Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

El Casal Municipal de Miravet acull la inauguració de l’exposició “Una mostra del patrimoni documental de Miravet (1916-1995)”

13 octubre 2014 · Noticies

L’exposició coincideix amb la finalització per part de l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre (ACRE) dels treballs de tractament arxivístic de la documentació municipal miravetana

1webEl passat dijous, 9 d’octubre, es va inaugurar, al Casal Municipal de Miravet, l’exposició “Una mostra del patrimoni documental de Miravet (1916-1995)”, que es podrà visitar durant tota la Festa Major de la població.

La inauguració va comptar amb la presència d’Antoni Borrell, alcalde de Miravet, qui va destacar “que l’arxiu posi a disposició de la ciutadania gairebé 100 anys de la història de Miravet”.

Per la seva part, Ferran Bladé, director dels serveis territorials del Departament de Cultura a les Terres de l’Ebre, va posar èmfasi en l’encert d’exposicions com aquesta, que “utilitza el patrimoni documental per transformar-lo en un producte cultural molt atractiu per al gran públic”.

El director de l’ACRE, Gerard Mercadé, va explicar que l’exposició és la culminació del procés de tractament arxivístic del fons municipal de Miravet, i va afegit que “a dia d’avui els ciutadans de la vila, els estudiants, els investigadors i el propi ajuntament disposen d’una documentació organitzada per les diverses necessitats informatives que els hi sorgeixin”.

L’exposició està formada per una selecció subjectiva de documents, que pretén apropar el patrimoni documental de Miravet als ciutadans de la vila. S’hi pot trobar una sessió del Ple municipal de 1918 en què es constitueix el nou consistori del període; una sessió de 1931 en què es prohibeix exercir càrrecs públics a aquells que ja n’havien ocupat durant la dictadura de Primo de Rivera; una acta municipal de 1939 a través de la qual es pot documentar la important destrucció que van patir les infraestructures de Miravet durant la Guerra Civil; un recull de documents sobre les obres i reparacions fetes al pas de barca de la població a mitjans del s. XX; un plafó referent a la confecció del pressupost municipal pel bienni 1925-1926; un recull de documents referents a la depuració de funcionaris públics un cop conclosa la Guerra Civil; un expedient en el qual es relacionen els edificis escolars durant la postguerra; un padró de població de l’any 1938 i, finalment, l’expedient confeccionat per l’Ajuntament de Miravet per relacionar l’estat en què es troben els allistaments militars entre 1933 i 1939 un cop conclosa la Guerra Civil.

El fons documental de l’Ajuntament de Miravet s’inicia l’any 1916 amb un llibre d’actes del Ple, que comprèn el període entre 1916 i 1918. El llibre en qüestió és un document de molt valor per entendre les gestions internes desenvolupades per l’Ajuntament del període, així com les principals decisions polítiques preses pels membres del consistori municipal. No obstant això, cal tenir ben present que la documentació del fons de l’Ajuntament va patir un important sotrac, la Guerra Civil, que va destruir pràcticament tota la documentació anterior a 1939, data a partir de la qual hi ha seqüències de documents més contínues tot i no poder parlar en cap cas d’un fons amb documentació íntegra.

L’ACRE està adscrit al Departament de Cultura i forma part de la Xarxa d’Arxius Comarcals. La seva gestió correspon, conjuntament, a l’Ajuntament de Móra d’Ebre i el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre. La missió principal del centre és conservar i gestionar els fons de les administracions públiques, institucions o particulars de la Ribera d’Ebre. La gestió i conservació de la documentació es complementa amb la no menys important tasca de difondre aquest patrimoni documental i de posar-lo a l’abast dels ciutadans de la comarca.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: