Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Ingressa el fons personal de Lluís Brull i Cedó (1925-1954) a l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre

11 novembre 2013 · Noticies

1 x web 11-11-13 Arxiu Lluis Brull a ACRE 1El fons representa un testimoni de gran valor informatiu per documentar diverses iniciatives ciutadanes, com les excavacions desenvolupades al jaciment ibèric del Castellet de Banyoles, la reforma de la Plaça de la Baranova, o la campanya perquè la població disposés d’unes escoles de primer grau, desenvolupades a Tivissa durant la primera meitat del s. XX

L’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre (ACRE) ha acollit l’acte de recepció del fons personal del tivissà Lluís Brull i Cedó. A l’acte, hi han participat Jordi Jardí, president del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Joan Piñol, alcalde de Móra d’Ebre, Ferran Bladé, director dels serveis territorials del Departament de Cultura a les Terres de l’Ebre, Adolf Brull, titular del fons documental i Gerard Mercadé, director de l’Arxiu, qui ha destacat el gest d’Adolf Brull de “posar a disposició dels ciutadans de la Ribera d’Ebre una documentació amb la qual l’uneixen uns llaços sentimentals i familiars tant forts”. Mercadé també ha apuntat que el fons “representa un testimoni excepcional per entendre alguna de les iniciatives més destacables portades a terme a la població de Tivissa entre 1925 i 1954”.

Lluís Brull i Cedó nasqué a Tivissa l’any 1891 i hi morí l’any 1954. Va passar part de la seva joventut a Barcelona, on ajudava el seu germà en la gestió d’una empresa familiar, tot i que la seva fràgil salut el va fer retornar a la seva població natal. Fou descobridor de diversos jaciments arqueològics i el primer en excavar, sota les directius del doctor Salvador Vilaseca i Josep Serra Ràfols, al jaciment ibèric del Castellet de Banyoles en les campanyes de 1930, 1938, 1942 i 1943. Va ser l’impulsor de nombroses iniciatives ciutadanes per promoure la millora urbana i cultural de la vila de la Ribera d’Ebre, com per exemple les iniciatives Pro-Baranova de l’any 1927 i 1952, la campanya perquè Tivissa disposés d’unes escoles de primer grau (1927-1929) o la campanya en favor de la biblioteca pública (1929).

Lluís Brull també va ser un destacat activista cultural. De les seves mans van sorgir nombroses iniciatives per promoure el coneixement històric de la vila de la Ribera d’Ebre, com ara la recopilació i publicació de l’obra Fulls d’Història de Tivissa, o la creació del periòdic quinzenal Tivissa, que constitueix un testimoni excepcional sobre el batec de la vila entre 1928 i 1931. Des de les pàgines de la publicació s’aborden alguns dels esdeveniments i conflictes polítics més transcendents del període, com ara l’arribada de la segona república o el conflicte autonomista entre Tivissa i la Serra d’Almos.

Era mestre de formació, tot i que no va arribar a exercir mai, i va desenvolupar una destacable activitat periodística a la premsa del territori, en capçaleres com ara El Llamp, Priorat i, especialment Tivissa, de la qual fou redactor en cap. Els seus editorials a la revista en qüestió són autèntiques radiografies dels anhels, conflictes i preocupacions de la vila.

El seu fons personal (1925-1954) està format per 8 capses de documentació, entre la qual trobem, a més de la que fa referència a les nombroses iniciatives ciutadanes, la correspondència amb nombrosos emissaris de prestigi, com ara Salvador Vilaseca, Marcel·lí Domingo, Pere Bosch-Gimpera, Lluís Pericot, Ramon Jardí, Manel Bardí, Josep Callau, Rafel Domènech o Màrius Bru, entre d’altres.

 

2 x web 11-11-13 Arxiu Lluis Brull a ACRE 2

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: