Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

El Consell Comarcal de Ribera d’Ebre presenta al sector oleícola una eina informàtica per traçar mesures d’estalvi i fomentar la seva competitivitat

27 octubre 2014 · Noticies

La presentació de la plataforma informàtica s’emmarca en el projecte Ribera d’Ebre VIVA i ja hi ha una desena d’empresaris inscrits per a poder treballar aquesta eina que no tindrà cap cost per als empresaris del sector oleícola.

1 web 27-10-14 Eina informatica sector oli 7CDurant la primera quinzena d’octubre, una desena de productors oleícoles de Ribera d’Ebre han participat en la presentació de l’eina informàtica que els permetrà implementar mesures d’estalvi que es tradueixin en millorar la seva posició competitiva dins el sector de l’oli. L’objectiu és optimitzar els costos de producció, i més concretament detectar els espais de reducció de costos dins el procés productiu de les olives i de l’oli. Aquesta acció dóna continuïtat a d’altres dutes a terme en anys anteriors en el marc del projecte Ribera d’Ebre VIVA subvencionat pel SOC (Servei d’Ocupació de Catalunya) en el marc del projecte “Treball a les 7 comarques” i amb el finançament del Servei Públic d’Ocupació Estatal i el Fons Social Europeu.

El grup de treball amb empresaris oleícoles es va dividir en dos parts: inicialment es va presentar la plataforma informàtica i el seu procés de creació i a continuació es va organitzar una sessió pràctica a nivell de demo-formació per presentar-ne el seu funcionament. Per un banda, l’eina respon als empresaris que operin dins la fase de producció de l’oliva; i per l’altra els que ho facin dins el procés de mòlta o industrialització. En ambdós casos el funcionament i objectiu de l’eina és el mateix: oferir un sistema on incloure les dades de producció de la oliva i/o les dades de la mòlta per poder-ne extreure  una comparativa a partir de gràfiques. Alhora, la comparativa es pot establir des de diferents perspectives. En el cas de la producció es pot extreure un informe del cost total/kg d’olives o el cost desglossat per fase. També es pot establir una comparativa del cost de l’empresa respecte altres, la mitjana de totes les que hagin introduït les dades, respecte empreses de referència i també respecte l’empresa mateixa.

Pel que fa a la fase de mòlta, la comparativa establerta funciona com en el cas anterior; amb la diferència que la d’aquesta fase s’estableix entre molins i costos de mòlta i no en costos de producció. En ambdós casos els sistema de gràfics han estat dissenyats per establir una comparativa el més acurada possible ja que permeten que les empreses es comparin amb els casos més similars a elles. Per exemple; en el cas dels gràfics de producció de la fase de mòlta els resultats compararien empreses que tinguin valors semblants en quan a l’any de comprar del molí o el seu índex de saturació.

Pel que fa al funcionament de la plataforma cal destacar-ne la seva usabilitat: no requereix d’instal·lació, tant sols de connexió a internet, ja que es podrà accedir directament des de la web del Consell Comarcal de Ribera d’Ebre. El seu ús no tindrà cap cost per als empresaris del sector oleícola i, tot i que actualment estan inscrits els 6 productors i 9 molins de la Ribera d’Ebre, es preveu fer extensiva l’eina a la totalitat del sector.

Amb la presentació d’aquesta plataforma informàtica, el projecte Ribera d’Ebre VIVA ha posat punt i final al  programa d’”Assistència tècnica per al disseny d’una eina d’anàlisi dels costos de producció d’olives”. A futur la utilització d’aquesta eina suposarà implementar noves mesures d’estalvi de les empreses, ja que, a més a més, permetrà als productors obtenir una visió de les seves fortaleses i debilitats. També donarà l’oportunitat d’establir un històric de la seva evolució de costos de producció i de costos de molta; dos fases claus dins la cadena de valor de l’oli d’oliva per assolir l’estalvi.

2web 27-10-14 Eina informatica sector oli 7C2

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: