Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

El Grup de Natura Freixe de Flix i la llevadora Pepita Grangé de Móra d’Ebre, reconeguts amb els premis Sirga d’Or 2014 organitzats pel Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre

10 desembre 2014 · Noticies

1webEl Teatre Municipal La Llanterna de Móra d’Ebre s’ha omplert aquest dimecres amb motiu de l’acte institucional de l’entrega dels premis Sirga d’Or 2014, organitzats pel Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, amb la col·laboració del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE), i el suport de l’Ajuntament de Móra d’Ebre.

La llevadora de Móra d’Ebre, Pepita Grangé, en la categoria persona, i el Grup de Natura Feixe de Flix en la categoria entitat, han estat els guanyadors d’aquesta edició 2014 dels premis Sirga d’Or.

L’acte ha estat presidit pel pel coordinador del Pacte Nacional pel Dret a Decidir i expresident del Parlament de Catalunya, Joan Rigol, i comptarà la participació del president del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Jordi Jardí; del president del CERE, Josep A. Collazos; i de l’alcalde de Móra d’Ebre, Joan Piñol.

El premi Sirga d’Or s’atorga, de forma bianual, una persona i a una entitat representativa de la comarca de la Ribera d’Ebre. Es tracta d’un premi que va nàixer l’any 1992 i que vol ser un reconeixement de l’ens comarcal a la tasca que aquesta persona i entitat han dut a terme al voltant de qualsevol dels aspectes relacionats amb la comarca.

El premi Sirga d’Or s’organitza conjuntament entre el Consell Comarcal i el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE). El CERE és l’encarregat de crear una comissió formada per entitats, administracions locals, sectors empresarials i persones representatives, els quals són els encarregats de proposar els candidats al premi. Aquests finalistes seleccionats es fan arribar als socis del CERE, unes 400 persones de totes les poblacions de la comarca, perquè votin. Un cop tancat el termini de votacions, es fa el recompte amb la presència de la Junta Directiva del CERE. Després, és el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre qui atorga els guardons als guanyadors, un guardó on hi ha la silueta de la Ribera d’Ebre amb un nus mariner, símbol de la corda que estiraven els sirgadors riu amunt. En la categoria de persona és un pin d’or i, en la categoria d’entitat, l’estatueta està sobre una àgata  blava, que evoca el riu Ebre.

Sirga d’Or 2014 a la persona: Pepita Grangé, llevadora de Móra d’Ebre

4webPepita Grangé Torà, de Benissanet, va fer de llevadora a Móra d’Ebre des del 1950 fins al 1998. És una dona senzilla, defensora de la dona i les criatures, molt treballadora i pionera en molts aspectes de la vida. Mentre treballava es va treure el títol d’Educació Física, Fisioteràpia i callista. Va obrir el primer gimnàs de la comarca, a l’edifici de l’Ajuntament, a començament dels anys 70.

De seguida va destacar com a llevadora per la seua vocació. Cal tenir en compte que a Móra d’Ebre, durant els anys 50 i 60 hi acudia la població de les tres comarques: Ribera d’Ebre, Terra Alta i Priorat. Hi havia dies que havia d’atendre fins a quatre parts a diferents llocs, perquè no atenia solament els de la Clínica Borràs, sinó que atenia també les mares que volien tenir la criatura a casa. Això li suposava una dedicació exclusiva les 24 hores del dia. Expliquen els seus companys de treball que la Pepita podia estar fins a quatre dies sense dormir ja que, després d’assistir al naixement de les criatures, en feia el seguiment, a elles i a la mare.

Al començament es desplaçava per la comarca amb una bicicleta, després amb una Vespa i, quan encara no era gens corrent que les dones tinguessin carnet de conduir, ella se’l va treure i això li va donar més autonomia.

És una dona molt avançada per l’època en què li va tocar viure: aconsellava  les dones que no es quedessin a casa, que sortissin a treballar fora i es guanyessin el jornal. També va ser una de les 2 úniques persones de la província de Tarragona que es van formar en educació maternal i feien classes.

Pepita Grangé ha estat una dona amb una formació contínua, assistint a congressos arreu d’Espanya i d’Europa. Cal destacar la seva qualitat humana, vocació i professionalitat.

Joan Rigol, expresident del Parlament de Catalunya i coordinador del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, ha estat l’encarregat de fer el lliurament.

Sirga d’Or 2014 a l’entitat: Grup de Natura Freixe de Flix

3webEl Grup de Natura Freixe és una entitat sense ànim de lucre fundada el 28 de desembre de 1989 a Flix. Entre els seus objectius fundacionals figuren promoure l’estudi i la divulgació dels valors naturals de la comarca de la Ribera d’Ebre, col·laborar amb l’administració en la gestió i conservació dels espais naturals de la zona, i promoure activitats d’educació ambiental.

Des de la seva fundació, el Grup de Natura Freixe va centrar les seves activitats en la conservació de zones humides, en especial de la Reserva Natural de Sebes i Meandre de Flix, on el GNF és l’encarregat de la gestió d’aquest espai natural mitjançant acords amb diferents administracions.

Des dels seus inicis, l’entitat Grup de Natura Freixe ha organitzat actes de voluntariat ambiental i de participació ciutadana d’àmbit local (plantada d’arbres, restauració de riberes, etc.), una trajectòria que l’ha dut a signar nombrosos acords de custòdia amb propietaris de tota la comarca en finques d’interès natural.

Ha estat l’impulsor de l’Entorn d’Aprenentatge de Flix del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, on cada any més de 4000 alumnes de tota Catalunya realitzen estades d’un a cinc dies per estudiar diferents àrees del currículum escolar.

Ha obtingut diferents reconeixements, entre ells el 2011 amb el Premi de l’Associació Discapacitat Visual de Catalunya per apropar la natura als invidents o enguany (any del 25è aniversari de la fundació del GNF) el màxim guardó del sector, el Premi Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya a la millor trajectòria.

El president del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Jordi Jardí, ha fet el lliurament de la Sirga d’Or 2014 en la categoria d’entitat, que l’ha recollit el president del Grup Natura Freixe, Josep Manel Albiac.

 

Finalistes de la Sirga d’Or 2014

Durant l’acte, els finalistes en les diferents categories de la Sirga d’Or han rebut un diploma. Concretament, en la categoria d’Entitats han estat reconeguts la Fonda Barcelona de Móra la Nova, l’Associació per a la Preservació del Patrimoni Ferroviari i Industrial de Móra la Nova, i el Premi de Narrativa Ribera d’Ebre de Vinebre. El finalista en la categoria individual dels premis ha estat Josep M. Pros de Vinebre.

L’acte institucional del lliurament del premi Sirga d’Or 2014 ha finalitzat amb un concert de la Banda de Música la Ginesta de Ginestar, que ha ofert un seguit de temes musicals relacionats amb el cinema, acompanyats de projeccions de fragments de les corresponents pel·lícules.

2web

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: