Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Desenes de nadons recullen el seu diploma en la celebració de la desena Festa de les Cigonyes de Flix

29 abril 2012 · Noticies

Fa justament deu anys que la cigonya blanca va ser reintroduïda a les Terres de l’Ebre amb l’alliberament dels primers polls que s’havien criat a la Reserva Natural de Sebes de Flix dos anys abans. Amb l’objectiu d’establir un vincle emocional entre la població, des de llavors es celebra la Festa de la Cigonya on es lliura un diploma a tots els nadons nascuts a les poblacions veïnes i a Flix, i on un any més hi ha participat desenes de famílies. Enguany una quinzena de parelles de cigonya blanca tornaran a Sebes a criar. En un dels nius s’hi ha instal•lat una càmera i es podrà seguir en directe, a través de les xarxes socials i la web del grup, la viva d’una d’aquestes parelles. Desenes de famílies amb els seus nens han participat a la desena edició de la Festa de les Cigonyes que s’ha celebrat a la Reserva Natural de Sebes de Flix. La festa se celebra coincidint amb el primer alliberament de cigonyes que es va fer a l’inici del Projecte de Reintroducció de la cigonya blanca a les Terres de l’Ebre. Aquest ha estat un dels projectes emblemàtics que el Grup Natura Freixe ha dut a terme a l’espai riberenc de Sebes i que va desenbocar en la recuperació de zones d’herbassars inundables gràcies a la pastura amb cavalls de la Camarga, iniciat el 2001, un altre dels símbols de la reserva.
“La recuperació de la cigonya és l’espècie emblemàtica que ens ha ajudat a explicar el que fèiem aquí com a ONG en gestió d’hàbitats”, ha apuntat Pere Josep Jiménez, coordinador de la Reserva Natural de Sebes del grup de Natura Feixe. La cigonya no ha estat la única beneficiada dels projectes del grup. “Altres espècies d’aus, fauna i vegetació també se n’han beneficiat malgrat no ser tan visibles”. Segons Jiménz,e la cigonya ha estat la clau a través de la qual explicar la problemàtica de la gestió d’espais naturals i els esforços necessaris.
Els cavalls de la Camarga i la cigonya blanca han generat “moltes sinèrgies al seu voltant”. “Ha generat molta activitat econòmica, que es recuperin les vores del riu, que es creïn itineraris, que hi hagi una important activitat educativa, i també ha contribuït a crear llocs de treball i millorar l’economia de la zona”, ha apuntat el coordinador de la Reserva Natural de Sebes. La reserva rep la visita de milers d’alumnes cada any. Aquest 2012 s’espera que passin per Sebes més de 4.300 estudiants, i des que el Departament d’Ensenyament de la Generalitat va reconèixer la tasca educativa de la reserva fa quatre anys, més de 12.000 visitants escolars han estat a l’espai riberenc.

Sebes produirà oli d’oliva
Els projectes continuen naixent. L’últim, que va començar al 2010, és la creació d’una marca pròpia d’oli d’oliva de qualitat amb l’objectiu d’involucrar els pagesos de l’entorn en la seva producció i demostrar-los que la ubicació dels terrenys prop de la reserva també pot aportar-los beneficis i no només limitacions i restriccions. La producció començarà enguany a la finca coneguda com el Mas de la Pitoia -que també li donarà el nom a l’oli-, de més de quatre hectàrees i que és propietat de l’Obra Social de Catalunya Caixa. “Conservar aquests espai natural no és només conservar l’aiguamoll sinó conservar el paisatge que l’envolta i que li dóna aquesta característica essencial i única a les nostres comarques: les oliveres mil•lenàries i els aiguamolls”, ha destacat Jiménez.

El grup Natura Feixe està al càrrec de la reserva de Sebes amb un model únic i pioner de gestió basat en la Custòdia del Territori, amb acords amb propietaris i institucions. La crisi també s’ha fet notar amb la retallada de les aportacions per part de les administracions i els fons de l’ONG han caigut així com també el nombre de projectes a endegar. “Esperem passar aquest mal moment i demanem l’aportació de la gent per poder donar continuïtat a un projecte que ha generat una intensa activitat, una gran afluència de gent i una imatge molt positiva d’aquests entorn natural tant privilegiat que tenim”, ha dit Jiménez.

La reserva ja està preparada per rebre les parelles de cigonyes blanques que tornen a Flix a criar durant la primavera, aquesta xifra es ve mantenint en els últims temps i els últims cinc anys han arribat a volar una mitjana de 15 polls per temporada. Els polls són anellats a Flix i se¡ls fa un seguiment durant tot l’any. Qui ho vulgui també enguany podrà seguir en directe des de les xarxes socials i la web del grup, la vida d’una d’aquestes parelles que nidaran aquestes primavera a Flix i a la qual es seguirà des d’una càmera instal•lada al niu.

La reintroducció de la cigonya blanca a les Terres de l’Ebre va començat al 2001 amb la construcció a Sebes d’un aviari on es van criar en captivitat polls de cigonya nascuts a la colònia de cria de Lleida. L’any 2003 es va fer el primer alliberament de polls i aquell any hi van criar les dues primeres parelles. Coincidint amb aquest primer alliberament es va començar a celebrar la Festa de les Cigonyes on els nadons nascuts a la Ribera d’Ebre i altres poblacions veïnes reben un diploma amb l’objectiu de crear-los a ells i les seves famílies un vincle emocional amb l’espai natural.

(Informació publicada a l’Agència Catalana de Notícies-ACN)

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: