Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

El president del Consell participa a Madrid a la primera sessió plenària del Foro Español para el Diálogo Social sobre el Mix Energético

23 gener 2012 · Noticies

La sala d’actes de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyers Industrials de la Universitat Politècnica de Madrid (UPM) ha acollit la primera sessió plenària del Foro Español para el Diálogo Social sobre el Mix Energético (Spanish Energy Mix Forum, SEMF). El SEMF s’ha posat en marxa amb el suport de la Comissió Europea, del Comitè Econòmic i Social d’Europa i de nombroses organitzacions de l’àmbit energètic, local i ciutadà.
La jornada ha estat inaugurada pel rector de la UPM, Javier Uceda, a qui han acompanyat Philip Lowe, director general d’Energia de la Comissió Europea, Stéphane Buffetaut, president de la Secció d’Energia del Comitè Econòmic i Social Europeu, Marina Serrano, consellera de la Comissió Nacional de l’Energia, i Jesús Félez, director de l’escola Tècnica Superior d’Enginyers Industrials de la UPM.
Durant la inauguració de la jornada s’han establert les bases del debat, que pretén analitzar els aspectes econòmics, tècnics i ambientals, socials i polítics relacionats amb les diferents fonts d’energia baixes en carboni. S’ha destacat a més que aquest fòrum suposa una experiència pilot en el marc de la Unió Europea, que servirà per iniciar un diàleg sobre el model energètic a Europa.
A la primera ponència de la jornada, Philip Lowe ha explicat les principals conclusions del “Full de Ruta de l’Energia 2050” (Energy Roadmap 2050), document aprovat per la Comissió Europea el passat 15 de desembre de 2011, en el qual la UE es compromet a reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle per sota dels nivells de 1990 per a l’any 2050. Lowe ha analitzat també els reptes que planteja l’objectiu de prescindir de les energies altes en carboni i, al mateix temps, garantir el subministrament i la competitivitat.
En la segona ponència, Mariano Marzo, catedràtic i professor de estratigrafia i geologia del petroli de la Universitat de Barcelona, ha descrit la situació actual i els reptes per al futur del mix energètic. Marzo ha destacat la importància de buscar l’equilibri entre les 3 “és” (Energia, Ecologia i Economia), integrant la política energètica amb les polítiques econòmiques, ambientals, de seguretat, d’afers exteriors i de R + D.
En l’última ponència del matí, s’han presentat els tres grups de treball que vertebren el Fòrum: grup de treball d’Aspectes Tècnics Energètics, presidit per Mariano Marzo de la Universitat de Barcelona; grup de treball d’Energia i Medi Ambient, presidit per Ibon Galarraga del Centre Basc del Canvi Climàtic; i grup de treball d’Aspectes Socials i Territorials de l’Energia, presidit per Juan Antonio Duro de la Universitat Rovira i Virgili.
A la tarda, la jornada ha finalitzat amb la taula rodona “Claus per al debat energètic a Espanya”, moderada per Alberto Ansuategi de la Universitat del País Basc (UPV/EHU). Aquesta taula rodona ha comptat amb la participació d’Isidoro Tapia (secretari general IDAE), Jordi Jardí (alcalde de Tivissa, president del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i president de MADE), Francisco Castejón (Ecologistes en Acció), Juan Batxiller (director del Club Espanyol de l’Energia, Enerclub), i Antonio Calvo (president de l’Associació Espanyola de Comunicació Científica, AECC).
Durant la seva intervenció, Jordi Jardí ha destacat els actius energètics de la Ribera d’Ebre, els llocs de treball que generen, i les aportacions que fan als recursos públics. Jardí també ha reivindicat que “la unitat de temps a l’hora de prendre decisions sobre les estratègies relacionades amb les instal·lacions energètiques vagi més enllà de les legislatures polítiques i que aquestes decisions no siguin ideològiques sinó de país, a partir d’una acurada informació”.
Els objectius de SEMF són promoure un debat nacional estructurat sobre les diferents fonts d’energia a Espanya i en particular, sobre les energies baixes en carboni; analitzar els aspectes econòmics, tècnic i ambientals, socials i polítics, relacionats amb les diferents fonts d’energia baixes en carboni; involucrar els diferents grups d’interès (stakeholders) en l’àmbit energètic en una plataforma de diàleg sobre els aspectes clau del mix energètic per al país en els propers anys i a llarg termini; i convertir-se en una experiència pilot, en el marc de la Unió Europea, per iniciar un diàleg sobre el model energètic a Europa i en altres països membre de la Unió.
La segona sessió plenària del SEMF se celebrarà el gener de 2013.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: