Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Inaugurada l’exposició “70 anys de la construcció d’un símbol: el pont d’arcades entre Móra d’Ebre i Móra la Nova”, a l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre

6 setembre 2013 · Noticies

web1 Inauguracio expo arcadesLa inauguració, que va portar-se a terme el passat divendres 6 de setembre, va comptar amb nombrós públic

El passat dissabte 7 de setembre es celebraven 70 anys de la inauguració d’una de les infraestructures més emblemàtiques de les viles de Móra d’Ebre i Móra la Nova; el pont d’arcades, el qual substituïa l’antic pont de ferro construït per l’empresa La Maquinista Terrestre i Marí­tima, que fou dinamitat el 4 d’abril de 1938 per l’exèrcit republicà en retirada.

Per commemorar l’efemèride de la construcció d’aquesta in­fraestructura tan representativa de la comarca, l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre (ACRE) ha ela­borat una exposició que pretén posar llum sobre el procés de gesta­ció del pont.

La inauguració de la mostra, que va portar-se a terme el passat divendres 6 de setembre a la seu de l’ACRE, va comptar amb molts assistents. L’acte es va iniciar amb les paraules de Jordi Jardí, president del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre (CCRE), qui va destacar “la importància de preservar els actius patrimonials comarcals i reivindicar els símbols de la Ribera d’Ebre per tal d’enfortir-la i projectar-la a l’exterior”. A continuació va intervenir Sixte Melchor, primer tinent alcalde de l’Ajuntament de Móra d’Ebre, qui va fer referència “als importants lligams sentimentals entre els ciutadans de Móra d’Ebre i el pont d’arcades” i va destacar “l’encert de l’exposició”. Seguidament, va prendre la paraula Ferran Bladé, conseller comarcal de Cultura i alcalde de Móra la Nova, el qual va assenyalar que “en una època tant decisiva per la història del país cal teixir més que mai ponts per encarar el futur amb garanties”. L’acte va continuar amb la intervenció de Gerard Mercadé, director de l’ACRE, qui va explicar com s’havia gestat l’exposició i els seus objectius. Va cloure la inauguració Enric Cobo, cap del servei de Coordinació d’Arxius, qui va posar èmfasi en “la importància d’exposicions com aquesta, atès que permeten transformar els actius patrimonials dels arxius i explicar-los a la ciutadania”.

Pel que fa al contingut de la mostra, cal assenyalar que l’exposició no vol explicar únicament l’origen del pont d’arcades, sinó que també pretén descriure breument la construcció de la infraestructura que el va precedir, el famós pont de ferro promogut per Joan Caballé Goieneche –conegut com el diputat del pont–, així com la important destrucció d’infraestructures patida a la capital de la Ribera d’Ebre durant la Guerra Civil. Seguidament, s’aborda el procés constructiu del pont d’arcades, així com el seguiment mediàtic de la seva inauguració a través de la premsa del període, la instal·lació del projecte elèctric un cop ja finalitzada l’obra i, finalment, l’impacte de la infraestructu­ra en l’imaginari col·lectiu dels morencs.

Cal tenir present que l’exposició s’ha elaborat utilitzant en gran mesura documents que custodia l’ACRE, els quals han estat complementats per testimonis escrits i gràfics i premsa històrica procedents d’altres centres d’arxiu i biblio­teques, com ara l’Arxiu Històric de Barcelona, l’Arxiu de la Diputació de Tarragona, la Biblioteca Pú­blica de Tarragona o l’hemeroteca de La Vanguardia.No obstant això, el nucli principal de l’exposició és un reportatge fotogràfic elaborat per José Lloberas Roca, enginyer de l’empresa Cubiertos y Tejados, que va participar en la construcció del pont.

L’exposició es podrà visitar els dies laborables entre el 6 de setembre i el 31 d’octubre. L’horari de visites durant el mes de setembre serà entre les 8 i les 15 hores. Durant el mes d’octubre la mostra es podrà visitar entre les 9 i les 14 hores i entre les 15,30 i les 18 hores, excepte els divendres per la tarda, en què serà visitable entre les 15,30 i les 17 hores.

web3 Inauguracio expo arcades

web2 Inauguracio expo arcades

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: