Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

L’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre (ACRE) celebra el seu cinquè aniversari amb diverses activitats

5 juny 2012 · Noticies

Els arxius juguen un paper fonamental en el desenvolupament de la societat i contribueixen a la constitució i salvaguarda de la nostra memòria individual i col•lectiva. La conservació i l’accés als arxius són essencials per a la protecció dels drets humans, la transparència administrativa, el bon govern i la responsabilitat democràtica.
L’any 2004, en el congrés internacional d’arxius, celebrat a Viena, es va adoptar una resolució de tots els participants per la qual es va demanar a les Nacions Unides la creació d’un Dia Internacional dels Arxius. Així, des de l’any 2008 i coincidint amb el 60è aniversari de la fundació del Consell Internacional d’Arxius (CIA/ICA), el 9 de juny de 1948, els arxius de tot el món celebren la seva diada.
Per commemorar aquesta diada, que coincideix amb el cinquè aniversari de la inauguració de l’ACRE, l’Arxiu ha programat diverses activitats, que s’iniciaran avui dimarts 5 de juny amb la inauguració de l’exposició de fotografies històriques “Móra d’Ebre (1915-1931): Imatges pel record”. La mostra proposa, a partir de la selecció de diverses imatges de la col·lecció de fotografies de l’ACRE i del fons de Brangulí (fotògrafs) i de FECSA, ambdós custodiats a l’Arxiu Nacional de Catalunya, un viatge per la història dels espais més emblemàtics de la vila de Móra d’Ebre, com ara la seva inconfusible façana fluvial o l’antic pont de ferro destruït durant la Guerra Civil. La inauguració de la mostra, que tindrà lloc a les 19.30 hores a la Sala Polivalent de l’ACRE, comptarà amb la presència de Joan Piñol, alcalde de Móra d’Ebre, Jordi Jardí, president del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre (CCRE) i Gerard Mercadé, director de l’ACRE. L’exposició es podrà visitar entre el 6 i el 22 de juny de les 8 a les 14 h, a més de les tardes del 12 i 19 de juny entre les 16 i les 18 h.
La següent activitat serà la presentació de llibre ¡Viva el Sindicato! Pagesos a les Terres de l’Ebre (1939-1944), del doctor en història contemporània i professor titular de la Universitat Rovira i Virgili, Antoni Gavaldà, qui, un cop conclosa la presentació, pronunciarà la conferència “L’arrencada del sindicalisme pagès a Móra d’Ebre i Móra la Nova a la postguerra (1939-1944)”. Aquesta activitat es farà a la sala polivalent de l’ACRE el dia 8 de juny, a partir de les 19.30 h.
Els actes commemoratius del 5è aniversari de l’ACRE es clouran el dijous 14 de juny a les 13.30 h amb l’acte institucional de signatura de la cessió en comodat de la documentació de l’Institut Ramon Muntaner. Fundació Privada dels Centres d’Estudi de Parla Catalana (IRMU) a la Generalitat de Catalunya perquè sigui custodiat a l’ACRE. La signatura es desenvoluparà a la seu de l’IRMU, ubicada al Mas de la Coixa de Móra la Nova. Durant l’acte, Lluís Puig, president del patronat de l’IRMU i Jordi Jardí, president del CCRE, signaran la cessió de la documentació de l’IRMU a la Generalitat de Catalunya perquè sigui custodiada a l’ACRE.
L’ACRE es va inaugurar el 24 d’abril de 2007, està adscrit al Departament de Cultura i forma part de la Xarxa d’Arxius Comarcals. La seva gestió correspon, conjuntament, al Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i a l’Ajuntament de Móra d’Ebre.
La missió principal del centre és conservar i gestionar els fons de les administracions públiques, institucions o particulars de la Ribera d’Ebre, difondre aquest patrimoni documental i posar-lo a l’abast dels ciutadans de la comarca.
L’ACRE gestiona 60 fons documentals, que sumen un volum aproximat de 650 metres lineals. Hi destaquen els fons de l’Administració Local i importants fons documentals de titularitat privada, com el d’Artur Bladé i Desumvila o els de diverses comunitats de regants de la comarca.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: