Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

El conseller Pelegrí reconeix 79 empreses beneficiàries d’ajuts Leader que han fomentat la RSE en les seves organitzacions

7 març 2012 · Noticies

El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat de la subdirectora general de Modernització d’Explotacions del Ministeri D’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (MAAMA), María Dolores Chiquero i del president d’ADRINOC, Joan Espona, va presidir el dia 7 de març, el lliurament de certificats a 79 empreses socialment responsables (RSE), beneficiàries d’ajuts Leader a Catalunya,  Balears i Aragó.
Tres empreses de la comarca de la Ribera d’Ebre, Per Vitanature MPD SL, de Benissanet; i les empreses de Flix Sistemes Rurals i Turístics S.L. i Sistemes Turístics Flix S.L., totes dos vinculades al Resort Rural Riu de Baix, han rebut el certificat pel foment del desenvolupament responsable i equilibrat del territori
L’acte, que va tenir lloc a la sala multimèdia de l’Institut Químic de Sarrià de Barcelona i va comptar amb la presència del president del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Jordi Jardí, s’emmarca dins les accions del projecte de cooperació interterritorial Gestió Sostenible Rural, que coordina l’Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la Zona Nord-Oriental de Catalunya.
Aquest programa promou la integració voluntària de polítiques  socialment responsables en empreses dels territoris rurals com a fórmula per garantir-ne la sostenibilitat.  En el cas de Catalunya, Gestió Sostenible Rural compta amb el suport del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, que ha incorporat el foment de les empreses socialment responsables en els territoris rurals  dins les línies del Programa de desenvolupament rural (PDR) 2007-2013 de Catalunya i en el mateix procediment administratiu de gestió dels ajuts Leader.
El conseller Pelegrí va explicar que més de 70 empreses a Catalunya han rebut l’assessorament del Projecte Gestió Sostenible Rural. L’aplicació d’aquesta metodologia, finançada a través dels projectes de cooperació Leader a càrrec del MAAMA amb 1.321.000 €, ha estat molt ben acceptada per empreses, territoris  i  grups Leader. Aquesta xifra significa que, en el cas de Catalunya, han obtingut un ajut addicional del Leader aproximadament un 15 % del total de les empreses que hi han optat. Així, Pelegrí va voler destacar que “des del Govern, s’ha volgut premiar i recompensar amb més recursos públics, només aquelles organitzacions que, amb la gestió de la seva activitat, han afavorit l’economia local utilitzant recursos del territori sempre que sigui possible”.  Es tracta d’empreses que fomenten la identitat sociocultural i milloren la cohesió social i la qualitat de les persones que hi viuen, que innoven en favor de la seva competitivitat i que valoritzen i preserven el paisatge i els seus recursos naturals.
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural considera que la implantació de la responsabilitat social empresarial en les petites i mitjanes empreses dels territoris rurals pot suposar que millorin la seva competitivitat  i que contribueixin a la valorització i cohesió social del territori.
Finalment, el conseller Pelegrí, va ressaltar la importància de comptar, en aquest projecte, amb el suport i la col·laboració de l’organització internacional Global Reporting Initiative, amb qui el projecte Global Reporting Initiative ha signat un conveni perquè “aquestes empreses que caminen cap a l’excel·lència posin en valor les seves organitzacions i publiquin aquest 2012 la seva primera memòria de sostenibilitat”. En aquest marc, el representant de GRI, Enrique Torres va encoratjar les organitzacions a mesurar els seus impactes en l’àmbit econòmic, ambiental i social com una fórmula per generar valor econòmic en les seves empreses.
Per la seva banda, el president d’Adrinoc, grup d’acció local coordinador del projecte, Joan Espona va mostrar la seva satisfacció davant la constatació que una metodologia desenvolupada fa més de 10 anys a la Garrotxa és ja una realitat per a disset territoris més, que, d’aquesta forma, poden avançar “amb pas ferm” cap a la sostenibilitat.
Així mateix, la subdirectora general de Modernització d’Explotacions del Ministeri D’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (MAAMA), Mª Dolores Chiquero va felicitar les empreses per la tasca realitzada i el seu esforç a favor de la “transparència, el compromís i la responsabilitat” i va elogiar el projecte Gestió Sostenible Rural per la consecució dels objectius fixats.
L’acte va comptar amb la col·laboració dels projectes de cooperació “Gustum” i “Pon Aragón en tu mesa”, que van oferir una degustació de productes locals d’alguns dels territoris participants en el projecte Gestió Sostenible Rural.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: