Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

L’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre acull la inauguració de l’exposició “La força de l’escut. L’heràldica cívica del món local de Catalunya”

19 abril 2012 · Noticies

Aquest dijous, dia 19 d’abril, i a la seu de l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre (ACRE), ha tingut lloc la inauguració de l’exposició “La força de l’escut. L’heràldica cívica del món local de Catalunya”, que es podrà visitar els dies laborables entre el 19 d’abril i l’11 de maig (entre les 9 h i les 14 h i les 15.30 h i les 18 h) a l’ACRE (c. d’Antoni Gaudí, 23 de Móra d’Ebre).
La inauguració de l’exposició s’inicià amb la intervenció de Gemma Carim, vicepresidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, que donà la benvinguda als presents. Seguidament intervingué Maria Rosa Peig, directora dels Serveis Territorials del Departament de Governació i Relacions Institucionals a les Terres de l’Ebre, que destacà la voluntat de l’exposició de contribuir a “fixar la simbologia que envolta els escuts i banderes dels pobles i ciutats de Catalunya”. A continuació l’assessor d’heràldica i genealogia de Catalunya, Armand de Fluvià, pronuncià la conferència “La força de l’escut. L’heràldica cívica del món local a Catalunya”, en què explicà què és l’heràldica, quina ha estat la seva evolució històrica, a més de traçar una panoràmica sobre quins escuts i banderes dels municipis de la Ribera d’Ebre estan actualment oficialitzats.
L’exposició “La força de l’escut. L’heràldica cívica del món local de Catalunya”, produïda des de la Direcció General d’Administració Local del Departament de Governació i Relacions Institucionals, és una mostra gràfica i explicativa dels orígens, la història, el significat i la oficialització dels escuts heràldics a Catalunya, atès que el Departament de Governació i Relacions Institucionals vol impulsar l’oficialització d’una heràldica homogènia i identificable.
En aquests moments hi ha prop de 300 municipis que no tenen els seus escuts heràldics oficialitzats i quasi 600, dels 947 de tot Catalunya, que no en tenen la bandera. Amb aquesta exposició es vol trencar la percepció que avui hom té de l’heràldica com a disciplina poc popular, i unir la nostra història individual i col•lectiva amb la simbologia que envolta els nostres pobles, ciutats i comarques.
La inauguració de l’exposició, va cloure amb la intervenció de Joan Piñol, alcalde de Móra d’Ebre, que va destacar que la conferència d’Armand de Fluvià ha aportat una informació molt interessant per conèixer els criteris tècnics que ajuden a fixar els símbols locals, a més d’incidir en la importància d’oficialitzar-los, doncs “formen part de la nostra identitat col·lectiva”.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: