elaboradors com Torres, que compra el 13% de la producció de raïm de la comarca.

A la comarca de la Ribera d'Ebre hi ha 800 hectàrees de vinya, que produeixen fins a 5,5 milions de quilos l'any.

A la comarca de la Ribera d’Ebre hi ha 800 hectàrees de vinya, que produeixen fins a 5,5 milions de quilos a l’any.

La realitat del sector posava també de manifest que només un 8,4 per cent de tot el vi que es produeix al Ribera es ven embotellat, i aquest correspon majoritàriament als 8 cellers de la comarca que formen part de la DO Montsant (80%). El 20% restant del vi embotellat forma part de la DO Tarragona i la DO Catalunya, i té sortida en el mercat local o es ven directament als cellers.

I és que la major part del vi que es produeix a la comarca es ven a granel: aquesta modalitat representa el 32 per cent de la producció de raïm vinificat i majoritàriament es comercialitza a través d’empreses que embotellen amb altres DO. Un 17,6 per cent es ven en garrafa, majoritàriament en un mercat local proper al productor.

En el cas dels cellers de la comarca que comercialitzen els seus vins dins de la DO Montsant, l’estratègia de treball que impulsa el Consell Comarcal preveu consolidar el seu procés d’internacionalització amb la realització d’un viatge comercial de cara al pròxim any 2016, al Regne Unit o Canadà, per obrir nous mercats, com s’ha fet amb els sectors de la fruita dolça i l’oli en anys anteriors, també dins el programa Ribera d’Ebre Viva, 7 Comarques.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: