Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

El Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre col·labora amb l’Institut Català de les Dones per donar a conèixer la Línia 900900120

8 abril 2015 · Noticies

L’any passat el telèfon que atén dones en situació de violència masclista va rebre 95 trucades de les Terres de l’Ebre

Reunió de la presidenta de l'ICD amb representants d'ens locals El conseller comarcal Ivan Vilanova i la presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), Montse Gatell, han formalitzat aquest matí un acord de col·laboració per a la divulgació de la Línia d’atenció a les dones en situació de violència masclista 900900120. L’objectiu és incrementar el coneixement d’aquest servei entre les dones que el puguin necessitar a través de la distribució estratègica de cartells i adhesius en establiments i serveis del territori.

La formalització de l’acord de col·laboració en el marc d’una reunió, on a més del representant del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre també hi han participat l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel; el conseller del Consell Comarcal del Baix Ebre, Alfredo Ferré; la presidenta de l’Àrea d’Atenció a les Persones del Consell Comarcal del Montsià, Núria Balagué; i el president del Consell Comarcal de la Terra Alta, Carles Luz.

Montse Gatell ha destacat que “donar a conèixer el telèfon 900900120 és important perquè facilita a les dones que pateixen violència masclista l’accés directe a l’assessorament i l’acompanyament especialitzat i als serveis de la Xarxa d’atenció i recuperació integral”. I ha recordat que “és un servei gratuït on totes les dones que travessen una situació de violència masclista o les persones del seu entorn poden trucar per rebre atenció i informació de manera totalment confidencial”.

El telèfon 900900120 que l’Institut Català de les Dones posa a disposició de les dones en situació de violència masclista va atendre l’any passat 95 trucades procedents de les comarques de les Terres de l’Ebre. D’aquestes, 59 procedien del Baix Ebre, 25 del Montsià, 9 de la Ribera d’Ebre i 2 de la Terra Alta.

A Catalunya, les trucades ateses al llarg de l’any passat van ser de  9.227, que suposen 769 trucades mensuals i al voltant de 25 diàries. De la seva anàlisi destaca que el 94,2% de les ocasions es tracta de violència masclista en la parella. En el 68% dels casos es tracta de la parella actual i en el 32% de l’ex-parella. En la resta d’ocasions es tracta de violència familiar, social comunitària i laboral.

La majoria de trucades, el 94,6%, són per violència psicològica; en un 35,1% per violència física; en un 8% per violència econòmica, i en un 2,8% per violència i abusos sexuals. Cal subratllar el fet que el 56% de les dones conviuen amb l’agressor, i dins aquest grup, el 27%, tenen fills/filles menors d’edat vivint dins el nucli familiar, víctimes d’aquesta violència.

L’any passat un total de 114 ens locals van impulsar el coneixement de la Línia 900900120 en el seu territori a través de serveis, xarxa associativa, empresarial i comercial en el marc d’un acord de col·laboració que l’ICD va establir amb l’Associació Catalana de Municipis i Comarques i la Federació de Municipis de Catalunya.

El telèfon 900900120 ofereix atenció gratuïta, tots els dies de l’any, durant les 24 hores del dia i facilita la comunicació en un total de 124 llengües. És un primer recurs confidencial on les dones poden trucar i expressar la situació viscuda i se’ls ofereix una derivació als serveis de la Xarxa d’intervenció integral contra la violència masclista.

A través del telèfon 900900120 les dones accedeixen directament a un equip de professionals de l’advocacia, la psicologia, el treball social i la medicina. En les situacions més extremes també es realitza el contacte directe amb els serveis d’emergències policials i de salut.

Línia 900900120

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: