Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Xavier Serrahima guanya la V Beca d’Estudi de la figura i obra d’Artur Bladé i Desumvila

4 juny 2013 · Noticies

webL’investigador analitzarà l’ideari i el pensament d’Artur Bladé i Desumvila a partir de les lectures de l’escriptor de Benissanet 

Amb l’objectiu de promoure el desenvolupament, la divulgació i el foment dels valors literaris i culturals de la comarca, el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre (CCRE) i l’Ajuntament de Benissanet, amb la col·laboració de l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre (ACRE), del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE), de l’Associació Cultural Artur Bladé i Desumvila de Benissanet, i de la Universitat Rovira i Virgili (URV) van convocar una nova edició de la Beca d’Estudi de la Figura i Obra d’Artur Bladé i Desumvila, la qual està dotada amb 2.000 euros.

Un cop reunit el jurat de l’edició del 2013, format per la doctora Montserrat Palau, professora de la URV; pel doctor Magí Sunyer, professor de la URV; pel doctor Francesc Foguet, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB); i pel doctor Antoni Batista, professor de la UAB i de la URV, es va decidir concedir la beca a Xavier Serrahima, que estudiarà la influència de les lectures de Bladé en la gestació de la seva obra i persona. Per abordar aquest estudi Serrahima utilitzarà principalment dues fonts documentals, primerament, la seva obra complerta –que recentment ha vist conclosa la seva publicació– en què Bladé fa nombroses referències als seus referents literaris i, en segon lloc, els documents personals de l’escriptor de les Terres de l’Ebre custodiats a l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre, en els quals Bladé comenta i valora, a través de nombroses tipologies de documents, –la correspondència personal, els articles d’altres escriptors amb notes manuscrites pròpies, els dietaris o les llibretes de notes– els seus referents literaris.

Xavier Serrahima és llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona. La seva obra ha estat reconeguda amb diversos premis literaris, tant en poesia com en narrativa, infantil i per a adults. Ha estat el creador i responsable de la secció “Sabies qui…?“, publicada regularment a la revista infantil Tretzevents. Serrahima participa habitualment amb les seves ressenyes i anàlisis de novetats literàries al Suplement de Cultura d’ El Punt Avui i al diari digital de cultura en català Núvol. També col·labora amb els seus articles d’opinió a la premsa escrita, tant digital (Tribuna.cat, Llibertat.cat i Diari Maresme) com convencional (Diari de Terrassa).

El guanyador de la beca ha manifestat que “un autor tan destacat com Artur Bladé i Desumvila no compti amb el reconeixement que mereix la seva tan valuosa obra posa de manifest que la crisi cultural del nostre país començà molt abans que no pas l’econòmica”. Serrahima també ha comentat que “és per aquesta raó que em sento doblement satisfet pel fet que se m’hagi concedit la V Beca d’estudi de la seva obra i figura: per reivindicar-la com convé”.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: