Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

El projecte Ribera d’Ebre VIVA dóna suport als productors d’oli de la comarca per cercar iniciatives que ajudin a impulsar la competitivitat dels seus productes

19 juliol 2013 · Noticies

Les accions estudiades es focalitzen en optimitzar els costos de producció d’oli i poden representar un estalvi aproximat de 2,6 milions d’euros en 10 anys

web Jornada optimitzacio oliLa passada setmana, més d’una desena d’empreses i cooperatives de la comarca de la Ribera d’Ebre van assistir a la jornada de presentació del “Projecte d’Optimització de Costos de Producció de les Empreses Oleícoles de la Ribera d’Ebre”. La jornada és el resultat d’un dels projectes impulsats pel Consell Comarcal de Ribera d’Ebre amb el suport del SOC (Servei d’Ocupació de Catalunya) i dels FSE (Fons Socials Europeus). Les propostes proposades en la presentació suposen un futur d’increment de la competitivitat per les empreses riberenques ja que després de la implantació de les accions es calcula que, en un període de 10 anys, l’estalvi podria arribar a ser de 2,6 milions d’euros. Aquesta xifra és orientativa ja que les mesures d’estalvi proposades poden fer-se extensibles a més empreses que vulguin participar i per tant aquesta variarà segons el número final de participants.

La jornada es va dividir en dos parts destinades a tractar els objectius de l’acte: presentar l’observatori i l’anàlisi de costos de producció de l’oliva, i en segon lloc l’anàlisi, observatori i plantejament de formes d’estalvi en la mòlta de l’oliva. La primera part del matí es va dedicar a tractar la situació de la producció de la oliva, procés que comprèn la fase iniciada amb la poda i acaba amb el transport de la l’oliva. Per analitzar quina és la situació, es va realitzar un observatori de les nou empreses participants en el projecte, analitzant quins són els costos de producció que tenen i comparant-ne els resultats amb empreses de referència del sector. Concretament la comparativa es va establir amb el cas d’èxit més rellevant del sector: el de les empreses oleícoles de Jaén, que després d’aplicar diverses mesures d’optimització de costos van aconseguir abaixar els seus costos de producció de 0,31€/kg a 0,14€/kg.

A partir de l’estudi de les fases del procés es va determinar que la fase de recol·lecció és la que demanava una major optimització. Per tal d’aconseguir una major competitivitat en tot el procés es va exposar que una de les següents passes és traçar estratègies de millora estudiant accions prenent per exemple casos d’èxit com el mencionat anteriorment.

La segona part de la jornada va estar centrada en exposar les diferents vies d’estalvi ideades per les 9 productores oleícoles que es dediquen a la molta d’oliva. Partint de la necessitat de disminuir els costos de producció que assumeixen les empreses, es va exposar la comparativa de les nou cooperatives estudiades amb el mateix cas d’èxit del sector de l’oli de Jaén. La primera proposta d’estalvi, i la que permet una major reestructuració de les despeses de producció, és la de subcontractar els dos molins més grans de les empreses riberenques a les set empreses restants. Produir l’oli de les cooperatives més petites als molins de major capacitat permetria optimitzar les instal·lacions i en conseqüència reduir els cost total de producció de totes les empreses. Com a alternativa a la primera proposta es va exposar una segona possibilitat que passa per comprar un molí nou entre les set empreses petites, però que no suposa tant estalvi.

Amb el doble objectiu de donar continuïtat a les accions proposades i donar la possibilitat a les empreses de disposar de tots els inputs possibles per escollir la via d’estalvi que desitgin, en un futur immediat es realitzarà una visita pels productors més petits als dos molins proposats en la acció de subcontractació. A continuació, al Consell Comarcal es reuniran a totes les empreses oleícoles de la Ribera d’Ebre per donar a conèixer a nous participants el projecte d’optimització de costos i exposar un primer tempteig dels projectes vinents.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: