Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Ribera d’Ebre VIVA organitza una xerrada per conèixer el cas d’èxit més rellevant del sector oleícola i cercar iniciatives que impulsin la competitivitat de les empreses de Ribera d’Ebre

23 octubre 2013 · Noticies

23-10-13 web 1El convidat, Juan Vilar, és professor de la Universitat de Jaén (UJAEN) i un dels artífex del contundent èxit del clúster oleícola de la província andalusa. 

El dimecres 23 d’octubre, una vintena d’empresaris i membres de les cooperatives del sector oleícola de Ribera d’Ebre van assistir a la xerrada de Juan Vilar. Atès el paper estratègic del sector oleícola dins el marc de competitivitat de la Ribera d’Ebre, a l’esdeveniment també hi va assistir Eduard Masip, conseller d’Agricultura del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre.  L’objectiu de la xerrada era conèixer de primera mà un dels casos d’èxit més interessants del sector: el de les empreses oleícoles de Jaén, que després d’aplicar diverses mesures d’optimització de costos van aconseguir abaixar els seus costos de producció de 0,31€/kg a 0,14€/kg.

Durant la seva intervenció, Juan Vilar va recalcar la importància d’implicar diversos agents en el procés. Segons Vilar, “és necessari dur a terme les mesures i estratègies que permetin garantir la pervivència del sector oleícola amb implicació i compromís per part del sector, el suport institucional, l’assessorament, la professionalització, la planificació, el desenvolupament d’estratègies, la posada en funcionament de les mateixes, l’aplicació i el control”.

Pel que fa a l’estratègia, Vilar va explicar que cal seguir una doble estratègia centrada en qualitat i costos. Això es traduiria en vendre a un preu elevat gràcies al diferencial qualitat del producte i, alhora, posar en marxa un mecanisme per reduir costos de producció. En aquest sentit també va parlar de la importància d’una bona promoció: “S’ha de motivar el consum de l’oli d’oliva i, per tant, la promoció és especialment vital i important per perpetuar i assegurar el futur del sector tradicional de producció d’oli”, va dir Juan Vilar

A més de referir-se a aspectes de producció, el professor de la UJAEN també va recalcar la importància de la col·laboració entre empresaris, perquè, segons va dir, existeix una relació directa entre la dimensió de la finca i els beneficis: “La mida de la finca és important. Quant més petita és menys competitiva; per tant, la cooperació és fonamental”. A part de mostrar els resultats positius de la cooperació partint del cas de Jaén, Vilar també va dir que una de les claus es troba en el reconeixement extern. Tot i així, va matisar que “això costa molt esforç i és un camí llarg”.  Tanmateix, va tancar la seva intervenció amb una frase que reunia la filosofia i experiències que nombrosos èxits els ha aportat:  “L’important és fer coses, de vegades s’encerta i d’altres no. Però no fer res no ha de ser una opció”.

Aquesta acció, coordinada per Cluster Development s’emmarca dins del projecte Ribera d’Ebre VIVA impulsat pel Consell Comarcal de Ribera d’Ebre i ha estat subvencionada pel SOC (Servei d’Ocupació de Catalunya) i cofinançada del FSE (Fons Social Europeu).

 

23-10-13 web 2

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: