Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

L’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre (ACRE) acull l’acte institucional de signatura de la cessió dels fons de l’Estació Meteorològica de Tivissa i del Club Tennis Móra d’Ebre

27 febrer 2013 · Noticies

Jordi Jardí, president del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre (CCRE), i Adolf Brull i Jordi Vidal, titulars de la documentació, formalitzen la cessió dels fons de l’Estació Meteorològica de Tivissa (1911-2011) i el Club Tennis Móra d’Ebre (1972-2008) 

salaprensa_909La seu de l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre (ACRE) ha acollit l’acte institucional de les signatures dels contractes de cessió en comodat dels fons de l’Estació Meteorològica de Tivissa, propietat d’Adolf Brull, i del Club Tennis Móra d’Ebre, representat pel seu president, Jordi Vidal, amb el president del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Jordi Jardí.

El Club de Tennis de Móra d’Ebre ha estat una de les entitats esportives que han portat a terme una actuació més destacable a la comarca i, a més, el seu fons documental és reflex de la destacable activitat associativa de la capital de la Ribera d’Ebre i, per extensió, de la comarca.

La documentació del Club de Tennis Móra d’Ebre (1972-2008) està formada per nou capses, entre les quals trobem llibres d’acords de la seva junta general, registres de socis, llibres comptables i correspondència, a més de documentació d’alguns dels esdeveniments esportius més destacables que ha organitzat el Club, com ara l’Open Ribera d’Ebre.

salaprensa2_909

La documentació de l’Estació Meteorològica de Tivissa (1911–2011) té un volum de 0,6 metres lineals, equivalents a sis capses d’arxiu normalitzades. Es tracta d’unes de les estacions més antigues de Catalunya, que a més disposa d’una continuïtat en els registres climàtics poc freqüent. L’impulsor de l’estació va ser l’insigne científic tivissà Ramon Jardí, catedràtic de la Facultat de Física de la Universitat de Barcelona i col·laborador del Dr. Fontseré a l’observatori Fabra. No obstant això, la responsabilitat de la recollida de dades climàtiques diàries al llarg d’aquests cent anys ha estat portada a terme per part de Rossend Loran (1911–1928), Víctor Santapau (1929–1935), Jaume Mauri (1935–1937), Montserrat Brull (1938–1950), Adolf Brull (1950–2003) i Lluís Brull (2003–2011).
Cal apuntar que entre la documentació de l’Estació Meteorològica de Tivissa, a més de les dades relatives a pluviometria (entre 1911 i 2011), termometria (entre 1912 i 2011) i vent (en aquest cas, a partir de 1923), hi ha interessant documentació addicional, com ara estudis climàtics comparatius de la població de Tivissa amb municipis veïns, un informe sobre els principals fenòmens meteorològics ocorreguts al municipi entre 1829 i la posada en funcionament de l’estació, a més d’anotacions addicionals de les dades recopilades

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: