Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

El Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre demana que les futures ampliacions de la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre incloguin el màxim de territori dels municipis “ara exclosos”

31 juliol 2013 · Noticies

31-07-13 web 1 minut silenci CCRE accident Santiago El ple del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre ha aprovat per unanimitat una moció, consensuada per tots els grups polítics comarcals, on es demana “al Govern que faci tot allò possible per a que, en futures ampliacions, es pugui incloure el màxim de territori dels termes ara exclosos, especialment els espais naturals protegits”. Concretament, la moció fa referència a l’exclusió de la declaració de Reserva de la Biosfera dels municipis riberencs de Riba-roja d’Ebre, Flix, Ascó, la Palma d’Ebre, la Torre de l’Espanyol, Vinebre i Garcia, la qual cosa ha comportat que nombrosos espais “d’alt interès natural” n’hagin quedat exclosos, com el Pas de l’Ase, les Serres de Pàndols i Cavalls, la ribera de l’Ebre a Flix, el riu Siurana i planes del Priorat, o el Tossal d’Almatret i Riba-roja d’Ebre. A més, la moció també denuncia que “l’exclusió també comporta un perjudici per als productes agroalimentaris i la fruita dolça d’aquests municipis”, que no podran acollir-se a la marca EbreBiosfera.

Per tot plegat, el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre demana al Govern que, en futures ampliacions, s’inclogui el màxim de territori exclòs, principalment els espais naturals protegits. A més també es demana al Govern que faci extensius tots aquells convenis i actuacions a les zones excloses i que aquestes zones es mantinguin informades i dins les “estructures de treball de la marca EbreBiosfera”.

A més, el ple comarcal ha debatut una moció del grup comarcal d’Esquerra per declarar la Ribera d’Ebre comarca lliure de fracturació hidràulica (‘fracking’). L’equip de govern ha rebutjat aquesta moció a l’espera de les conclusions de la comissió creada al Parlament de Catalunya per l’estudi dels permisos de prospecció i explotació d’hidrocarburs no convencionals per mitjà de fracturació hidràulica.

El ple comarcal també ha aprovat el nomenament de representants del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre a diversos organismes, les retribucions dels càrrecs electes de l’entitat amb una reducció de prop d’un 10 per cent a la corresponent partida pressupostària, i les bases que regeixen la convocatòria per a la concessió d’ajuts econòmics per al pagament de llars d’infants i per a l’adquisició de llibres escolars en el curs 2013-2014.

Un altre punt de l’ordre del dia que s’ha aprovat al ple ha estat la modificació de l’import de la subvenció de les bases per al reequilibri territorial comarcal, destinat als ajuntaments de la comarca que no poden ser beneficiaris de les subvencions estatals. En concret, l’acord del ple fixa l’import màxim de l’ajut per l’any 2013 en 16.666,60 per municipi, en lloc dels 12.500 euros inicials. Cal recordar que aquestes subvencions provenen del conveni signat entre el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i l’Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II (ANAV) i van destinades als ajuntaments de Benissanet, Ginestar, Miravet i Rasquera, municipis que queden fora de l’àmbit geogràfic del Pla d’Emergències Nuclears de Tarragona (PENTA).

Durant el ple també s’ha informat que la junta de govern local de l’Ajuntament de Ginestar ha demanat donar-se de baixa del Consorci per a la Gestió dels Residus Municipals de les Comarques de la Ribera d’Ebre, el Priorat i la Terra Alta a partir del dia 1 d’agost.

D’altra banda, a l’apartat d’informacions, s’ha fet una breu presentació de la nova web comarcal de turisme, que estarà operativa a partir de la pròxima setmana.

Finalment, durant el ple, ha tingut lloc la presa de possessió com a consellers comarcals de l’alcalde d’Ascó, Rafel Vidal, en substitució de la regidora de Flix, Montse Forcades, i de l’alcalde de la Torre de l’Espanyol, Eduard Masip, en substitució de Bernard Fornós, regidor de Rasquera. A més, el ple ha fet un minut de silenci com a mostra de condol i suport a les famílies de les víctimes de l’accident ferroviari de Santiago de Compostela.

31-07-13 web 3 presa possessio Rafel Vidal

31-07-13 web 2 presa possessio Eduard Masip

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: