Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Tivissa acollirà la 12a edició de la Festa de la Clotxa de la Ribera d’Ebre el 21 i 22 de març

3 març 2015 · Noticies

Carme Ruscalleda serà la pregonera d’aquesta edició 

2web CARTELL FESTA CLOTXA 2015El Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i l’Ajuntament de Tivissa, conjuntament amb l’Associació d’empresaris d’Hostaleria de la Ribera d’Ebre, i amb el suport del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, han organitzat la 12a Festa de la Clotxa de la Ribera d’Ebre, d’àmbit comarcal, que tindrà lloc el cap de setmana del 21 i 22 de març de 2015, amb diversos actes previstos.

Activitats per dissabte 21 de març

Concretament, les activitats començaran el dissabte, 21 de març, a partir de les 17.00 h, amb l’espectacle familiar “Això no és màgia, o sí!”, a càrrec de País d’Struc (més informació a http://www.struc.com/cat/fitxes/aixonoesmagia2CAT.pdf).

Es tracta d’un espectacle amb efectes visuals, jocs de paraules i altres esdeveniments absurds que poden fer que les coses semblin màgiques.

És un espectacle apte per a tots els públics on passaran una bona estona pensant que no poden creure que el que veuen és un espectacle de màgia.

Més tard, a partir de les 19.00 h, el cantant de Camarles (Baix Ebre) Joan Rovira presentarà els temes del seu nou disc “Peix sense espina”.

Joan Rovira és un cantautor de les nostres terres que està en un moment molt important de la seva carrera musical. El cantautor té molta activitat a la seva agenda de concerts i gran ressó a les xarxes socials gràcies als seus vídeos que mostren un músic lluitador, original i amb molt de talent.

Actualment, presenta el seu primer disc en català, on el compositor inclou cançons escrites durant els seus viatges. Ciutats com Londres, Roma, Milà i Paris, on va fer de músic de carrer durant alguns estius, han inspirat algunes d’aquestes cançons incloses al nou disc.

Joan Rovira, és un romàntic de les Terres de l’Ebre, del seu poble i la seva gent. Les seves lletres, escrites amb un llenguatge proper, inclouen missatges clars i directes, tal i com és ell dalt l’escenari i al seu dia a dia. (Més informació a www.joanroviramusic.com.

Posteriorment, a les 22.30 h, començarà el concert de Lo Gitano Blanc.

L’escriptor ebrenc Andreu Carranza menciona Lo Gitano Blanc a algunes de les seves novel·les. Aquest personatge no és ficció, existeix o va existir. És un mite, una llegenda rural que ens arriba d’un passat recent. Forma part de l’imaginari popular de molts pobles de Catalunya. Algú que trafega amunt i avall, ven melons, cançons…

Prenent aquest personatge com a patriarca, Lo Gitano Blanc és un grup musical que conta històries properes, d’arrel popular i vinculades especialment al riu Ebre, però que esdevenen universals i actuals.

Després de rumbejar durant gairebé dos anys per places i carrers de la vora de l’Ebre, han enregistrat les seves músiques i històries al CD, ‘La rumba ebrenca’, un tema musical que, recentment, ha estat guardonat amb el premi Enderrock a la millor cançó de folk per votació popular. (Més informació a http://www.logitanoblanc.com/).

Els actes del dissabte finalitzaran amb l’actuació del Dj Pau Brull

Pau Brull, procedent de Ginestar, en els últims anys ha estat un dels dj protagonistes en les nits universitàries de Tarragona i s’ha guanyat un lloc referent en el panorama d’arreu del país. Actualment és resident dels dijous universitaris a Otto Zutz Tarragona i col·laborador en moltes de les festes Flaix Fm que es celebren a la zona.

Les seves sessions es caracteritzen per un gran dinamisme de mescles i pura frenètica diversió. Les seves àmplies vessants musicals mostren una gran capacitat d’adaptar-se a tot tipus de públics i ambients. Pertany als col·lectius i grups promotors Loop Group i Uncoded System, i és un dels components del segell discogràfic i promotora Atomix Rec. (Més informació a https://www.mixcloud.com/paubrull/)

 

Activitats per diumenge 22 de març

Diumenge, les activitats de la 12a Festa de la Clotxa de la Clotxa es desenvoluparà entre les 10.00 de matí i fins les 14.00 h.

A partir de les 10 del matí, la Banda de Música de Benissanet realitzarà un cercavila pels carrers de Tivissa que finalitzarà amb un tradicional concert de vermut al recinte del camp de futbol de la vila.

Des de primera hora del matí, els voluntaris de la festa juntament amb diversos representants de l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de la Ribera i de l’Ajuntament de Tivissa,  prepararan la tradicional Clotxa, la qual es podrà degustar adquirint prèviament un tiquet per 3 euros al Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, a l’Ajuntament de Tivissa o al mateix lloc de la Festa.

En aquesta edició, la presentació i pregó de la Festa anirà a càrrec de Carme Ruscalleda, i tindrà lloc a les 11.00 del matí.Carme Ruscalleda i Jordi

Carme Ruscalleda va néixer el 1952 a la localitat catalana de Sant Pol de Mar. Des de la seva infància, aquesta gran xef ha estat lligada a la seva terra d’una manera especial. Nascuda en el si d’una família comerciant i camperola del litoral català, el contacte amb els productes de la zona del Maresme ha estat present a la cuina que ha viscut en els seus inicis. Carme Ruscalleda va començar a treballar a l’empresa familiar després de realitzar un aprenentatge en els oficis de xarcuteria, a més de formar-se com a comerciant. Junt amb el seu marit, Toni Balam, a partir de 1988 va obrir el restaurant Sant Pau, ubicat a un vell hostal de 1881.

La passió per la cuina, transmesa a tot el seu equip, ha convertit a ella i al seu restaurant ubicat a la localitat de Sant Pol de Mar, ​​en un referent a nivell mundial, fet que es pot observar en la gran varietat de clients que visiten dia rere dia aquest restaurant.

En l’actualitat, Carme Ruscalleda és la xef femenina amb més estrelles Michelin del món: tres al restaurant Sant Pau de Sant Pol de Mar, dues al Sant Pau de Tòquio i dues més a Moments, el seu espai gastronòmic a l’hotel Mandarin Oriental de Barcelona. (Més informació a www.ruscalleda.cat)

Un cop finalitzat el pregó de la Festa i els parlaments institucionals, començarà el repartiment de clotxes.

I a partir de les 13.00 h, tindrà lloc el concert de cloenda de la 12a Festa de la Clotxa de la Ribera d’Ebre, a càrrec d’Èric Vinaixa

Èric Vinaixa, cantant, músic, compositor i productor (Barcelona, 11 de Juliol de 1977), fill de Miravet, comença a estudiar música als 6 anys

Des de 2002 lidera el grup de rock Rodamons, amb qui té 2 discos enregistrats, “Temps Millors” i “Mama”. Amb Rodamons comença a guanyar ressò mediàtic després d’acumular diversos premis, com “Gamarock” o “En Potència” de Catalunya Cultura, fins a rebre el DISC CATALÀ DE L’ANY 2005, que atorga anualment Ràdio4, pel seu primer treball “Temps Millors”. Actua en les principals sales catalanes (com Bikini o Luz de Gas), al Palau de la Música de Barcelona, televisions i ràdios, en festivals de renom (com el Senglar Rock) o a les Festes de la Mercè de Barcelona i, fins i tot, al Camp Nou (en els actes de celebració del títol de Lliga 2004-05), sempre amb una posada en escena carregada de força i energia, seguint els patrons de les bandes de rock dels setanta.

Al desembre del 2010 presenta el seu primer disc en solitari, “La famosa gemma de Galveston”, i al 2011 participa en el disc de “La Marató de TV3″ amb el tema “La clau de tot ets tu”, una versió del “While you see a chance” d’Steve Winwood.

L’estiu del 2013 surt al mercat el seu segon treball en solitari, “Insinuacions” (Picap, 2013). Un disc escrit, arranjat i produït per ell, que marca un punt d’inflexió en la seva carrera artística. Amb col·laboracions de luxe com la Mercè Martínez, Roger Julià, Ramon Aragall, Albert Cariteu o Joan Palet. (Més informació a http://ericvinaixa.cat/)

La Festa de la Clotxa a la Ribera d’Ebre, que aquest any a Tivissa arriba a la seva 12a edició, és un actiu turístic i cultural dinamitzador d’una comarca com la nostra que s’afanya intensament per revitalitzar els seus potencials agroalimentaris, industrials i turístics.

A més, aquesta festa clou les Jornades Gastronòmiques de la Clotxa als restaurants de la Ribera d’Ebre, que han comptat amb la participació de 14 restaurants de la comarca. Fins ara, la Festa de la Clotxa donava inici a les Jornades Gastronòmiques, però, a partir d’aquest any i d’acord amb el sector, les Jornades van començar el passat 18 de gener i finalitzen el diumenge 22 de març amb la Festa de la Clotxa de la Ribera d’Ebre. Cal recordar que els restaurants que han participat en aquesta edició de les Jornades Gastronòmiques de la Clotxa a la Ribera d’Ebre han estat: Magda, d’Ascó; El Casal i Yurate, de Benissanet; Casa Castro, de Flix; Pas de l’Ase, de Garcia; Molí de Xim, de Miravet; Pizzeria Carusso’s, La Creu, Le Loup i Piscolabis, de Móra d’Ebre; Ferran, Heavens’s Door, i Can Secundino, de Móra la Nova; i Missamaroi, de Tivissa.

Aquesta iniciativa és fruit del treball en conjunt del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i l’Associació d’empresaris d’Hostaleria per tal de promocionar i donar a conèixer la cuina tradicional de la comarca dins de les actuacions de promoció turística.

A la comarca de la Ribera d’Ebre, la cuina popular i tradicional inclou un gran assortiment de plats on els productes locals de qualitat són el principal ingredient. I, sense cap mena de dubte, la clotxa és el nostre plat tradicional per excel·lència, que diu molt dels orígens de pagès de la comarca i alhora posa en relleu la senzillesa i riquesa de la nostra gastronomia.

Els darrers anys, la reivindicació de la clotxa ha propiciat la seva presència tant a les cases particulars com també a diferents manifestacions de la nostra cultura popular i a molts dels restaurants de la Ribera d’Ebre, que, amb imaginació i professionalitat, han incorporat nous formats que enriqueixen encara més el nostre plat tradicional.

Per tot plegat, des del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, juntament amb l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de la comarca, s’ha consolidat una festa popular que té a la clotxa com a protagonista principal i que, any rere any i de forma itinerant, aplega molta gent de casa nostra i d’arreu del país per tastar la nostra cuina popular i tradicional i per gaudir dels atractius dels nostres municipis.

1web 03-03-15 Rp presentacio Festa Clotxa 2015

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: