Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

L’Arxiu Comarcal i el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre publiquen l’ebook Exilis: Estudis literaris sobre Artur Bladé

30 gener 2014 · Noticies

web Coberta ExilisEl llibre conté els quatre treballs guanyadors de la Beca d’Estudi de la Figura i Obra d’Artur Bladé i Desumvila, de Sam Abrams, Xavier Garcia, Jordi Julià i Abraham Mohino

El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a través de l’escomesa de l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre (ACRE), i el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre (CCRE) han publicat el llibre electrònic Exilis. Estudis literaris sobre Artur Bladé, el qual conté els quatre primers treballs guanyadors de la Beca d’Estudi de la Figura i Obra d’Artur Bladé i Desumvila. La beca es va convocar per primera vegada el bienni 2008–2009 i, des d’aquella edició se n’han portat a terme 5 edicions, tot i que el llibre, que ha estat editat per Núria Grau, conté només els 4 primers treballs. La publicació ha rebut el suport del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, de l’Associació Cultural Artur Bladé i Desumvila, de l’Ajuntament de Benissanet, de l’Ajuntament de Móra d’Ebre, de l’Ajuntament de Flix, de l’Antena del Coneixement de la Universitat Rovira i Virgili a Móra d’Ebre i del Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili.

El llibre s’inicia amb el treball “Mots i maons: la reconstrucció d’una vida. Estudi del periodisme d’Artur Bladé i Desumvila a la premsa de l’exili”, del crític, assagista, traductor i poeta D. Sam Abrams, en el qual l’autor demostra l’extraordinària coherència i unitat de l’obra de Bladé i Desumvila, en particular de la producció periodística publicada en les circumstàncies dramàtiques i incertes de l’exili, primer a França i després a Mèxic.

L’obra segueix amb l’estudi del periodista i escriptor Xavier Garcia Pujades “Artur Bladé: correspondència d’exili (1942–1961)”, en què s’analitza la correspondència privada que l’autor de Benissanet va mantenir en l’etapa del seu exili mexicà (1942-1961) amb tres emissaris de gran prestigi: l’historiador tarragoní Antoni Rovira i Virgili, el filòsof Francesc Pujols i l’escriptor Rafel Tasis.

Seguidament el llibre conté el treball “La concepció de l’exili en l’obra d’Artur Bladé i Desumvila”, del professor de la Universitat Autònoma de Barcelona, assagista i poeta Jordi Julià Garriga. Julià en el seu estudi explica d’una manera ordenada i tècnica el concepte d’exili que va anar modelant Artur Bladé i Desum­vila al llarg de tots els seus escrits, el qual respon a un conjunt d’idees que constitueixen un nucli estable i perfectament coherent.

L’obra la clou l’estudi  “Artur Bladé i Desumvila, una escriptura contra l’oblit. «Morts a l’exili» i altres articles periodístics del retorn (1961–1995)”, del professor i assagista Abraham Mohino i Balet, en què Mohino porta a terme una prospecció de l’activitat periodística de Bladé en la premsa del país una vegada retornat de l’exili, l’any 1961, fent especial atenció a la relació d’articles que Bladé i Desumvila va publicar en el diari Avui en la columna periòdica «Morts a l’exili».

Per tot plegat, Exilis. Estudis literaris sobre Artur Bladé constitueix una aportació valuosa per conèixer en profunditat els sentiments dels individus que van viure el procés traumàtic de l’exili en primera persona i l’impacte personal que els va causar; com mantenen una labor constant per la causa catalana a través de tots els mitjans que tenen a l’abast; com treballen per mantenir la flama i els lli­gams culturals entre l’exterior i l’interior del país; i, en definitiva, com aconsegueixen bastir una obra que, feta de petites peces consistents, pren la forma d’una gran fortalesa arrelada en el passat i oberta a l’esdevenidor.

L’ebook Exilis. Estudis literaris sobre Artur Bladé està disponible a les principals plataformes de venda en línia com Edi.cat, Liberdrac, Casa del Libro, Fnac, Amazon, Kobo o iBookstore. A més, per les persones que tenen dubres sobre com comprar, descarregar i llegir llibres electrònics, s’ha editat un vídeo tutorial que es troba a http://www.youtube.com/watch?v=6jx5bf20ia4&feature=youtu.be

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: