Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Presentat el programa preventiu ‘Kant per a la igualtat’ i els resultats d’una enquesta sobre violència, discriminació i estereotips sexistes

10 desembre 2012 · Noticies

La seu del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre ha acollit la presentació del programa preventiu ‘Kant per a la igualtat’, una iniciativa innovadora i pionera, sorgida de la constatació de la manca d’intervencions a nivell preventiu en l’àmbit de la violència masclista, i els resultats de l’enquesta sobre violència, discriminació i estereotips sexistes, feta als alumnes de 1r d’ESO de l’Institut Flix de Flix, de l’Institut Julio Antonio de Móra d’Ebre i de l’Institut-Escola 3 d’Abril de Móra la Nova.
La presentació del programa i dels resultats de l’enquesta ha comptat amb la participació de la consellera comarcal responsable de l’Àrea de Serveis a les Persones, Gemma Carim, i dels tècnics d’aquesta àrea encarregats de desenvolupar aquest programa preventiu.
Segons ha explicat Gemma Carim, la prevenció de la violència masclista “neix a la pròpia família, a l’escola bressol, a l’escola i també als instituts” perquè “els estereotips són encara vius”. En aquest sentit, la responsable de l’Àrea de Serveis a les Persones, el programa ‘Kant per a la igualtat’ “pretén la detecció d’aquests estereotips, treballar-los, i incorporar valors i habilitats per no reproduir-los”.
Els tècnics de l’Àrea de Serveis a les Persones del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre han explicat que el projecte ha sorgit per desenvolupar un programa pilot a nivell preventiu d’una durada de quatre anys 2012-2015, a partir de la constatació de la manca d’intervencions a nivell preventiu en l’àmbit de la violència masclista. Per aquest motiu, amb aquest programa d’igualtat es pretén treballar amb els joves i famílies la detecció dels estereotips de gènere, l’estimulació del pensament crític per al reconeixement de la importància del canvi i, finalment, la reducció de les actuacions estereotipades. A més, aquest programa queda contextualitzat com a programa preventiu, integrat al Pla de Polítiques de Dones de la Ribera d’Ebre.
“Detectem situacions de violència i actuem sobre elles un cop constatades, però no aconseguim tallar d’arrel amb les situacions violentes i abusives. Actuem des del símptoma i no la causa. Cal canviar la manera de fer per canviar allò que passa. Cal invertir esforços en la prevenció”, han manifestat.

Resultats de l’enquesta
A final del curs passat 172 alumnes (87 nois i 85 noies) de 1r d’ESO de l’Institut Flix de Flix, de l’Institut-escola 3 d’Abril de Móra la Nova i de l’Institut Julio Antonio de Móra d’Ebre van respondre una enquesta sobre estereotips sexistes amb els àmbits següents: amor romàntic, violència, discriminació, percepció de la realitat, corresponsabilitat i mitjans de comunicació.
Els resultats d’aquesta enquesta han esdevingut l’eina de treball per poder emprendre una tasca preventiva sobre la violència masclista.
En aquest sentit, els tècnics han destacat que “som conscients que hem de relativitzar alguns resultats ja que els joves d’aquesta edat poden tenir dubtes sobre qüestions d’amor i sexualitat que s’han plantejat a l’enquesta, però considerem que és la manera de saber quins coneixements i creences tenen i poder estar més pròxims al seu món per emprendre un treball educatiu més ajustat”.
Pel que fa a l’amor romàntic, els resultats de l’enquesta constaten que es continuen reproduint els estereotips que ens venen donats de manera tradicional. La majoria d’alumnes, tant nois com noies, pensa que l’home ha de fer el primer pas en una relació de parella, que el patiment forma part de les relacions amoroses, que sentir gelosia es normal en una relació de parella i que la teva parella tingui un cert control sobre tu ho interpreten com un indicador d’amor.
En l’àmbit de la violència, els joves enquestats tenen dubtes de si una dona ha d’acceptar coses encara que no li agradin. En canvi, quan se’ls pregunta si un ha de renunciar al que creu per adaptar-se a l’altre, els nois en majoria pensen que sí i les noies que no.
La majoria dels enquestats, i en percentatges més accentuats en les noies, identifiquen els diferents tipus de violència, tot i que tenen més clar què és violència física que violència psicològica. Davant la pregunta de si els han obligat o obliguen a tenir relacions sexuals, responen en positiu un 6.4% dels nois i 3% de les noies i un 4% no respon la pregunta.
En relació a la discriminació, tan nois com noies pensen que no està bé tenir moltes relacions de parella, tot i que hi ha respostes sexistes per part d’ells (17 respostes) en les quals s’accepta que està bé que ho faci el noi però no la noia.
El 50% dels alumnes continua pensant que les dones, per raons biològiques, són les que han de tenir cura dels fills/es.
Pel que fa a la percepció de la realitat, gairebé el 50% dels alumnes no tenen clar si la violència es dona en tota mena de famílies (nivell econòmic, social…) i amb un percentatge similar si l’agressor és una persona malalta o té problemes d’addicció. La majoria i sobretot les noies pensen que les diferències biològiques fan que els homes siguin més agressius.
Les noies pensen que els nois les responsabilitzen d’evitar un embaràs no desitjat. En canvi els nois no ho veuen així.
Pel que fa a la corresponsabilitat tan noies com noies atribueixen les tasques domèstiques i la cura dels fills a les mares. El pare queda en un paper de col·laborador i se li atribueixen tasques domèstiques esporàdiques. Això indica que encara estem lluny d’aconseguir la corresponsabilitat a la llar.
Per últim, i respecte la influència dels mitjans de comunicació, el 42% creu que si et presenten un model específic (homes lluitant–autònoms i dones princeses-dependents) s’acaba assumint d’aquesta manera.
Segons els tècnics de l’Àrea de Serveis a les Persones del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, l’anàlisi d’aquests resultats evidencia que els estereotips sexistes continuen arrelats en els joves i “partint de la premissa que el sexisme no és biològic sinó cultural, queda clar que es pot educar i per tant, fer prevenció en aquest sentit”.

Línies d’actuació
Per respondre a les mancances detectades, s’han establert diverses línies d’actuació per treballar amb al màxim de col•lectius possibles buscant un treball en conjunt per part de tots els àmbits que poden afectar un jove: joves, formadors, pares i lleure. Es tracta d’evitar actuacions aïllades i promoure actuacions de conjunt.
En aquest sentit, durant els propers anys, el programa preventiu ‘Kant per a la igualtat’ treballarà amb els joves desenvolupant tallers a les aules dels instituts sobre diverses temàtiques. Concretament, aquests tallers començaran aquest mateix mes de desembre de 2012 amb un taller sobre amor romàntic.
Pel que fa als formadors, i per tal de poder treballar de manera constant i interdisciplinar amb els alumnes, cal que els professionals que hi estan en contacte puguin tindre al màxim de formació possible. Per aquest motiu, es duran a terme diversos cursos de formació de formadors.
On els tècnics del programa han detectat major complexitat és a l’hora de treballar amb els pares. Per aquest motiu, inicialment, es farà una presentació del projecte als pares per part dels tutors i/o directors dels instituts i, després, es començaran a planejar tallers i activitats relacionades.
A més, el programa també preveu treballar aquestes competències amb els monitors i directors de lleure.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: