Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

El Consell d’Alcaldes de la Ribera d’Ebre es posiciona sobre la descontaminació del pantà de Flix i la candidatura de les Terres de l’Ebre a Reserva de la Biosfera

18 juliol 2012 · Noticies

El president del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Jordi Jardí, ha comparegut en roda de premsa per informar dels acords assolits a la reunió del consell d’alcaldes, celebrada ahir al vespre, on els temes més destacats van ser les obres de descontaminació de l’embasament de Flix i el pla d’abastament alternatiu d’aigua, i la candidatura de les Terres de l’Ebre com a Reserva de la Biosfera.
La reunió ha comptat amb l’assistència de 13 alcaldes i alcaldesses dels pobles de la comarca (Ascó, Flix, Garcia, Ginestar, Móra d’Ebre, Móra la Nova, la Palma d’Ebre, Riba-roja d’Ebre, Tivissa, la Torre de l’Espanyol, Vinebre, l’EMD de la Serra d’Almos i Darmós), l’absència excusada de Benissanet i la incompareixença de Rasquera Miravet sense cap justificació.
En relació a la descontaminació del pantà de Flix, el president comarcal ha explicat que, durant la reunió, l’alcalde de Flix, Marc Mur, ha informat de la situació de les obres i de la importància del projecte com una oportunitat històrica per al municipi i pel manteniment i continuïtat de la fàbrica química. Jordi Jardí ha dit “tots els ajuntaments són conscients de la importància que té per Flix i la comarca de la Ribera d’Ebre la descontaminació d’aquest pantà, una obra pionera i cabdal, i referent mundial en aquest tipus d’activitat”. Jardí, però, ha afegit que “els alcaldes ens posicionem unànimement en què aquestes obres s’han de dur a terme però tenim un sentiment arrelat de seguretat molt important i no es poden fer segons quines coses sense les garanties absolutes que no passarà res: la seguretat de les persones ha de prevaldre damunt de tot”. En aquest sentit, Jardí ha dit que a la reunió es va fer “un exercici de generositat” i la majoria dels alcaldes han acordat demanar a l’ACA i a Acuamed que prioritzin i accelerin les obres del pla de restitució territorial, aprovat arran les obres de descontaminació del pantà, que afecten les captacions d’aigua de boca dels municipis riberencs que beuen de l’Ebre per disposar d’alternatives d’abastament segures en cas d’accident. En concret ha fet referència a les obres dels municipis d’Ascó, Benissanet, Garcia, Miravet, Móra d’Ebre, Móra la Nova i Vinebre. “Exigim que es facin aquestes obres”, ha dit Jardí perquè el pla d’emergències, en cas d’accident, és “insuficient” ja que “preveu portar aigua amb camions cisterna”, una solució que els alcaldes consideren inefectiva. Pel que fa a la resta d’actuacions previstes al pla de restitució, Jordi Jardí ha dit que els alcaldes riberencs estan disposats a esperar per no impedir o retardar l’inici de les obres de descontaminació del pantà de Flix.
Per tot plegat, Jardí ha avançat que “aquest matí he demanat una entrevista amb el director de l’ACA” i que “treballarem junts perquè aquest calendari sigui possible i la descontaminació comenci dins els terminis raonables”. “Molts d’aquests projectes estan redactats, licitats o amb les expropiacions fetes”, ha dit el president comarcal.

Pel que fa al tema de la proposta del consell promotor d’EbreBiosfera d’excloure municipis de la Ribera d’Ebre de la candidatura de les Terres de l’Ebre a Reserva de la Biosfera, el president comarcal ha resumit la “posició unànime” de consell d’alcaldes en diversos punts.
En primer lloc ha recordat que “les Terres de l’Ebre estan conformades per quatre comarques i la Ribera d’Ebre n’és una d’elles”. A més, ha afegit que “la Ribera d’Ebre, al seu moment, va decidir, per unanimitat de totes les forces polítiques que la composen, declarar-se com a comarca turística, agrícola i industrial, sobre tot industrial amb la vesant energètica”. En aquest sentit ha fet referència a la creació i implementació a la comarca de la MADE “perquè som una comarca industrial i productora d’energia”.
Segons ha dit Jardí, els alcaldes van manifestar una “crítica unànime, dura i contundent” pels canvis de criteri de la Unesco. “S’ha parlat que en d’altres llocs del món hi ha nuclears en reserves de la biosfera com a Rússia i Sudàfrica. No cal anar tan lluny: a l’Estat, la central nuclear d’Almaraz ho està. Si ha estat possible fins el dia d’avui no entenem per què no ha de ser així”, ha dit Jardí.
El president comarcal també ha explicat la “crítica unànime” dels alcaldes riberencs a la proposta del consell promotor de la candidatura Ebrebiosfera per “excloure set pobles de la comarca de la Ribera d’Ebre”. Concretament ha fet referència a l’exclusió de Riba-roja d’Ebre, la Palma d’Ebre, Flix, Ascó, Vinebre, la Torre de l’Espanyol i Garcia. Segons Jardí, “hi ha altres pobles que estaran dins d’aquesta nova proposta del consell promotor que estan a molt poca distància d’una central nuclear i que no han estat exclosos”.
Jordi Jardí també ha informat que els alcaldes van acordar “instar al consell promotor a que utilitzi criteris científics” perquè “pensem que excloure set municipis sense criteri científic no ajudarà a què la candidatura tiri endavant”. “Exigim que es consulti la Unesco perquè s’apliquin uns criteris raonables i objectius perquè el nou plantejament sigui acceptat”, ha dit Jardí que ha concretat que, si aplicats aquests criteris es manté l’exclusió dels municipis del nord de la comarca, “els alcaldes presents renuncien a formar part de la reserva de la Biosfera”. A més, tot i que hi hagi modificacions de criteris, “hi ha ajuntaments que van la seva voluntat de no estar inclosos a la reserva de la Biosfera, no perquè estiguin en contra del projecte o de la pertinença a les Terres de l’Ebre, sinó per no perjudicar la candidatura i per no entorpir futures accions d’emprenedoria industrial en aquest municipis”. En concret, aquest municipis són Móra la Nova, Riba-roja d’Ebre i Tivissa.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: