Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Presentat l’ebook Exilis: Estudis literaris sobre Artur Bladé, editat pel Departament de Cultura i el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre

27 maig 2014 · Noticies

 web1El llibre conté els quatre treballs guanyadors de la Beca d’Estudi de la Figura i Obra d’Artur Bladé i Desumvila, de D. Sam Abrams, Xavier Garcia, Jordi Julià i Abraham Mohino

La Biblioteca Comarcal de Móra d’Ebre va acollir ahir la presentació de la publicació electrònica Exilis. Estudis literaris sobre Artur Bladé, la qual conté els quatre primers treballs guanyadors de la Beca d’Estudi de la Figura i Obra d’Artur Bladé i Desumvila dels autors D. Sam Abrams, Xavier Garcia, Jordi Julià i Abraham Mohino. L’ebook Exilis, editat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a través de l’escomesa de l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre (ACRE), i el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre (CCRE), constitueix una aportació valuosa per conèixer en profunditat els sentiments d’Artur Bladé i dels individus que van viure el procés traumàtic de l’exili en primera persona i l’impacte personal que els va causar. Amb tot, la publicació constata com mantenen una labor constant per la causa catalana a través de tots els mitjans que tenen a l’abast, com treballen per mantenir la flama i els lli­gams culturals entre l’exterior i l’interior del país i, en definitiva, com aconsegueixen bastir una obra que, feta de petites peces consistents, pren la forma d’una gran fortalesa arrelada en el passat i oberta a l’esdevenidor.

L’acte de la presentació es va obrir amb una ronda d’intervencions per part de les administracions que han editat l’obra. Primerament, Ferran Bladé, director dels serveis territorials del Departament de Cultura a les Terres de l’Ebre, va expressar la “satisfacció perquè vegi la llum un llibre que aporta més coneixement sobre Artur Bladé i Desumvila, un actiu literari de primer ordre a la Ribera d’Ebre”. Per la seva part, Antonio Suàrez, portaveu del govern del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, va destacar “la implicació de moltes administracions i entitats en el projecte per tal d’editar l’obra”. I Gerard Mercadé, director de l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre, va posar èmfasi en la novetat del projecte, atès que “Exilis és un producte cultural molt innovador que pretén amplificar i difondre el coneixement sobre Bladé mitjançant l’ús de les TIC”. Aquestes intervencions van incloure la intervenció també d’un des autors, Xavier Garcia, que va desgranar profundament el contingut de l’obra a tots els presents.

Un dels moments destacats de la presentació va ser la intervenció de Núria Grau, editora de l’obra, qui mitjançant la projecció d’un vídeo tutorial va mostrar als presents el procediment per descarregar l’ebook en qualsevol dispositiu de lectura electrònic, a més de permetre visualitzar-lo un cop descarregat.

La presentació va finalitzar amb la intervenció d’Artur Bladé Font, fill de l’escriptor benissanetà, qui va voler recordar la figura de dos il·lustres bladerians recentment traspassats, el morenc Antoni Terré i el crític literari Albert Manent, i va reclamar “un major reconeixement de la figura d’Artur Bladé a la seva terra natal”. Finalment Joan Piñol, alcalde de Móra d’Ebre, va felicitar a l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre per la novetat del projecte d’edició electrònica i va destacar la vitalitat cultural de Móra d’Ebre en una setmana en què “la capital de la Ribera d’Ebre esdevindrà la capital de les lletres catalanes”

La publicació, que ha estat editada pel Departament de Cultura i el Consell de la Ribera d’Ebre, ha rebut també el suport del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, de l’Associació Cultural Artur Bladé i Desumvila, de l’Ajuntament de Benissanet, de l’Ajuntament de Móra d’Ebre, de l’Ajuntament de Flix, de l’Antena del Coneixement de la Universitat Rovira i Virgili a Móra d’Ebre i del Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili.

web2

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: