Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

L’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre acull la jornada de formació ‘TDAH. La importància d’un bon diagnòstic’

29 octubre 2014 · Noticies

Més de seixanta professionals relacionats amb els joves assisteixen a la jornada, organitzada pel Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre

0webMés de seixanta professionals de la Ribera d’Ebre i comarques veïnes han participat a la jornada de formació ‘TDAH. La importància d’un bon diagnòstic’, que ha tingut lloc a l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre.

El president del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Jordi Jardí; la coordinadora territorial de Joventut a les Terres de l’Ebre, Teresa Marcelino; i el director de l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre, Òscar Ros, han presidit la inauguració de la jornada.

Jordi Jardí ha destacat la importància de la formació continuada i “l’interès i la participació dels professionals en jornades com aquesta, que arriba a la seva tretzena edició, i que demostra l’encert de la seva organització”. Jardí també ha reiterat “la bona feina desenvolupada al servei de la comarca durant els darrers vint-i-sis anys de vida de l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre”.

El director de l’hospital, Òscar Ros, ha encoratjat els assistents “a una millora contínua en la vostra formació perquè així ho requereix l’atenció a les persones i, especialment, als joves”. Ros també ha reiterat la disponibilitat de l’hospital per acollir activitats formatives i la bona col·laboració amb les institucions de la comarca.

Per la seva part, la coordinadora territorial de Joventut a les Terres de l’Ebre, Teresa Marcelino, ha afirmat que “aquesta jornada s’ha convertit en un espai de referència per als professionals que treballen pel benestar de la gent i, especialment, dels joves”. Segons Marcelino, la jornada “és un encert perquè és una formació, aporta eines i alhora permet tenir a la comarca referents professionals com la ponent de la jornada, la psicòloga Lourdes Doliu, amb una llarga trajectòria professional en el diagnòstic i tractament del TDAH en infants i joves”.

La sessió formativa ha anat a càrrec de la psicòloga Lourdes Doliu, que ha tractat, entre altres aspectes, de la importància del diagnòstic diferencial del TDAH i la intervenció educativa en els casos diagnosticats. Segons Lourdes Doliu, “el Trastorn per Dèficit d’Atenció (TDAH) és un trastorn del neurodesenvolupament degut a una alteració en el creixement i desenvolupament del cervell, associat a una disfunció cognitiva, neurològica i psiquiàtrica”. “Actualment el TDAH s’engloba dins els trastorns del neurodesenvolupament sense una causa específica identificada, tot i que en principi es considerava un trastorn de conducta. És un trastorn molt heterogeni i variant segons la genètica, factors ambientals i personals. Així mateix es considerava tradicionalment que aquest trastorn era exclusiu de la infància i adolescència. La realitat no és aquesta. El quadre persisteix en l’edat adulta en alguns casos, en major o menor simptomatologia”, ha explicat Doliu .

A més, Lourdes Doliu ha afegit que “es creu que el TDAH afecta a més del 10% de la població infantil, encara que no hi ha acord sobre el tema. El fet que no hi hagi una prova única i no clínica que faciliti el seu diagnòstic facilita un sobrediagnòstic que incrementa les xifres. És per això que el diagnòstic diferencial pren tanta importància”. “Un mal diagnòstic de TDAH resulta negatiu per al nen mal diagnosticat, però també per a les persones ben diagnosticades. El tractament passa per la formació de la persona afectada de TDAH i el seu entorn, familiar, laboral i social. En alguns casos es recomana suport farmacològic i en altres psicopedagògic, segons el perfil obtingut en el diagnòstic”, ha conclòs Lourdes Doliu.

Els responsables de la jornada, organitzada per l’àrea de joventut del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre amb el suport de la Direcció General de Joventut i la col·laboració de l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre, han destacat que la jornada ha assolit un any més l’objectiu d’apropar informació i eines per facilitar el treball dels professionals que treballen amb joves i famílies.

1web

3web

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: