Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

‘Un home bo, Lluís Brull’, d’Adolf Brull, XVI Premi d’Assaig sobre la Ribera d’Ebre Artur Bladé i Desumvila

25 novembre 2013 · Noticies

web 1El treball “Un hom bo, Lluís Brull”, del tivissà Adolf Brull, fou guardonat amb el XVI Premi d’Assaig sobre la Ribera d’Ebre Artur Bladé i Desumvila. El veredicte del jurat del premi es va conèixer la nit del passat divendres, durant el sopar que es va celebrar a la sala de plens de l’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre, on hi assistiren prop de noranta persones entre representants del món cultural i autoritats de la comarca. A més, el jurat també féu una menció especial al treball “Pobles de la Catalunya sud a la fi del segle XVIII (Ribera d’Ebre, 1787-1800)”, presentat per Joan Ramon Vinaixa.

Durant la jornada, també s’inaugurà l’exposició “L’art més jove”, de l’artista de Riba-roja d’Ebre, Albert Bonet, de sols 17 anys, i organitzada per la seccions de Joventut i d’Art del CERE. L’exposició es troba a la sala petita de la mateixa Casa de la Vila i es podrà visitar fins al dia 1 de desembre.

Durant l’acte del sopar hi hagué els parlaments de l’alcalde de Riba-roja d’Ebre, Antonio Suárez; del president del CERE, Josep Antoni Collazos; del president del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Jordi Jardí; i del director dels Serveis Territorials de Cultura a les Terres de l’Ebre, Ferran Bladé. Per la seua banda, l’escriptor i periodista, Xavier Garcia, va fer una extensa exposició sobre la importància que ha tingut la convocatòria del Premi d’Assaig a la Ribera d’Ebre al llarg de totes les seues edicions, donat que no sols s’han publicat els treballs que han estat guardonats, sinó molts altres que tot i no assolir el premi, es va considerar que s’havia de divulgar el seu contingut, amb el conseqüent impacte que això ha tingut per al coneixement de la nostra comarca. El contingut d’aquesta intervenció de Xavier Garcia anava en consonància amb la commemoració del 30è Aniversari del CERE i, tanmateix, de la primera convocatòria del premi.

A més a més, durant el sopar, es projectaren contínuament imatges amb fotografies i documents relacionats amb les quinze edicions anteriors del Premi d’Assaig.

 

 Lluís Brull

Com s’ha esmentat, el treball guanyador d’aquesta última edició del Premi d’Assaig sobre la Ribera d’Ebre Artur Bladé i Desumvila, estava dedicada a la figura de Lluís Brull, i redactat pel tivissà i nebot del biografiat, Adolf Brull.

Lluís Brull i Cedó nasqué a Tivissa l’any 1891 i hi morí l’any 1954. Va passar part de la seva joventut a Barcelona, on ajudava el seu germà en la gestió d’una empresa familiar, tot i que la seva fràgil salut el va fer retornar a la seva població natal. Fou descobridor de diversos jaciments arqueològics i el primer en excavar, sota les directius del doctor Salvador Vilaseca i Josep Serra Ràfols, al jaciment ibèric del Castellet de Banyoles en les campanyes de 1930, 1938, 1942 i 1943. Va ser l’impulsor de nombroses iniciatives ciutadanes per promoure la millora urbana i cultural de la vila de la Ribera d’Ebre, com per exemple les iniciatives Pro-Baranova de l’any 1927 i 1952, la campanya perquè Tivissa disposés d’unes escoles de primer grau (1927-1929) o la campanya en favor de la biblioteca pública (1929).

Lluís Brull també va ser un destacat activista cultural. De les seves mans van sorgir nombroses iniciatives per promoure el coneixement històric de la vila de la Ribera d’Ebre, com ara la recopilació i publicació de l’obra Fulls d’Història de Tivissa, o la creació del periòdic quinzenal Tivissa, que constitueix un testimoni excepcional sobre el batec de la vila entre 1928 i 1931. Des de les pàgines de la publicació s’aborden alguns dels esdeveniments i conflictes polítics més transcendents del període, com ara l’arribada de la segona república o el conflicte autonomista entre Tivissa i la Serra d’Almos. Era mestre de formació, tot i que no va arribar a exercir mai, i va desenvolupar una destacable activitat periodística a la premsa del territori, en capçaleres com ara El Llamp, Priorat i, especialment Tivissa, de la qual fou redactor en cap. Els seus editorials a la revista en qüestió són autèntiques radiografies dels anhels, conflictes i preocupacions de la vila.

web 3

web 2

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: