Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Més de 500 persones participen a la Festa de la Jota de la Ribera d’Ebre celebrada a Ascó

14 setembre 2013 · Noticies

web1La 4a Festa de la Jota de la Ribera d’Ebre, que s’ha celebrat avui dissabte al llarg de tota la tarda a la plaça del Casal d’Ascó, ha reunit més de 500 persones, unes 150 de les quals balladors. La xifra d’assistents a la Festa s’ha mantingut respecte a l’anterior edició, que es va celebrar a Rasquera, mentre que ha augmentat el número de balladors (en la tercera edició van ser uns 100). L’organització de la Festa ha valorat la jornada com “un gran èxit de participació” perquè cada vegada més “els veïns de la Ribera d’Ebre estan fent seva la jota i reforçant el seu caràcter popular i tradicional”.

La inauguració de la Festa ha anat a càrrec del primer tinent d’alcalde d’Ascó, Josep Martínez, del president del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, Josep Antoni Collazos i del vicepresident del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Ferran Bladé, que ha destacat la implicació de l’ens comarcal en la recuperació de les arrels culturals de la comarca. Bladé també ha avançat que la propera edició de la Festa de la Jota de la Ribera d’Ebre tindrà lloc a Riba-roja d’Ebre per celebrar el 20è aniversari de la recuperació de la jota d’aquesta població.web2

En aquesta edició, el pregoner de la festa ha estat Artur Gaya, del grup Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries, qui posteriorment ha dut a terme una demostració de jotes cantades, fet que ha animat els assistents a ballar la jota de manera improvisada.

Aquesta quarta edició de la Festa ha comptat amb la participació de 14 dels 17 pobles de la Ribera d’Ebre, tots els que fins ara han recuperat la seva jota. En concret, els participants d’enguany han estat Riba-roja d’Ebre, Flix, Ascó, Rasquera, Benissanet, Miravet, Vinebre, Garcia, Móra d’Ebre, la Palma d’Ebre, la Torre de l’Espanyol, Ginestar, Darmós i la Serra d’Almos. En la primera edició de la Festa, celebrada l’any 2010 a Miravet, van participar 6 municipis. Per tant, en quatre edicions s’ha passat de 6 a 14 municipis i ajuntaments implicats en la Festa, gairebé la totalitat de la comarca.

La jornada també ha comptat amb un taller de jotes obert al públic, una mostra audiovisual sobre la jota a les Terres de l’Ebre, una exposició sobre la jota a Ascó i una ballada amb música a càrrec de la Banda de Música de Benissanet.

Finalment, s’ha dut a terme el segon Premi Instagram #jotaribera2013, en el qual els participants han penjat fotografies de la Festa i la ballada de jotes amb l’aplicació Instagram, que s’han anat projectant. El jurat ha triat tres fotografies guanyadores, els autors de les quals han rebut un lot de productes de la Ribera d’Ebre.

Com en l’anterior edició, la 4a Festa de la Jota s’ha organitzat per una comissió formada per membres de diverses entitats i grups de cada un dels municipis que la ballen: Associació Cultural Artur Bladé i Desumvila, Associació Cultural Lo Llaüt, Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, CBE LD & CWD Terres de l’Ebre – Móra d’Ebre, Grup Cultural Rasquerà, Grup de jotes de Darmós, Grup de jotes de Flix, Grup de jotes de Garcia, Grup de jotes de Ginestar, Grup de jotes de la Palma d’Ebre, Grup de jotes de la Serra d’Almos, Grup de jotes de la Torre de l’Espanyol, Grup de jotes de Miravet, Grup de jotes de Riba-roja d’Ebre i Grup de jotes de Vinebre conjuntament amb el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre i el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre.

L’organització de la festa ha comptat amb el suport de tots els ajuntaments de la comarca que ballen la jota: Ascó, Benissanet, Flix, Garcia, Ginestar, la Palma d’Ebre, la Torre de l’Espanyol, Miravet, Móra d’Ebre, Rasquera, Riba-roja d’Ebre i Vinebre, així com de l’Associació de Veïns Miquel de Darmós, la Delegació del Govern a les Terres de l’Ebre, l’EMD la Serra d’Almos, l’Institut Ramon Muntaner i Tallers per la Festa.

web0  web 3

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: