Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

El ple del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre aprova la moció “Per un model de desenvolupament en positiu de la comarca de la Ribera d’Ebre”

28 març 2012 · Noticies

El ple del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre ha aprovat la moció “Per un model de desenvolupament en positiu de la comarca de la Ribera d’Ebre”, presentada pel grup comarcal de CiU. La moció ha tingut el vot favorable de l’equip de govern, l’abstenció del grup comarcal del PSC-PM, i el vot en contra del grup comarcal d’ERC. Durant el ple també s’ha notificat oficialment la renúncia al càrrec de conseller comarcal presentada per Bernat Pellisa, alcalde de Rasquera, i s’ha aprovat per unanimitat el conveni de col•laboració entre el Departament de Cultura, l’Ajuntament de Móra d’Ebre i el propi consell comarcal per la gestió de l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre.
La moció “Per un model de desenvolupament en positiu de la comarca de la Ribera d’Ebre” s’emmarca en l’anomenat “Acord per al Desenvolupament Econòmic i Social a la comarca de la Ribera d’Ebre” aprovat al ple del 31 de març de 2011, amb els vots favorables de totes forces les polítiques, CiU, ERC, FIC i PSC. Segons recorda la moció a la seva part expositiva, aquest acord va nàixer amb “la voluntat de donar una resposta conjunta i ferma davant l’actual situació de crisi econòmica”, per “trobar punts d’entesa” i per “promoure decisions que han de permetre millorar el present i futur de la comarca de la Ribera d’Ebre i projectar, d’aquesta manera, una imatge sòlida i construïda des del consens davant dels sectors econòmics del país”. Alhora, la moció també fa referència a la comarca de la Ribera d’Ebre com un territori eminentment energètic, turístic i agrícola, i amb un potencial logístic, turístic i agroindustrial notable; i recorda que l’acord estableix fins a catorze iniciatives i mesures “que fan referència a la voluntat conjunta i decidida de tots els grups polítics amb representació comarcal del foment, millora i desenvolupament socioeconòmic de la comarca de la Ribera d’Ebre i, entre altres actuacions, les previstes en el programa reindustrialització promogut per ACC1Ó”.
El text expositiu de la moció també recorda que el passat 29 de febrer, l’Ajuntament de Rasquera va celebrar una sessió extraordinària on va aprovar inicialment la formalització d’un contracte privat entre l’Ajuntament i l’Associació Barcelonesa Cannàbica d’Autoconsum (ABCDA), i que aquest contracte i les decisions de l’Ajuntament de Rasquera preveuen el conreu massiu de marihuana a la comarca.
En aquest sentit i a l’apartat dels acords aprovats a la moció, es demana a les autoritats judicials que “es pronunciïn amb celeritat, claredat i contundència sobre la viabilitat legal del projecte impulsat des de l’Ajuntament de Rasquera”.
La moció també insta “a l’Ajuntament de Rasquera perquè paralitzi el projecte fins que es pronunciïn les autoritats judicials”. I, en cas que el projecte continuï endavant, la moció mostra el rebuig del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre al model de desenvolupament proposat per l’Ajuntament de Rasquera perquè no s’adequa a l’“Acord per al Desenvolupament Econòmic i Social a la comarca de la Ribera d’Ebre”, signat per totes les forces polítiques, essent president de l’ens comarcal l’alcalde de Rasquera, Bernat Pellisa.
A més, un altre dels acords de la moció manifesta la preocupació del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre “per la imatge distorsionada que s’està donant de la nostra comarca cap a enfora i que està afectant de manera molt negativa a la preservació d’una identitat cultural, agrícola, turística i industrial, eixos bàsics del desenvolupament socioeconòmic dels nostres municipis”.
En altres apartats, la moció manifesta el desacord de l’ens comarcal amb el projecte proposat per l’alcalde de Rasquera “perquè s’allunya dels valors ètics i morals d’una societat que necessita el treball, l’esforç, la constància i la perseverança per sortir de la situació de crisi global que pateix”. I també exigeix “l’Ajuntament de Rasquera i al seu alcalde el màxim respecte per les normes democràtiques que han de regir les institucions del país, atesa la manca de transparència en tot el procés d’informació a l’opinió púbica i l’absència de claredat que no ha possibilitat rebre informacions diferents a les emeses per l’Ajuntament”.
La moció també manifesta “la perplexitat del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre envers la clara estratègia de condicionar la voluntat popular amb l’advertiment fet per l’alcalde de dimitir en cas de no ser aprovada la seva proposta”, i, en cas que el projecte continuï endavant, posa de manifest “els innombrables dubtes envers el procés de participació ciutadana del proper 10 d’abril”, i demana “la màxima transparència tant pel que fa a la convocatòria, el contingut de la consulta, i el sistema de garanties democràtiques de la votació”.
Un cop acabat el ple, el president del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Jordi Jardí, ha qualificat de “lamentable” el fet que, durant el debat de la moció, el regidor d’ERC de l’Ajuntament de Móra la Nova, Jesús Álvarez, que assistia al ple com a públic, ha insultat l’equip de govern. Segons Jardí, aquest fet “s’allunya del que ha de ser la manera de fer política al segle XXI”. A més, el president comarcal ha destacat que “la intenció d’aquesta moció és posar les coses al seu lloc” perquè “no s’enganyi més a la gent de Rasquera” ja que “se l’està portant cap un abisme en forma de referèndum, quan sabem positivament que ells no decidiran res”. Segons Jordi Jardí, “per molt que el poble de Rasquera es pronunciï en un sentit o altre, serà la justícia la que tindrà la última paraula”. Per aquest motiu, el president comarcal ha dit que “des del Consell Comarcal demanem que l’Ajuntament de Rasquera i el seu alcalde recapacitin, rectifiquin i que es deixi de jugar amb la voluntat d’un poble treballador”. “Naltros creiem en los valors i que un país s’aixeca en base als valors del treball, el sacrifici i l’esforç, i no en base a les dreceres que representen aquest projecte que s’allunya molt del model de desenvolupament econòmic que volem per la nostra comarca i que, probablement, s’allunyarà molt també de la legalitat”.
D’altra banda, en aquesta sessió del ple s’ha donat coneixement de la renúncia al càrrec de conseller comarcal presentada per Bernat Pellisa, alcalde de Rasquera, i s’ha aprovat per unanimitat el conveni de col·laboració entre el Departament de Cultura, l’Ajuntament de Móra d’Ebre i el propi consell comarcal per la gestió de l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: