Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Vinebre cedeix la documentació de Ca Don Joan a l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre

23 abril 2012 · Noticies

El casalici renaixentista Ca Don Joan de Vinebre ha acollit l’acte institucional de signatura del contracte de cessió en comodat del fons documental de la família Domènech-Martí trobat en aquest edifici a la Generalitat de Catalunya perquè sigui custodiat a l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre (ACRE). El president del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Jordi Jardí, i l’alcaldessa de Vinebre, Gemma Carim, han signat aquest contracte que preveu el tractament arxivístic de la documentació i la digitalització dels documents amb més valor patrimonial per possibilitar la seva consulta per internet. La cessió de la documentació s’estableix en quinze anys, que podran ser prorrogats si les dues parts ho creuen oportú pel mateix període de temps.
L’alcaldessa de Vinebre, Gemma Carim, ha destacat que la decisió de cedir la documentació a l’ACRE s’ha pres “de forma consensuada amb el Grup Cultural de Vinebre” per “assegurar que la documentació estigui en les millors condicions”. Per la seva part, el director de l’ACRE, Gerard Mercadé, ha afirmat que amb la cessió del fons a l’ACRE, el poble de Vinebre fa un pas important “per conservar la seva memòria col•lectiva com a municipi”.
L’alcalde de Móra d’Ebre, Joan Piñol, que gestiona l’ACRE conjuntament amb el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, ha reiterat que “amb la cessió de la documentació a l’arxiu Vinebre s’assegura que estigui en millors condicions”. El president del Consell Comarcal, Jordi Jardí, ha fet referència a la “la decisió responsable que ha pres l’Ajuntament de Vinebre” que evidencia “el seu compromís amb la cultura i la història locals que també són patrimoni comarcal i nacional”.
L’acte institucional de signatura del contracte de cessió del fons documental també ha inclòs una lectura popular de quinze textos dels llibres guanyadors del Premi Narrativa Ribera d’Ebre i d’altres escriptors ebrencs, en el marc dels actes organitzats a Vinebre per la Diada de Sant Jordi.
El fons patrimonial de la família Domènech-Martí s’inicia al s. XVI i recull la documentació creada i rebuda per la família Domènech –entre el s. XVI i mitjans del s. XIX– i la família Martí –des de mitjans del s. XIX fins al voltant de 1938– com a resultat de l’administració i gestió del seu patrimoni familiar, principalment, a Vinebre, la Torre de l’Espanyol i Flix, tot i que apareixen referències a heretats situades a altres poblacions de la Ribera d’Ebre, del Priorat i de la ciutat de Barcelona. El volum aproximat del fons és de 6 metres lineals. Per tant, es tracta d’un dels fons patrimonials més voluminosos i amb major valor testimonial i patrimonial de la Ribera d’Ebre, que contribueix a engrandir el patrimoni documental custodiat a l’ACRE.
Cal destacar que els Martí compten amb diverses personalitats destacables entre els seus membres, com per exemple José de Martí Cardeñas, que vivia entre Vinebre –on administrava el patrimoni familiar–, i Barcelona, on prodigava la seva vena artística. Fou un gran col·leccionista d’art, pintor i comissari de Belles Arts a l’Exposició Universal de Barcelona de 1888, a més d’acadèmic de l’Acadèmia de Belles Arts de la mateix ciutat. També pertany a la família el pintor José de Martí i Garcés (1880–1932), amic de Santiago Russinyol.
La importància de la família Martí queda palesa en el fet que, en morir Adolfo de Martí Castellví, va nomenar hereva universal a la seva filla Concepción de Martí i Garcés, la qual va contraure matrimoni amb el noble Rafael de Montagut i Rabanals, comte de la Torre de l’Espanyol.
L’ACRE es va inaugurar el 24 d’abril de 2007, està adscrit al Departament de Cultura i forma part de la Xarxa d’Arxius Comarcals. La seva gestió correspon, conjuntament, al Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i a l’Ajuntament de Móra d’Ebre.
La missió principal del centre és conservar i gestionar els fons de les administracions públiques, institucions o particulars de la Ribera d’Ebre, difondre aquest patrimoni documental i posar-lo a l’abast dels ciutadans de la comarca.
L’ACRE gestiona 60 fons documentals, que sumen un volum aproximat de 650 metres lineals. Hi destaquen els fons de l’Administració Local i importants fons documentals de titularitat privada, com el d’Artur Bladé i Desumvila o els de diverses comunitats de regants de la comarca.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: