Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

El Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre demana al Govern d’Aragó la retirada de la nova llei de llengües

30 maig 2013 · Noticies

29-05-13 web Ple ordinari CCRE maigEl ple comarcal ha acceptat la delegació de competències en la gestió dels residus sòlids urbans del municipi de Móra la Nova en el marc del Consorci per a la Gestió dels Residus Municipals de les Comarques de la Ribera d’Ebre, el Priorat i la Terra Alta

El ple comarcal ha debatut i aprovat per unanimitat una moció en la qual es demana al Govern d’Aragó la retirada de la llei de llengües, que inclou, entre altres mesures, el canvi de denominació del català que es parla a la Franja i que passarà a denominar-se ‘llengua aragonesa pròpia de l’àrea oriental (LAPAO)’. En concret, la moció demana al Govern d’Aragó que “que no apliqui la Llei d’ús, protecció i promoció de les llengües i modalitats lingüístiques pròpies d’Aragó” i que, per contra “implementi l’ensenyament obligatori del català als centres educatius dels municipis de la Franja”; que “mantingui els diferents projectes educatius bilingües (català- castellà) i trilingües (anglès-català-castellà) implementats en alguns centres educatius de la Franja, respectant la voluntat de la comunitat educativa del territori”; i que “reconegui l’Institut d’Estudis Catalans com a autoritat acadèmica competent”.

La moció també demana al govern aragonès el “ple reconeixement del català com a idioma que es parla a la Franja de Ponent” i “el ple reconeixement de l’aragonès com a idioma que es parla a la zona pirenaica de la comunitat”.

A més, la moció aprovada denuncia que el Govern d’Aragó “no respecta la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries” i “desmantella sense respecte tot el treball científic de lingüistes i institucions com ara l’Institut d’Estudis Catalans o la Real Academia de la Lengua Española, que reconeixen que la llengua que es parla a les comarques de la Franja de ponent és el català”. “És un insult a la intel·ligència i a la dignitat denominar LAPAO i LAPAPYP les llengües catalana i aragonesa, respectivament”, diu el text de la moció, en el qual també s’afirma que “darrera d’aquest intent del Govern d’Aragó d’esquarterar la unitat del català i de reduir les variants locals com el calaceità, el queretà, el fragatí o el mequinensà al LAPAO no hi ha sinó l’intent d’arraconar i minoritzar l’ús de la llengua comuna de les Illes Balears, Catalunya, Andorra, el País Valencià, l’Alguer i el Rosselló francès”.

La moció també denuncia que “el Govern d’Aragó ha trencat tots els consensos científics i lingüístics utilitzant la llengua com un element d’enfrontament i de tensió, amb la intenció de crear un fals debat tot esborrant unes senyes d’identitat, històriques i lingüístiques pròpies de l’Aragó”.

El ple comarcal també ha acceptat la delegació de competències en la gestió dels residus sòlids urbans del municipi de Móra la Nova, en el marc del Consorci per a la Gestió dels Residus Municipals de les Comarques de la Ribera d’Ebre, el Priorat i la Terra Alta, amb efectes a partir de l’1 de juny de 2013.

D’altra banda, el ple comarcal també ha aprovat els convenis de col·laboració de l’ens comarcal amb el Departament d’Ensenyament pel finançament de les competències delegades en matèria d’ensenyament pel curs escolar 2012-2013, i amb la Diputació de Tarragona per a la realització d’actuacions dins el pla de foment de l’ocupació 2013.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: