Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Inaugurada l’exposició “Una mostra del patrimoni documental de Vinebre”

5 maig 2013 · Noticies

20130109232628(2)El passat dissabte 4 de maig es va inaugurar, a la sala annexa al consultori mèdic municipal de Vinebre, l’exposició “Una mostra del patrimoni documental de Vinebre”, la qual es va elaborar a partir de la tria de diverses unitats dels fons documentals de la vila custodiats a l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre (ACRE), com ara el de l’Ajuntament, el de la família Domènech-Martí, el del Centre Instructiu Democràtic, posteriorment anomenat Grupo Instructivo Recreativo de Educación y Descanso, i el del Jutjat Municipal.

La inauguració de l’exposició va comptar amb la presència de la Sra. Gemma Carim, alcaldessa de Vinebre; del Sr. Enric Cobo, coordinador general d’Arxius de la Generalitat de Catalunya; del Sr. Gil Martí, vicepresident del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, del Sr. Joan Piñol, alcalde de Móra d’Ebre i de Gerard Mercadé, director de l’ACRE.

L’acte va iniciar-se amb els parlaments de Gerard Mercadé, que va assenyalar quins són alguns dels aspectes més vigents als nostres dies relacionats amb el món dels arxius, com per exemple la transparència, el coneixement, o la memòria històrica. A continuació va intervenir el Sr. Joan Piñol, qui va agrair als ciutadans de Vinebre “el gest de dipositar part de la memòria del municipi de Vinebre a la vila de Móra d’Ebre”. Seguidament va prendre la paraula el Sr. Enric Cobo que va posar èmfasi en la “sensibilitat de la població de Vinebre per posar el seu patrimoni documental públic i privat a un centre que permet donar-li valor afegit i difondre’l als ciutadans”. A continuació la Sra. Gemma Carim va destacar tota la feina feta pel Grup Cultural de Vinebre en la recuperació del patrimoni documental de la vila i va agrair a l’Arxiu “la feina feta per posar els documents de la Vila de Vinebre al món”. Per concloure l’acte, va prendre la paraula el Sr. Gil Martí, que va destacar que “ens hem de felicitar per disposar d’equipaments com l’Arxiu Comarcal que permeten als municipis posar en valor el seu patrimoni documental”.

A continuació els nombrosos visitants de la mostra van poder visitar els plafons que la conformen, com per exemple el que fa referència a la creació l’any 1909 de la Junta Local de Plagas del Campo; un expedient de l’any 1863-1864 per confeccionar l’allistament dels mossos que havien d’anar al servei militar; l’expedient per a la requisa de moneda republicana per canviar-la a través del Tribunal del Canje Extraordinario del Banc d’Espanya; un amillarament de mitjans del s. XIX; el projecte de construcció d’una presa a Garcia a inicis dels anys 60 del s. XX; les pel·lícules mostrades l’any 1958 al cinema de Vinebre i el seu cost; l’enterrament i llegats derivats de la mort de Dolores Castellví i Domènech, habitant de Ca Don Joan l’any 1900; un conflicte territorial entre José de Martí Cardeñas i José Antonio Cervelló a la partida de Ribé per la crescuda del riu Ebre entre 1876-1879 i un expedient judicial.

En conseqüència, la mostra pretén, a partir de la tria d’alguns dels documents cedits a l’ACRE per l’Ajuntament, difondre’n una petita part amb voluntat de donar a conèixer el patrimoni documental de la vila als visitants de l’exposició i, paral·lelament, mostrar el potencial informatiu dels documents d’arxiu.

Per concloure, des de l’ACRE només voldríem posar èmfasi en què tota la feina que ha desenvolupat el centre no hauria estat possible sense la decisió de l’Ajuntament de Vinebre de dipositar el fons documental del qual és titular a l’Arxiu, confiant-nos la important tasca de gestionar i difondre part de la memòria col·lectiva de la vila de Vinebre.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: