Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Litterarum 2015 torna a posar les lletres catalanes a escena, amb l’Ovidi Montllor poeta i la literatura de la batalla de l’Ebre com a destacats

6 maig 2015 · Noticies

1webLa vuitena edició de Litterarum, la fira d’espectacles literaris de Móra d’Ebre, que se celebrarà el 5, 6 i 7 de juny, tornarà a posar gairebé una vintena d’espectacles basats en la literatura catalana dalt de l’escenari. Enguany indagarà en la faceta poètica del valencià Ovidi Montllor com un dels espectacles destacats, tot coincidint amb l’efemèride dels vint anys de la seua mort. Concretament, serà El poeta Ovidi. Poesia no vol dir somiar, al qual donen vida de manera magistral l’actriu Mercè Sampietro, el músic Eduard Iniesta i la cantant Llúcia Vives, que exploren diversos poemes inèdits que Montllor va escriure al llarg de la seua vida. La primera part de l’espectacle tindrà la participació de la seua filla petita, Jana Montllor, que ha treballat en la selecció i el recull sobre la vessant poètica del seu pare conjuntament amb Jordi Tormo.

Com els darrers anys, un altre dels espectacles destacats va directament relacionat amb l’entorn paisatgístic de Litterarum, i en aquest cas és l’espectacle teatral de carrer Vestigis, del director ebrenc Valer Gisbert, que serà un homenatge al llibre 115 a l’Ebre. El sacrifici de la lleva del Biberó d’Assumpta Montellà. L’espectacle seguirà els espais més destacats de la batalla de l’Ebre a Móra d’Ebre: des de la casa noble Montagut fins al castell de Móra d’Ebre, després de recórrer diversos indrets del municipi.

Litterarum farà més propers clàssics com Llull, Carner, Espriu o Moncada, així com altres veus crítiques i compromeses (Antonina Canyelles), a través dels textos que han inspirat els espectacles d’enguany. Concretament, s’han programat divuit espectacles de quinze companyies diferents provinents de Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià, i de disciplines artístiques diverses com són teatre, teatre de carrer, música, dansa, recitals, entre altres.

Aquesta vuitena edició de Litterarum, fira d’espectacles literaris, s’ha presentat aquest matí a la seu de la Institució de les Lletres Catalanes, en un acte en el qual han intervingut la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs; l’alcalde de Móra d’Ebre, Joan Piñol, i el director de Litterarum i la Fira del Llibre Ebrenc, Albert Pujol; així com els artistes Eduard Iniesta i Valer Gisbert, i la filla petita de l’Ovidi, Jana Montllor. En l’acte la directora de la ILC, Laura Borràs, ha avançat que la inauguració de la Fira anirà a càrrec del conseller de Cultura, Ferran Mascarell, fet que corrobora l’aposta que el Departament fa per Litterarum. I l’alcalde de Móra d’Ebre, Joan Piñol, ha demanat als mitjans de comunicació d’àmbit nacional que ajudin a la promoció d’ambdues fires.

De fet, enguany el Departament de Cultura ha fet una nova aportació econòmica a Litterarum que s’espera que vagi augmentant els propers anys, per la qual cosa se situa com l’única fira d’espectacles literaris nacional i esdevé el gran referent quan es parla d’aquesta tipologia artística. Es preveu que un centenar de programadors passin per Litterarum enguany i s’hi tanquin noves contractacions d’espectacles. Pel que fa als espectadors, s’espera superar la xifra de les 3.500 persones que van passar per ambdues fires el 2014.

Organitzada per l’Ajuntament de Móra d’Ebre i la Institució de les Lletres Catalanes, Litterarum se celebra paral·lelament amb la Fira del Llibre Ebrenc, que des de fa dotze anys impulsa el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, l’Ajuntament de Móra d’Ebre, l’Institut Ramon Muntaner i el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, i que pretén ser un punt de trobada de totes aquelles persones que produeixen, editen, promocionen, venen o llegeixen llibres fets per escriptors o entitats de les Terres de l’Ebre o que són de temàtica ebrenca. Com a novetat important, aquesta fira tindrà enguany una gran zona expositora de llibres, una gran llibreria oberta, coordinada per la Fira i tres de les llibreries ebrenques que actualment formen part de l’autoanomenat lobby del llibre ebrenc (Llibreria Bassa de Móra d’Ebre, Llibreria Serret de Vall-de-roures i Llibreria La 2 de Viladrich de Tortosa). Un espai d’uns 250 metres quadrats, on es podran trobar un miler de títols de diversos autors i temàtiques a la venda.

Més informació a http://www.llibresebrencs.org/wp-content/uploads/2013/05/DOSSIER-DE-PREMSA-LITTERARUM-FIRA-LLIBRE-EBRENC-2015-FINAL.pdf

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: