Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

La Jota, element de trobada dels pobles riberencs en la 6a edició de la Festa comarcal a Móra la Nova

14 setembre 2015 · Noticies

6a Festa de la Jota Ribera d'Ebre

Móra la Nova ha acollit la 6a edició de la Festa de la Jota de la Ribera d’Ebre, amb les tradicionals ballades de les 16 jotes de la comarca. Un any més, representants de tots els pobles es van aplegar per ballar les danses tradicionals recuperades els darrers temps a la comarca gràcies a l’entitat organitzadora i impulsora de la trobada, Lo Fardell Patxetí.

“La jota és un gran patrimoni i un element vertebrador de la Ribera d’Ebre. I aquesta trobada anual s’ha convertit en un magnífic espai de trobada de tots els pobles de la comarca, cadascú amb les seves particularitats, però amb moltes coses en comú”, va destacar la presidenta del Consell Comarcal, Gemma Carim, en el seu parlament, acompanyada per l’alcalde de Móra la Nova, Francesc Moliné; el delegat de Cultura del Govern a les Terres de l’Ebre, Ferran Bladé; i Juanjo Duran, president del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE).

Precisament el darrer municipi en recuperar una jota per als seus conciutadans ha estat el poble amfitrió de la festa d’aquest any, Móra la Nova, que després de no trobar cap vestigi d’una jota antiga, va decidir crear-ne una de cap i de nou que s’ha estrenat tot just enguany i que va servir per a cloure la dansada de la sisena festa comarcal.

6a festa de la Jota de la Ribera d'Ebre6a Festa de la Jota de la Ribera d'Ebre

En sis anys, 16 jotes recuperades

La Festa de la Jota de la Ribera es va iniciar l’any 2010 amb la dansada de tan sols 6 pobles de la comarca, davant les 16 jotes d’aquesta edició. Tan sols quedaria per recuperar el ball del nucli deshabitat de Llaberia. La trobada està organitzada pel Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i l’entitat Lo Fardell Patxetí i compta amb el suport de tots els pobles de la comarca, dels quals cada any un n’és l’amfitrió.

Tot i la pluja, que va obligar a traslladar la trobada de la plaça al pavelló firal, en aquesta sisena edició no hi van faltar la mostra de productes locals, el taller per aprendre a ballar la jota, un berenar amb xocolata desfeta i melindros, la música dels inauguradors i encarregats de la cloenda, Lo Gitano Blanc, i el més important: la dansada dels 16 pobles de la comarca.

La Festa de la Jota es va aprofitar per part del poble amfitrió per presentar dues novetats: el mocador que a partir d’ara portaran els balladors i balladores de jotes moranovencs, de color blau i amb la llegenda “La jota de Móra la Nova”, i una nova pasta identificativa de la població. És una pasta dolça ensaginada i amb nous que té la forma d’un element emblemàtic de la població, el tren.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: